to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:00 | 02.05.2019

Διεθνή

Αναχαίτιση μεταναστών από τις ακτές της Λιβύης: «Φρικιαστική λιτανεία» παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η ακτοφυλακή της Λιβύης σταμάτησε 113 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ιταλία το τελευταίο διήμερο, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χθες Τετάρτη, καθώς οι αναχωρήσεις πλεούμενων ξανάρχισαν εν μέσω μιας υποχώρησης της έντασης των μαχών στην Τρίπολη.


   Η ακτοφυλακή της Λιβύης σταμάτησε 113 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ιταλία το τελευταίο διήμερο, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χθες Τετάρτη, καθώς οι αναχωρήσεις πλεούμενων ξανάρχισαν εν μέσω μιας υποχώρησης της έντασης των μαχών στην Τρίπολη.

   Από τις ακτές της δυτικής Λιβύης αναχωρούν πολλά πλεούμενα με μετανάστες, κυρίως Αφρικανούς που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τις συρράξεις και την ανέχεια, με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας, με φροντίδα διακινητών.

   Η δραστηριότητα των διακινητών μειώθηκε αισθητά όταν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσαν την 4η Απριλίου επίθεση με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης και έδρας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

   Ωστόσο οι μάχες αποκλιμακώθηκαν από την Τρίτη, αφού μια προσπάθεια του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) να προελάσει προς το κέντρο της πόλης δεν έφερε αποτέλεσμα.

   Οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού και ρουκετών ακούγονταν λιγότερο στο κέντρο της Τρίπολης κι έμοιαζαν λιγότερο σφοδρές χθες Τετάρτη σε σύγκριση με προηγούμενες ημέρες. Ως προχθές Τρίτη, στις εχθροπραξίες σκοτώθηκαν 376 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

   Η λιβυκή ακτοφυλακή αναχαίτισε δύο πλεούμενα την Τρίτη και ένα την Τετάρτη, και τους πήγε πίσω σε δύο πόλεις της δυτικής Λιβύης, μακριά από τα μέτωπα των μαχών όπου μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

   Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ακτοφυλακής, κάποιοι από τους μετανάστες είναι από αραβικά κράτη, κάποιοι από χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής, κάποιοι από το Μπανγκλαντές.

   Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν παραστρατιωτικές οργανώσεις αλλά και μέλη της ακτοφυλακής ότι εμπλέκονται στην διακίνηση ανθρώπων.

   Έχουν γίνει καταγγελίες για κακομεταχείριση των χιλιάδων μεταναστών που είναι έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης με την υποστήριξη της ΕΕ για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

   Έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε τον Δεκέμβριο στη δημοσιότητα αναφερόταν σε μια «φρικιαστική λιτανεία» παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων: δολοφονίες, βασανισμούς, ομαδικούς βιασμούς, δουλεία...

   Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την ΕΕ ότι είναι συνένοχη σε αυτές τις παραβιάσεις. Η Ιταλία και η Γαλλία δώρισαν περιπολικά σκάφη στην ΚΕΕ, προκειμένου η ακτοφυλακή να αυξήσει τις περιπολίες της. Η ευρωπαϊκή υλική βοήθεια θεωρείται πως συνέβαλε να μειωθούν οι αναχωρήσεις μεταναστών από τις λιβυκές ακτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)