to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 22.04.2019

Οικονομία

Μπαράζ θετικών ειδήσεων για την οικονομία

Μια σειρά από θετικές ειδήσεις για την οικονομία έρχονται τις επόμενες μέρες


*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Επίσημο αίτημα για αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ κατέθεσε η Αθήνα

Στις αυριανές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Εurostat, για το τελικό ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2018, καθώς και στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s που θα δημοσιοποιηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, όπως υπενθυμίζει η ΕΡΤ, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός μιας δέσμης θετικών μέτρων του οικονομικού επιτελείου με έμφαση στην ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων. Eπιδίωξη  είναι, εκτός από τις βασικές μεταρρυθμίσεις να ανοίξει και ο κύκλος της συζήτησης περισσότερων φορολογικών ελαφρύνσεων, κάποιες από τις οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν και το 2019.

Επίσης, μετά το Πάσχα αναμένεται η κατάθεση της ρύθμισης για 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Κλειδί για την επιτυχή έκβαση θα είναι η δημοσιονομική πορεία της χώρας και η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου ενώ, στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός αφού επιστρέψει από την Κίνα, θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο τελευταίο δελτίο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι κινήθηκε κοντά στο 3,9% του ΑΕΠ, (έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%).

Αν και το περσινό αποτέλεσμα δεν επηρεάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια του τρέχοντος προϋπολογισμού (δηλαδή δεν μπορεί να δαπανηθεί για ελαφρύνσεις του 2019, όπως φάνηκε και με τα 650 εκατ. ευρώ που «περίσσεψαν» από τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων), ωστόσο ενισχύει το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται (και θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα) για τις ρυθμίσεις οφειλών και για άλλες παραμέτρους της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ήδη, σημειώνει η ΕΡΤ, κυβέρνηση και δανειστές προετοιμάζονται για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ενόψει της καθόδου των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα στις αρχές Μάϊου.

Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του news247.gr, λίγο μετά τις εορτές του Πάσχα, στις 3 Μαΐου, ένας λιγότερος γνωστός οίκος αξιολόγησης, η καναδική DBRS, θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ/Β από Β High, δηλαδή κατά μια κλίμακα. 

Αμέσως μετά, το υπουργείο οικονομικών θα μπει στην διαδικασία της προετοιμασίας για μια τρίτη έκδοση ομολόγου μάλλον επταετούς διάρκειας για 2 δισ. με- βάσιμη -προσδοκία το επιτόκιο να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 2%.

Τέλος, μέχρι και τα μέσα Μαΐου αναμένεται να έχουν ληφθεί σε υψηλό βαθμό οι αποφάσεις από τον ESM για την αποπληρωμή των 3,7 δισ. από τα 9,8 δισ., που οφείλει σήμερα η Ελλάδα στο ΔΝΤ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του Eurogroup και στην συνέχεια ο κύκλος των εγκρίσεων από τα Εθνικά κοινοβούλια. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα δώσει άλλο ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ελλάδα απεγκλωβίζεται από υποχρεώσεις που γέννησαν τα μνημόνια και γίνεται μια κανονική χώρα, όπως και οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)