to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:53 | 20.04.2019

Πολιτική

Λ. Κονιόρδου: Nα δώσουμε πνοή στη δημιουργία μιας Νέας Ευρώπης

«Η δύναμη βρίσκεται πάντα στην ένωση, όχι στο διαχωρισμό» υποστηρίζει η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Λυδία Κονιόρδου


«Η δύναμη βρίσκεται πάντα στην ένωση, όχι στο διαχωρισμό» υποστηρίζει η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Λυδία Κονιόρδου σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζοντας πως το βασικό διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών, είναι «ο ορατός πια κίνδυνος διάλυσης του ευρωπαϊκού οράματος και η αποτυχία μιας δύναμης όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει σε καίρια διλήμματα και προκλήσεις που διαμορφώνουν τις ζωές της πλειοψηφίας των πολιτών της». 

Σύμφωνα με την κ. Κονιόρδου, δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι σε αυτόν τον κίνδυνο. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια της ιδιώτευσης. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να δώσουμε πνοή στη δημιουργία μιας Νέας Ευρώπης» τονίζει. 'Αμεση προτεραιότητά της σε περίπτωση που εκλεγεί είναι, όπως υποστηρίζει, να εργαστεί για τον Νέο Πολιτισμό και τις αξίες που θα εμπνεύσουν τους πολίτες στην πορεία ενοποίησης της Ευρώπης. «Ο πολιτισμός συνδέεται με τα πάντα. Δεν είναι, όπως συχνά λανθασμένα κάποιοι νομίζουν, πολυτέλεια. Είναι μια αναγκαία ανθρώπινη λειτουργία που διαμορφώνει τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τους στόχους και τον τρόπο επίτευξης τους. Θέλω να δουλέψω ώστε ο ελληνικός πολιτισμός να προσφέρει ξανά τα πολύτιμα δώρα του στον εμπλουτισμό του κοινού νέου οράματος» επισημαίνει η κ. Κονιόρδου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Λυδίας Κονιόρδου, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την δημοσιογράφο Νάντια Μπακοπούλου: 

ΕΡ: Κυρία Κονιόρδου ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε με τη συμμετοχή σας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία; 

ΑΠ: Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να αλλάξει χωρίς να διαλυθεί. Μόνο με την προοδευτική συμμαχία και την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Για να μην συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας για τους πολλούς και τα υπερκέρδη για τους λίγους. Για να μην αυξηθεί ο θυμός που φανατίζει, οι ακραίες φωνές που εκμεταλλεύονται την διαμαρτυρία και την απογοήτευση, ενώ απεργάζονται την διάλυση της Ευρώπης.

Της Ευρώπης που έχει προσφέρει πολλά στο παρελθόν στα κράτη-μελη της και στην Ελλάδα, όταν εμπνεόταν από τις κοινές πολιτισμικές και κοινωνικές αξίες.

Τώρα είναι η ώρα να προτείνει ένα ανανεωμένο όραμα στους πολίτες, ιδιαίτερα στους νέους, που το μέλλον τους απειλείται.

Να στηριχτεί ξανά στα πολύτιμα δώρα του ελληνικού πολιτισμού, που μαζί με άλλους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς προσέφερε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τα θεμέλια του Διαλόγου, της Διαλεκτικής, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Διάκρισης μέσα από τα Γράμματα και τις Τέχνες, που μας βοηθούν να διακρίνουμε το αληθινό από το ψέμα.

Να προτείνει μια Νέα Ευρώπη του κοινού Πολιτισμού με σεβασμό στην πολύτιμη πολυμορφία του, την Ευρώπη της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της προστασίας του πλανήτη που απειλείται μαζί με το μέλλον των νέων γενεών.

Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Μόνο με αφύπνιση, εγρήγορση και συμμετοχή των πολιτών, με ένωση των προοδευτικών δυνάμεων που αντιτάσσουν την δημιουργία απέναντι στη διάλυση, την αλληλεγγύη απέναντι στο μίσος, την καθαρή σκέψη και τη δικαιοσύνη για όλους, χωρίς επικίνδυνους φανατισμούς και δόγματα, η Ευρώπη θα ορθώσει το φως απέναντι στο σκοτάδι.

