to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:08 | 18.04.2019

Διεθνή

Παραίτηση της ΥΠΕΞ της Αυστρίας ζητάει η εφημερίδα του κόμματός της

Την παραίτηση της προερχόμενης από το συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ ζητά το δημοσιογραφικό όργανο του κόμματος


Την απομάκρυνση της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, που προέρχεται από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ζητά το δημοσιογραφικό του όργανο - η εβδομαδιαία εφημερίδα Zur Zeit - στο νέο της φύλλο.

Ο εκδότης της εφημερίδας Βάλτερ Σέλεντετς, σε μία μετωπική επίθεση κατά της υπουργού Εξωτερικών, ζητώντας την παραίτησή της, τονίζει πως «το καλύτερο θα ήταν αυτή (σ.σ. η Κάριν Κνάισλ) να την υποβάλει τώρα και αμέσως», καθώς, κατά την άποψή του, υπάρχουν «πολλές άλλες κορυφαίες δυνάμεις στο Κόμμα των Ελευθέρων».

Η εφημερίδα Zur Zeit θεωρείται ανεπίσημα το κεντρικό ιδεολογικό όργανο του Κόμματος των Ελευθέρων και ο διευθυντής της, ο Αντρέας Μέλτσερ, ο οποίος εμφανιζόταν επί χρόνια ως κομματικός αρχιιδεολόγος, από την εποχή ακόμη του διαβόητου αρχηγού Γεργκ Χάιντερ, έχει διατελέσει στο παρελθόν ευρωβουλευτής των Ελευθέρων.

Ο εκδότης της εφημερίδας, ο Βάλτερ Σέλεντετς - ο οποίος μέχρι την συνταξιοδότησή του, υπήρξε το ανώτερο στέλεχος των Ελευθέρων που συμμετείχε ποτέ στο διοικητικό επιτελείο της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης - φέρεται να εκφράζει, με την απαίτησή του για παραίτηση της Κάριν Κνάισλ, τη δυσαρέσκεια των Ελευθέρων απέναντι στην υπουργό τους.

Αφορμή φαίνεται πως ήταν η συνέντευξη της υπουργού την περασμένη Κυριακή στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, κατά την οποία αυτή δεν θέλησε να απαντήσει εάν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα ψηφίσει τον επικεφαλής των υποψηφίων του Κόμματος των Ελευθέρων, νυν ευρωβουλευτή και γενικό γραμματέα τους, τον Χάραλντ Βιλίμσκι.

Στην επιχειρηματολογία του υπέρ της απομάκρυνσης της Κάριν Κνάισλ, ο εκδότης του κομματικού οργάνου Zur Zeit τονίζει, πως όταν μέλη της κυβέρνησης διαχωρίζουν την θέση τους από το ίδιο τους το κόμμα, αυτό μπορεί να έχει καταστροφική κατάληξη για το Κόμμα των Ελευθέρων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν φήμες για ενδεχόμενη παραίτηση της Κάριν Κνάισλ, η οποία εμφανίζεται τυπικά ως ανεξάρτητη, ωστόσο έχει τοποθετηθεί επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας από το συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων.

Πριν από αρκετές εβδομάδες, και μετά από την τότε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Κάριν Κνάισλ σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, και χωρίς καν να ερωτηθεί σχετικά, διαβεβαίωνε ότι δεν αληθεύουν οι φήμες για επικείμενη παραίτησή της.

Αναλυτές στη Βιέννη, θεωρούν πως η ίδια υπήρξε η εναλλακτική επιλογή για τους Ελευθέρους, έπειτα από την προϋπόθεση που είχε θέσει για να ορκίσει την κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς στις 18 Δεκεμβρίου 2017, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν - δηλαδή ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών να διάκειται θετικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος είχε απορρίψει κατηγορηματικά τότε, δύο τότε υποψήφιους των Ελευθέρων για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, τον γενικό γραμματέα τους, Χάραλντ Βιλίμσκι και τον δημοτικό τους σύμβουλο στη Βιέννη, Γιόχαν Γκουντένιους, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους ευρωσκεπτικιστές και στους σκληροπυρηνικους του κόμκατος. 

Στο πλαίσιο των φημών για ενδεχόμενη παραίτηση της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών, ως πιθανότερος διάδοχός της φέρεται ο νυν υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Νόρμπερτ Χόφερ. Ο Χόφερ ήταν ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων κατά τις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2016, και είχε ηττηθεί στον τελικό, τρίτο, γύρο τους, από τον υποστηριζόμενο από το κόμμα των Πρασίνων υποψήφιο, τον σημερινό ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η θέση του υπουργού Εξωτερικών για τον Νόρμπερτ Χόφερ - για τον οποίο στο ίδιο σημερινό φύλλο του κομματικού δημοσιογραφικού οργάνου Zur Zeit υπάρχει εντυπωσιακά επαινετικό άρθρο - θα ήταν ιδανικό εφαλτήριο για μία νέα του υποψηφιότητα στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2022, στις οποίες στοχεύει να διεκδικήσει την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)