to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:15 | 27.04.2019

Διεθνή

Μεξικό: Μετανάστες διαδηλώνουν σε κέντρο κράτησης

Δεκάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική που φιλοξενούνται σε κέντρο κράτησης, από το οποίο διέφυγαν την Πέμπτη 1.300 μεταξύ αυτών, διαδήλωσαν την Παρασκευή στην Ταπατσούλα του νότιου Μεξικού.


Φωνάζοντας "Θέλουμε να φύγουμε!" ή "Πεινάμε", οι μετανάστες αυτοί διαμαρτύρονταν για τις κακές συνθήκες κράτησής τους, υπό το βλέμμα των ομοσπονδιακών αστυνομικών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που έβλεπαν μέσα από τα κάγκελα των εγκαταστάσεων αυτών.

Το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 1.300 μετανάστες, οι περισσότεροι Κουβανοί, διέφυγαν από το κέντρο αυτό αφού προηγουμένως είχαν απειλήσει πως θα του βάλουν φωτιά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σχεδόν 700 επέστρεψαν γρήγορα μετά τη σύλληψή τους από ομάδες των υπηρεσιών μετανάστευσης και από περιπολίες.

"Υπήρξε μια αυθαίρετη μεγάλη έξοδος ανθρώπων που φιλοξενούνται στον μεταναστευτικό σταθμό", επιβεβαίωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM) σε ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδόν 500 μεταξύ αυτών που διέφυγαν δεν έχουν βρεθεί.

Σε δρόμο κοντά στην Ταπατσούλα, αστυνομικοί σταματούσαν τα λεωφορεία το πρωί της Παρασκευής και διενεργούσαν ελέγχους ταυτότητας. Ένας από τους επιβάτες συνελήφθη και οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης.

Χωρητικότητας 900 ατόμων, οι εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούν σήμερα σχεδόν 3.200 παράτυπους μετανάστες.

"Είμαστε πάρα πολλοί εκεί μέσα, πολύ στριμωγμένοι, κοιμόμαστε καταγής", παραπονέθηκε στο AFP ένας Κουβανός. Λεωφορεία υπήρχαν το πρωί μπροστά από το κέντρο κράτησης, έτοιμα να μεταφέρουν τους ανθρώπους αυτούς στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Είναι η τρίτη φορά από τον Οκτώβριο που μετανάστες εξεγείρονται σε αυτό το κέντρο κράτησης διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες κράτησης.

Από τον Οκτώβριο, χιλιάδες Κεντροαμερικανοί διασχίζουν το Μεξικό με την ελπίδα να φθάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία στη χώρα τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί τη μετανάστευση αυτή απειλή για την ασφάλεια της χώρας του και ασκεί πίεση στην κυβέρνηση του Μεξικού να συλλαμβάνει τους παράτυπους μετανάστες πριν φτάσουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Ο Λόπες Ομπραντόρ ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ένα σχέδιο για τη χορήγηση ανθρωπιστικής θεώρησης εισόδου μόνο σε αυτούς τους μετανάστες, με την οποία θα μπορούν να κυκλοφορούν μέσα στις πολιτείες που βρίσκονται στον νότο της χώρας.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)