to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΟΤΕ: Παλινωδίες στην «εθελούσια», μετά το κλίμα τρομοκρατίας

Με την καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας επιχειρεί να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της η εργοδοσία


(φωτογραφίες από την απεργιακή κινητοποίηση της 20ής Απριλίου)

«Πώς θα επανενταχθούν άραγε εκατοντάδες συνάδελφοι που υπέστησαν ψυχολογική βία της χειρίστης μορφής, τόσο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους προϊσταμένους τους, όσο και από τη χαμηλότατη βαθμολογία στην αξιολόγησή τους; Πώς θα πεισθούν να δουλέψουν ξανά για μια εταιρία η οποία αφού πρώτα τους στοχοποιεί, τους εξευτελίζει, τους εκδιώκει και κατόπιν τους απαγορεύει να φύγουν;»: τα εύλογα ερωτήματα θέτει η «Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ», με αφορμή την ανακοίνωση της διοίκησης του ομίλου ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εθελούσιας εξόδου που η ίδια εκπόνησε!

Μέσα σε κλίμα απειλών και εκβιασμών, το οποίο περιγράψαμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ (εφ. Εποχή: «Είμαστε όλοι φύλακες» ενάντια στην εργολαβοποίηση και τον εκφοβισμό, 31/3/19), αρκετοί εργαζόμενοι επέλεξαν την έξοδο (εν προκειμένω το «β΄ πρόγραμμα», που απευθυνόταν σε εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος ηλικίας και έχουν κλείσει τουλάχιστον μία 10ετία απασχόλησης στον ΟΤΕ) και, τώρα που αυτή ματαιώνεται, νιώθουν προφανώς στοχοποιημένοι και με αβέβαιο μέλλον. 

Όπως τόνιζε επίσης το ρεπορτάζ της «Εποχής», αρκετές κατηγορίες εργαζομένων απειλούνται με εργολαβοποίηση: μετά τους φύλακες οι οποίοι αναγκάστηκαν να δεχτούν την εθελούσια, δεδομένου ότι η φύλαξη  των εγκαταστάσεων θα ανατεθεί αποκλειστικά σε εργολαβικές εταιρείες (Springs και Group4), ακολουθούν οι καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι στη νομική υπηρεσία και οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία συντήρησης των κτιρίων.

Την ίδια στιγμή, έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα από την εργοδοσία η πρόθεση να δημιουργηθούν τρεις τουλάχιστον νέες θυγατρικές επιχειρήσεις στις οποίες πρόκειται «να μεταφερθούν μεγάλες κατηγορίες απασχολουμένων από τη μητρική εταιρεία», όπως μας ενημερώνει σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» (13/04/2019). 

Πρώτοι στον «χορό» οι τεχνικοί, οι οποίοι σχεδιάζεται να μεταφερθούν σε θυγατρικές εταιρείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργατικά τους δικαιώματα. Όπως επιβεβαιώνει η «Καθημερινή» στο προαναφερθέν δημοσίευμα, «οι δύο πρώτες θυγατρικές που σχεδιάζονται, θα στεγάσουν τους τεχνικούς του ΟΤΕ. Η πρώτη εταιρεία θα περιλάβει το προσωπικό που ασχολείται με τη συντήρηση/υποστήριξη των δικτυακών υποδομών (καλωδιακά συστήματα, αστικά κέντρα, καμπίνες κ.λπ.) του ΟΤΕ και η δεύτερη, το προσωπικό που δραστηριοποιείται στην παροχή υποστήριξης σε επίπεδο επιχείρησης και νοικοκυριού. Συνολικά 2.500 εργαζομένους αφορά η δημιουργία των δύο προαναφερόμενων θυγατρικών εταιρειών, δηλαδή το σύνολο των τεχνικών που απασχολούνται στον οργανισμό».

Στην εξίσωση προσθέστε και την προσπάθεια να δοθούν franchise δύο καταστήματά εντός της Αττικής.

Κινητοποιήσεις και συναντήσεις με τα κόμματα

Για τους λόγους αυτούς, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ, με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, που, για ευνόητους λόγους, διέφυγαν της «προσοχής» των ΜΜΕ. 

Τα σωματεία καταλογίζουν ανευθυνότητα στη διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ που, όπως σχολιάζει η «Αγωνιστική Συνεργασία», «δεν είναι κάτι άλλο, από ένα θίασο ερασιτεχνών αποφοίτων του Deere και του Alba». Και φαίνεται πώς έχουν δίκιο καθώς, με τέτοια δείγματα γραφής από το ανώτατο management, το μέλλον της εταιρείας και των εργασιακών δικαιωμάτων μόνο ρόδινο δεν προβλέπεται. 

Παράλληλα, ένα από τα σωματεία του ομίλου, η Ένωση Εργαζομένων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΟΤΕ (ΕΕΤΕ – ΟΤΕ), ξεκίνησε σειρά συναντήσεων, αρχή γενομένης  με τον Παναγιώτη Μελαχρινό, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής (στις 15 Απριλίου) ενώ ακολουθούν, αυτές τις ημέρες, συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα.

Το σωματείο θέτει επί τάπητος την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, το mobbing (ψυχολογική πίεση) που ασκείται από το management προς το προσωπικό τόσο σε καθημερινή βάση όσο και για να λάβουν τα κίνητρα της «εθελούσιας» ώστε να αποχωρήσουν καθώς και τις φημολογούμενες αποσχίσεις κομματιών της εταιρείας που θα επηρεάσουν τις εργασιακές σχέσεις αλλά και την αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Επίσης, υπογραμμίζει την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων καθώς και την καταδικαστική απόφαση κατά της εταιρείας για τα μονοπρόσωπα συνεργεία.

Ζητά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της μέσω του μικρού ποσοστού που έχει το κράτος και μέσω  των εκπροσώπων της στο ΔΣ της εταιρείας. Ζητά επίσης από το υπουργείο εργασίας μέσω των υπηρεσιών του να βάλει φρένο στις αδηφάγες ορέξεις της εργοδοσίας για ατέρμονα κέρδη σε βάρος της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων, της εκπαίδευσης αυτών και των θέσεων εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)