to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 18.04.2019

Πολιτισμός

«Έφυγε» ξαφνικά πριν την τελευταία του συναυλία ο σπουδαίος Κώστας Χατζηδουλής

Ο Κώστας Χατζηδουλής, που πέθανε σε ηλικία 73 ετών, διέθετε ένα από τα αρτιότερα αρχεία για τη ρεμπέτικη μουσική, δημοσίευσε πολλές μελέτες και άρθρα και επιμελήθηκε μεγάλο αριθμό δίσκων και μουσικών εκδηλώσεων


Ώρες με θρέφει ο λουλάς, ώρες αδυνατάω,
ώρες με ρίχνει σε νταλκά κι ανθρώπου δε μιλάω.
Γυρίζει ο νους μου εδώ κι εκεί
κι όλος ο λογισμός μου
κι αισθάνομαι πώς μια στιγμή
θα ‘ρθει ο θάνατός μου.

«Ώρες με θρέφει ο λουλάς – Μάρκος Βαμβακάρης»

Ήταν ένα από τα τραγούδια που είχε διαλέξει για να παιχτεί στη συναυλία «Ασεβή Τροπάρια με τους Ήχους της Κάνναβης», της οποίας είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια. Την περασμένη Τετάρτη στην τελευταία πρόβα που έγινε στο σπίτι του, έκανε τις τελευταίες αλλαγές στο πρόγραμμα και τις τελευταίες παρατηρήσεις στους μουσικούς του. Ανυπομονούσε! Δεν πρόλαβε όμως να δώσει το παρών στην τελευταία του μουσική παράσταση.

Ο Κώστας Χατζηδουλής, ο άνθρωπος που έχει ταυτίσει το όνομά του με το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έφυγε ξαφνικά, αν και τίποτα δεν τον έκανε να αισθάνεται πως έρχεται ο θάνατός του. Οι φίλοι και οι συνεργάτες του τον αναζητούσαν ξανά και ξανά στο τηλέφωνο κι όταν αυτό επέμενε να χτυπά χωρίς εκείνος να το σηκώνει αισθάνθηκαν αμέσως ότι κάτι κακό είχε συμβεί. Ήλπιζαν ότι θα είχε βυθιστεί κάπου στα άδυτα του τεράστιου κι ανεκτίμητου αρχείου του ή θα είχε κατέβει στην γειτονιά για να ταΐσει τις γάτες που τόσο αγαπούσε. Όταν, όμως, έφτασαν στο μικρό διαμέρισμα που ζούσε στον Πειραιά επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι τους. Τον βρήκαν να «κοιμάται» γαλήνιος, αλλά προδομένος από την καρδιά του. Μια καρδιά που χώρεσε χαρές μεγάλες και νταλκάδες και έθεσε σε τροχιά έναν νου δαιμόνιο, που γύρισε εδώ και εκεί για 73 χρόνια, γεμάτα εμπειρίες ζωής.

Μια μεγάλη απώλεια... Ένας άνθρωπος ζεστός που δεν μπορούσε παρά να σε γοητεύσει. Ένας μελετητής επίμονος που φρόντισε να ξετρυπώσει όλες τις άγνωστες ιστορίες της Ιστορίας του λαϊκού τραγουδιού. Γενναιόδωρος, γιατί δεν τις κράτησε για εκείνον αλλά φρόντισε να τις πει σε όλους εμάς, μέσα από τα άρθρα και τα βιβλία του, αλλά και τους δίσκους και της μουσικές εκδηλώσεις που επιμελήθηκε. Σπουδαίος, όσο σπουδαίοι ήταν και οι μεγάλοι ρεμπέτες με τους οποίους έζησε πλάι - πλάι. Πάνω από όλα ταπεινός, αν κι έζησε κάτω από τα φώτα των μαρκίζων. Ένας αυθεντικός λαϊκός άνθρωπος.

