to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα για τους εργαζόμενους στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης

Ωστόσο, αναμένεται να συνεχιστούν τα εμπόδια από τους εργοδότες


Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), εκδόθηκε από τον ΟΜΕΔ η υπ' αριθμόν 1/2019 Διαιτητική Απόφαση της τριμερούς επιτροπής για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης (ταχυφαγεία) με περίοδο ισχύος από 28/11/2018 έως 27/11/2019 με Αριθ. Π.Κ. 5/2-5-2019.

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για ρύθμιση και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου (Goody's, Everest, Γρηγόρης, Pizza Fun, Pizza Hut κ.α.). Ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ ανέφερε στο Left.gr ότι η απόφαση αφορά με πρόχειρους υπολογισμούς περίπου 30.000 εργαζόμενους και για πρώτη φορά σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι ντελιβεράδες του κλάδου, ο βασικός μισθός των οποίων ορίζεται στα 657,70 ευρώ.

Οι βασικοί μισθοί για τις υπόλοιπες ειδικότητες ορίζονται ως εξής (δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη διαιτητική απόφαση):

Εργοδοτικά εμπόδια

Ωστόσο, οι εργοδότες (ΣΕΠΟΑ) αναμένεται να προσφύγουν στην 5μελη επιτροπή του ΟΜΕΔ προκειμένου να αποτρέψουν την επιβολή της απόφασης, επί της ουσίας της νέας συλλογικής σύμβασης στις μεγάλες αυτές αλυσίδες.

Από την πλευρά της, η ομοσπονδία των εργαζομένων θα καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας ώστε η σύμβαση να καταστεί γενικώς υποχρεωτική. Μέχρι τοτε, αν δεν κατατεθεί εμπρόθεσμα η έφεση, θα πρέπει να την εφαρμόσουν οι εργοδότες που είναι μέλη της ΣΕΠΟΑ, οι οποίοι ωστόσο, μέχρι πρότινος, αρνούνταν ότι αποτελούν εργοδοτική ένωση.

Ωστόσο, ο ΟΜΕΔ έδωσε απάντηση στον ΣΕΠΟΑ που εκ του πονηρού είχε τροποποιήσει το καταστατικό του, μετά την πρόσκληση σε διάλογο από την Ομοσπονδία των εργαζομένων, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται και η σχετική δικαστική απόφαση που (οι εργαζόμενοι ελπίζουν ότι) θα δώσει τέλος στην προσπάθεια των εργοδοτών να αποποιηθούν των ευθυνών τους. 

«Η ρύθμιση των όρων εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στις πλέον πολυπαθείς ομάδες εργαζομένων, στον απορυθμισμένο επισιτιστικό τομέα είναι επιβεβλημένη υποχρέωση των κοινωνικών εταίρων και σε αυτό πρέπει να συμβάλει τα μέγιστα και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας με τις ενέργειες του και τους ελέγχους του», τονίζει επίσης ο πρόεδρος των εργαζομένων σημειώνοντας ότι η ΠΟΕΕΤ θα συνεχίσει με όλες της, τις δυνάμεις να ρυθμίζει και να βελτιώνει τις εργασιακές σχέσεις και τους όρους αμοιβής των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)