to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 02.05.2019

Διεθνή

Πληροφορίες για τέσσερις νεκρούς στη Βενεζουέλα - Ο Μαδούρο κάλεσε τον στρατό να αγωνιστεί εναντίον «όλων των πραξικοπηματιών»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται από τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό και ένα μέρος των συμπατριωτών του, κάλεσε τον στρατό να «αγωνιστεί εναντίον όλων των πραξικοπηματιών» σε ομιλία που έκανε σήμερα, την επομένη σημαντικών διαδηλώσεων εναντίον του.


«Ναι, είμαστε σε πλήρη μάχη, το ηθικό πρέπει να είναι στον ανώτατο βαθμό σε αυτή τη μάχη για να αφοπλίσουμε όλους τους προδότες, όλους τους πραξικοπηματίες», είπε ο Νικολάς Μαδούρο ενώπιον χιλιάδων στρατιωτών νωρίς το πρωί (τοπική ώρα).

Χθες Τετάρτη, ο αρχηγός του κράτους είχε δηλώσει πως «δεν θα διστάσει» να τιμωρήσει τους «προδότες», όπως τους αποκάλεσε, που ευθύνονται για την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικής εξέγερσης στην οποία είχε καλέσει το πρωί της Τρίτης ο Χουάν Γκουαϊδό. Τότε, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε δηλώσει ότι διέθετε την υποστήριξη στρατιωτών οι οποίοι είχαν στασιάσει.

«Πίστη πάντοτε, προδοσία ποτέ!», είπε ακόμη ο αρχηγός του κράτους στους στρατιώτες στην ομιλία του σήμερα, επαναλαμβάνοντας ένα σύνθημα που ακούγεται σε όλες τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις της κυβέρνησης.

«Κανείς δεν μπορεί να φοβάται. Είναι η ώρα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ειρήνη», είπε ακόμη ο Νικολάς Μαδούρο, που διεκδικεί την πολιτική κληρονομιά του αποθανόντος προέδρου Ούγο Τσάβες (1999-2013).

Η απόπειρα στρατιωτικής εξέγερσης της Τρίτης προκάλεσε τεράστιες διαδηλώσεις κατά του προέδρου σε όλη τη Βενεζουέλα, αλλά στη διάρκεια της νύχτας ο τελευταίος δήλωσε ότι απέτρεψε μια «πραξικοπηματική αψιμαχία».

Χθες με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, χιλιάδες Βενεζουελάνοι κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους για να απαιτήσουν την αποχώρησή του και να υποστηρίξουν τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αναγνωρίστηκε προσωρινός πρόεδρος από περίπου 50 χώρες. Ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και μια νεαρή γυναίκα σκοτώθηκε.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε ως αναληθείς τις δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ σύμφωνα με τους οποίους η Μόσχα έχει καλέσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να μην εγκαταλείψει τη χώρα εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής εκεί, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το RIA, ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασύμβατες θέσεις για τη Βενεζουέλα, αλλά συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Δύο νεαροί Βενεζουελάνοι που είχαν τραυματιστεί στις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του Νικολάς Μαδούρο τις τελευταίες ημέρες υπέκυψαν σήμερα, ανεβάζοντας στους τέσσερις τους νεκρούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, όπως έγινε γνωστό από πηγές της αντιπολίτευσης και τις οικογένειες των δύο ανήλικων.

Ο Γιόσνερ Γκρατερόλ, 16 ετών, τραυματίστηκε την Τρίτη σε διαδήλωση στην πόλη Λα Βικτόρια, στη βόρεια Βενεζουέλα. Ο 14χρονος Γιοΐφρε Ερνάντες χτυπήθηκε από σφαίρα στο περιθώριο της ογκώδους διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας στο Καράκας, την Τετάρτη, σύμφωνα με δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριιο Κοινωνικών Συγκρούσεων (OVCS).

Την Τετάρτη σκοτώθηκε στο Καράκας μια 27χρονη γυναίκα ενώ την Τρίτη είχε χάσει τη ζωή του και ένας άνδρας στην πόλη Αράγκουα.

Σύμφωνα με το OVCS, 130 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από αληθινές ή πλαστικές σφαίρες αλλά και από τα δακρυγόνα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Η οργάνωση έκανε επίσης λόγο για καταστολή των διαδηλώσεων σε 14 από τις 23 Πολιτείες της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων και "επιθέσεων εναντίον της ελευθερίας του Τύπου", καθώς δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, μετά το αποτυχημένο κάλεσμά του στον στρατό να τον στηρίξει, ζήτησε σήμερα από τους υποστηρικτές του να ξεκινήσουν στάσεις εργασίας που θα μπορούσαν να μετατραπούν σταδιακά σε γενική απεργία.

Τη σύλληψη του Λεοπόλδο Λόπες για παραβίαση δικαστικής εντολής ζητά το Ανώτατο Δικαστήριο

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της αντιπολίτεσης Λεοπόλδο Λόπες εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές της Βενεζουέλας, με το αιτιολογικό ότι παραβίασε τη δικαστική εντολή του 2017 με την οποία είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του ότι η εκτέλεση του εντάλματος ανατέθηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών (Sebin).

Την Τρίτη ο Λόπες έφυγε από το σπίτι του στο Καράκας και εμφανίστηκε δίπλα στον Χουάν Γκουαϊδό, τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της χώρας, σε μια κινητοποίηση εναντίον του Νικολάς Μαδούρο. Αργότερα την ίδια ημέρα κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)