ΕΡ: Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών; 

ΑΠ: Το βασικό διακύβευμα είναι ο ορατός πια κίνδυνος διάλυσης του ευρωπαϊκού οράματος και η αποτυχία μιας δύναμης όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει σε καίρια διλήμματα και προκλήσεις που διαμορφώνουν τις ζωές της πλειοψηφίας των πολιτών της. Την πρόκληση του κοινού πολιτισμού και των κοινών αξιών, την δικαιοσύνη στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών παραδόσεων και κοινωνικών ταυτοτήτων, την μεγάλη πρόκληση της αλλαγής του κλίματος, την πρόκληση της προσφυγικής κρίσης που συνδέεται με όλα τα παραπάνω.

Την διάλυση την προωθούν ακραίες φωνές που επιδιώκουν μέσα από το μίσος και το θυμό να ξαναφέρουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτεινό παρελθόν και στην εθνική περιχαράκωση.

Δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι σε αυτόν τον κίνδυνο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της ιδιώτευσης. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να δώσουμε πνοή στη δημιουργία μιας Νέας Ευρώπης.

Η δύναμη βρίσκεται πάντα στην ένωση, όχι στο διαχωρισμό, στην επίγνωση της κοινής πορείας και όχι στο νόμο της ζούγκλας. Της κοινής επιβίωσης μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία. 

ΕΡ: Ποια είναι η άμεση προτεραιότητα σας αν εκλεγείτε; 

ΑΠ: Η άμεση προτεραιότητα μου είναι να εργαστώ για τον Νέο Πολιτισμό και τις αξίες που θα εμπνεύσουν τους πολίτες στην πορεία ενοποίησης της Ευρώπης.

Ο πολιτισμός συνδέεται με τα πάντα. Δεν είναι, όπως συχνά λανθασμένα κάποιοι νομίζουν, πολυτέλεια. Είναι μια αναγκαία ανθρώπινη λειτουργία που διαμορφώνει τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τους στόχους και τον τρόπο επίτευξης τους.

Ο τόπος μας έχει προσφέρει πολύτιμα εργαλεία που αφυπνίζουν συνειδήσεις, υπερβαίνουν τα σύνορα και τους διαχωρισμούς.

Η φωνή μας στην Ευρώπη έχει δυναμώσει τα τελευταία χρόνια. Μας αναγνωρίζεται αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα του πολιτισμού. Θέλω να δουλέψω ώστε ο ελληνικός πολιτισμός να προσφέρει ξανά τα πολύτιμα δώρα του στον εμπλουτισμό του κοινού νέου οράματος.

Υπάρχουν δυνατότητες, μπορούν να δημιουργηθούν και νέες. Για την κινητικότητα των νέων δημιουργών, για την εξωστρέφεια της σύγχρονης δημιουργίας, για τον διάλογο που ενώνει και συνδημιουργεί. Για την προστασία και την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θέλω να εργαστώ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και τη σχέση τους με τους χρήστες, έχοντας αποκομίσει μεγάλη εμπειρία από την θητεία μου στο ΥΠΠΟΑ.

Να υποστηρίξω μέσα από την 40χρονη εμπειρία μου τις ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στον πολιτισμό.

Έχω υπηρετήσει σε όλη μου τη ζωή το οικολογικό κίνημα. Ο πολιτισμός μας και η εξέλιξή του έχει άμεση εξάρτηση από την προστασία του πλανήτη και της βιοποικιλότητας. Τα σημάδια είναι εδώ, δεν μπορούμε πια να τα αγνοούμε. Θέλω να ενώσω και τη δική μου φωνή απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αναβάλουν τις γενναίες αποφάσεις για το κλίμα, ενάντια στα διεθνή συμφέροντα. 

ΕΡ: Πιστεύετε ότι η ευρωπαϊκή ιδέα εκφράζεται στην εποχή μας μέσα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή απομακρύνεται; 

ΑΠ: Το αρχικό όραμα της πολιτιστικής ένωσης, με έμφαση στις κοινές αξίες του ελληνικού πνεύματος, του Διαφωτισμού, τους αγώνες για την ελευθερία μέσα στην Ευρώπη, προσέφερε στα κράτη μέλη μεγάλη περίοδο ειρήνης, σταθερότητας, αναζωογόνησε ιδέες που είχαν σκεπαστεί από τους πολέμους και τον φασισμό. Στη χώρα μας προσέφερε δυνατότητες ανάπτυξης και γεωπολιτική προστασία.