Το Σάββατο 20 Απριλίου επρόκειτο να λάβει χώρα η μεγάλη ρεμπέτικη συναυλία «Ασεβή Τροπάρια με τους ήχους της Κάνναβης» στο Τάε Κβο Ντο που είχε ετοιμάσει με πολλή αγάπη. Ήθελε να κάτσει στο τελευταίο διάζωμα του γηπέδου, ώστε κανένας να μην μπορεί να τον δει αλλά να μπορεί εκείνος να τους βλέπει όλους. Η συναυλία θα αναβληθεί, μετά τον αιφνίδιο χαμό του, θα γίνει όμως σε νέα ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, γιατί αυτό θα ήθελε. Να τον αποχαιρετήσουμε με ένα ρεμπέτικο γλέντι στη μνήμη του (πηγή: Tvxs).

Το συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργείου Πολιτισμού:

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του μελετητή του ρεμπέτικου τραγουδιού Κώστα Χατζηδουλή εκφράζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο Κώστας Χατζηδουλής, που πέθανε σε ηλικία 73 ετών, διέθετε ένα από τα αρτιότερα αρχεία για τη ρεμπέτικη μουσική, δημοσίευσε πολλές μελέτες και άρθρα και επιμελήθηκε μεγάλο αριθμό δίσκων και μουσικών εκδηλώσεων. Η προσφορά του στη διάσωση και διάδοση του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού υπήρξε σπουδαία.

Ο Χατζηδουλής είχε την επιμέλεια των φακέλλων των δικών του παραγωγών (Λεπτομέρεια από την έκδοση «Ρεμπέτικη Ιστορία»)

Ποιος ήταν ο Κώστας Χατζηδουλής

Ο Κώστας Χατζηδουλής γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946.

Λάτρης και ιστορικός ερευνητής του ρεμπέτικου τραγουδιού συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ταχυδρόμος» και «Ήχος» και με τις εφημερίδες «Τα Νέα», «Αυγή», «Απογευματινή» και «Βραδινή», ενώ σειρά άρθρων του δημοσιεύτηκε στον διεθνή Τύπο.

Επιμελήθηκε προσωπικά την έκδοση των δίσκων «Ρεμπέτικη Ιστορία νο 1- 6», «Στελ. Περπινιάδης», Ι. Γεωργακοπούλόυ», «Καζατζίδης και ρεμπέτικα», «Οι μεγάλοι του ρεμπέτικου 1-10», «Αμανέδες», «Λατέρνα και ντέφι», Μαρίκα Νίνου», «Γ. Παπαιωάννου», «Σωτ. Μπέλλου», «Γ. Μητσάκης», «Μ. Χιώτης», «Κ. Μάνεσης», «Ρόζα Εσκενάζη – Ρίτα Αμπατζή», «βασίλης Τσιτσάνης 1967-1977», «Καζατζίδης και δημοτικά», «Ν. Γούναρης», κα.

Συνεργάστηκε γράφοντας ιστορικές σημειώσεις ή βοηθώντας στην παραγωγή των δίσκων «Τα πέριξ» με τον Μάνο Χατζηδάκι, «Τα τραγούδια του πατέρα» με τον Μάρκο Δραγούμη και τον Α. Παπαΐωάννου, «Λαΐκή Παράδοση» με τον Γ. Μακράκη και τη Β. Μοσχολιού, «50 χρόνια Ρεμπέτικο» με τον Γ. Νταλάρα, «Επιστροφή στις ρίζες» με τον Γ. Μακράκη και την Γ. Λίδια, «παλιό ρεμπέτικο στέκι» με τον Γ. Μακράκη και την Π. Πάνου και στους περισσότερους δίσκους του Βασίλη Τσιτσάνη.

Έγραψε βιβλία όπως τα «Ρεμπέτικα και λαϊκά», «Βασίλης Τσιτσάνης: Η ζωή μου, το έργο μου», «Αρχόντισσα. Το μυστικό μιας ζωής», «Ρεμπέτικη Ιστορία», κα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)