to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:07 | 21.04.2019

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορική αναγκαιότητα, οι νεοναζιστές, οι ρατσιστές, οι νοσταλγοί της χούντας να τεθούν ξανά στο περιθώριο

«Τα εγκλήματα του στρατιωτικού καθεστώτος δεν ξεχνιούνται. Η βαρβαρότητα, οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εξορίες, οι δολοφονίες έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη τους στη συλλογική μνήμη του λαού» τονίζει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ


Πριν 52 χρόνια οι κάτοικοι της Αθήνας «ξύπνησαν» με στρατιωτικά εμβατήρια και δημοτικά τραγούδια και τα πρώτα "Αποφασίζομεν και Διατάζομεν". Σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης ήταν σταθμευμένα τεθωρακισμένα και τανκς.

Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Η Δικτατορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπλήρωση 52 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου:

52 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, από μια νύχτα που κράτησε 7 χρόνια, και που οδήγησε στην προδοσία της Κύπρου.

Τα εγκλήματα του στρατιωτικού καθεστώτος δεν ξεχνιούνται. Η βαρβαρότητα, οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εξορίες, οι δολοφονίες έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη τους στη συλλογική μνήμη του λαού.

Τιμούμε, τους αριστερούς και τις αριστερές, κάθε δημοκρατικό πολίτη, όλους όσους και όσες αγωνίστηκαν, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της λαϊκής κυριαρχίας, εκείνα τα σκοτεινά χρόνια.

Σήμερα, που το σκοτάδι του νεοφασισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού, του μίσους για τη δημοκρατία και τις κοινωνικές κατακτήσεις, εξαπλώνεται, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη, αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα, οι νεοναζιστές, οι ρατσιστές, οι νοσταλγοί της χούντας, να τεθούν ξανά στο περιθώριο. Ο αγώνας για την υπεράσπιση και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, αποτελεί τον καλύτερο φόρο τιμής στους αντιδικτατορικούς αγωνιστές, αλλά και χρέος κάθε προοδευτικού πολίτη.


 

Ντοκουμέντο: Οι ΗΠΑ που δήθεν «αιφνιδιάστηκαν» από το πραξικόπημα

Δ. Παπαδημούλης: Δημοκρατίας και ενότητα, κόντρα στο σκοτάδι του ολοκληρωτισμού και του φασισμού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)