Το αρχικό αυτό όραμα που ενέπνευσε τους Ευρωπαίους εξελίχθηκε σε μια οικονομική ένωση, όπου υπερίσχυσαν οι πολιτικές λιτότητας που όλοι ξέρουμε, με ένα αυξανόμενο αυταρχισμό απέναντι στις αγωνίες των πολιτών και όχι πάντα διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Αυτό συσσώρευσε θυμό στους πολίτες, γεννώντας τους αισθήματα απογοήτευσης και αδιαφορίας. 'Αφησε πρόσφορο έδαφος για την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού που παρασύρει τους Ευρωπαίους, όπως και στη χώρα μας, καλλιεργώντας τη μισαλλοδοξία και την κατάλυση της ελευθερίας της έκφρασης και της σκέψης.

Βλέπουμε στην περίπτωση του Brexit, που ξεκίνησε σαν μια ψήφος οργισμένης διαμαρτυρίας , πόσες φωνές αφύπνισε υπέρ της ευρωπαϊκής συνοχής, με κοινωνικό όμως πρόσωπο, με δικαιοσύνη, με μια οικονομία στην υπηρεσία των πολιτών και όχι του 1% που άπληστα και καταστροφικά για τις κοινωνίες και τον πλανήτη συσσωρεύει κέρδη, σε μία τυφλή κούρσα αυτοκαταστροφής.

Η εγρήγορση και η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη είναι το αντίδοτο στο δηλητήριο του φιδιού. Αν δεν πάρουμε τώρα τις αποφάσεις μας ως ενεργοί πολίτες, αύριο θα είναι αργά.

Ας εμπνευστούμε ξανά και ας εμπνεύσουμε. Ας ακούσουμε τις αγωνίες των πολιτών, ας ακούσουμε τις φωνές των νέων. 

ΕΡ: Κατηγορήσατε τη Ν. Δημοκρατία και τον Κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί το εγχείρημα του σωματείου "'Ασμα 450+", για μικροκομματικούς, προεκλογικούς σκοπούς. Ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διευκρινιστική του επιστολή προς το σωματείο χαρακτηρίζει τη συνάντηση του με τους δημιουργούς εποικοδομητική. Πόσο υπερκομματική είναι τελικά η τέχνη; 

ΑΠ: Οι δημιουργοί έστειλαν την απάντηση τους ξεκάθαρα. Τώρα για το κατά πόσo ήταν «εποικοδομητική» η συνάντηση, αυτό θα φανεί από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τη στήριξη του έργου της Ειδικής Υπηρεσίας -σύμφωνα με την κοινή επιθυμία του συνόλου των σωματείων των δημιουργών.

Η ΕΥΕΔ έβαλε τάξη στη μετά ΑΕΠΙ εποχή, κράτησε την αγορά όρθια, ρυθμίζοντάς την προς όφελος των δημιουργών και των χρηστών, και ενοποίησε, μετά από μια περίοδο πόλωσης και διχασμού, τους δημιουργούς αφού αξιοποίησε προς όφελος τους τα αρχεία της ΑΕΠΙ κάνοντας ξανά διανομές.

Ο νόμος προβλέπει να της δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί το έργο της και να διαμορφωθεί από τους ίδιους τούς δημιουργούς ο νέος φορέας. Ας αποδεχτεί λοιπόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημόσια, έστω και όψιμα, την αναγκαιότητα ύπαρξης της Ειδικής Υπηρεσίας.

Η ίδια η τέχνη είναι υπεράνω κομματικής τοποθέτησης, οφείλει να παραμείνει ελεύθερη, ανεξάρτητη και τολμηρή. Όμως, ταυτόχρονα, η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, ιδιαίτερα σε ένα διεθνές τοπίο που τα απειλεί, για να μπορέσει να υπάρξει δημιουργία και αύριο. Αυτό είναι θέμα καθαρά πολιτικής τοποθέτησης και αντιπαράθεσης. Και αυτή η κυβέρνηση έδειξε έμπρακτα την συμπαράσταση της στα δικαιώματα των δημιουργών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)