to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 18.04.2019

Διεθνή

Αργεντινή: Η κρίση αναγκάζει τον νεοφιλελεύθερο Μάκρι σε μέτρα συγκράτησης των τιμών

Η κρίση αναγκάζει τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι να παραβεί τις αρχές του και να λάβει μέτρα συγκράτησης των τιμών


Τα τελευταία του χαρτιά παίζει πλέον ενάντια στον καλπάζοντα πληθωρισμό, που γονατίζει την κυβέρνησή του, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, ανακοινώνοντας το πάγωμα στις τιμές βασικών αγαθών. Με την τακτική αυτή, ο πρόεδρος αυτοδιαψεύδει την ίδια την εδραία πολιτική του θέση: γιατί η παρέμβαση στην αγορά είναι παραδοσιακά ταυτισμένη με την πολιτική των αντιπάλων του Περονιστών και τον λαϊκισμό.

Για τον ακραιφνή οπαδό της νεοφιλελεύθερης αγοράς, το μέτρο τούτο αποσκοπεί στη «βραχυχρόνια ανακούφιση» του λαού, που ασφυκτιά κάτω από τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών.

Λαμβανομένου δε υπ’όψιν του περιορισμένου χρόνου εφαρμογής του για ένα εξάμηνο, δηλ. έως τις προεδρικές εκλογές, γίνεται μάλλον εμφανές ότι το μέτρο τούτο εξυπηρετεί και άλλον έναν σκοπό: να διατηρήσει τον Μάκρι στην εξουσία.

Μολονότι αναμενόταν ένα διάγγελμα του προέδρου για την ανακοίνωση του μέτρου, η κυβέρνηση ανήρτησε ένα βίντεο στο Facebook, που δείχνει το Μάκρι να επισκέπτεται μία οικογένεια στο προάστιο Κολεχιάλες της πρωτεύουσας. «Πρέπει να ξεφύγουμε από την καταιγίδα. Όλοι χρειαζόμαστε ανακούφιση», ένα σχέδιο για την συγκράτηση των τιμών «έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν τα βασικά μέτρα», τονίζει στην οικογένεια ο Μάκρι, ενώ η οικοδέσποινα, κρατώντας στα χέρια της την κόρη της, του απαντά: «χρειαζόμασταν να ακούσουμε κάτι τέτοιο». Βέβαια, εκείνο που δεν αποτυπώνεται στο βίντεο είναι η απάντηση της πλειονότητας των πολιτών, που φυσικά δεν θα ήταν τόσο ευγενική και καταδεκτική για τον πρόεδρο.

Μετά την κυκλοφορία του βίντεο, οι υπουργοί Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε, Παραγωγής και Εργασίας Ντάντε Σίκα και Κοινωνικής Ανάπτυξης Καρολίνα Στάνλεϊ, παρουσίασαν τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Σύμφωνα με τον Ντουχόβνε πρόκειται για «συμφωνία μεταξύ κυρίων» με τους παραγωγούς και διανομείς δεκάδων βασικών προϊόντων, όπως αλεύρι, ζυμαρικά, ρύζι, γάλα, ζάχαρη, καθώς και τις τιμές στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο, τα εισιτήρια στις δημόσιες συγκοινωνίες και τις κάρτες προπληρωμένου χρόνου στα κινητά. Το κράτος θα αναλάβει το κόστος των ήδη συμφωνημένων αυξήσεων στο ηλεκτρικό, πράγμα που θα στοιχίσει στα δημόσια ταμεία 183 εκατ. ευρώ.

Επίσης προβλέπονται επιπλέον μέτρα, όπως εκπτώσεις στα σουπερμάρκετ για 18 εκατ. δικαιούχους των επιδομάτων της κοινωνικής πρόνοιας (Anses), μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων για πέντε εκατ. πολίτες στα όρια της φτώχειας και βοήθεια σε μικρές επιχειρήσεις για να αποπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, καθώς και ένα μετριοπαθές σχέδιο επιδότησης κατοικίας για περίπου 10.000 οικογένειες. Όπως εξήγησαν οι υπουργοί, το σχέδιο αποσκοπεί όχι μόνον στην ανακούφιση της κοινωνίας της χώρας, αλλά και στην αναθέρμανση της κατανάλωσης, η οποία έχει υποστεί καθίζηση: το Μάρτιο μειώθηκε στο 8,9%.

Αλλά και οι επιχειρήσεις δέχθηκαν να συγκρατήσουν τις τιμές σε κάποια προϊόντα έχοντας κάποια σκοπιμότητα: προτίμησαν να στηρίξουν το Μάκρι γιατί ορρωδούν προ τις πιθανότητας να επιστρέψει στην εξουσία η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ. Βέβαια κάποιες είχαν φροντίσει να αυξήσουν προηγούμενως τις τιμές, έτσι ώστε το πάγωμά τους δεν πρόκειται να τις επηρεάσει σημαντικά.

Βέβαια, κανέναν δεν ξεγελά ότι το μέτρο του Μάκρι «όζει» Κιρτσνερισμού και αποτελεί μία απέλπιδα προσπάθεια να μεταβάλλει το πνεύμα δυσφορίας στην κοινωνία. Μόλις πέρυσι, πριν την έναρξη της κρίσης, η επικράτηση του Μάκρι στην εξουσία φαινόταν αδιαμφισβήτητη. Σήμερα εμφανίζεται περισσότερο αμφίβολη, έστω κι αν κανείς να γνωρίζει ακόμη ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί του από το Περονικό στρατόπεδο στην αναμέτρηση του Οκτωβρίου.

Ο ένοικος της «Κάσα Ροσάδα», ο άνθρωπος που εξελέγη με το σύνθημα της καλής διαχείρισης της οικονομίας, έχει πλέον μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας. Αντί να ελέγξει τον υψηλό πληθωρισμό που στοίχισε στην Κίρτσνερ περί τα τέλη της θητείας της, βρέθηκε επιπλέον αντιμέτωπος με τη μεγάλη οικονομική κρίση, που τον ανάγκασε να εξαρτάται από το δάνειο των 57 δισεκ. δολαρίων που συνήψε με το ΔΝΤ. Το οποίο, ναι μεν επέδειξε μία ασυνήθιστη μεγαλοθυμία στην χορήγησή του, αλλά φυσικά τη συνέδεσε και με τη λήψη μέτρων λιτότητας, που έχουν με τη σειρά τους επιδεινώσει την βαθιά ύφεση της οικονομίας: το περασμένο έτος, η οικονομία της Αργεντινής σημείωσε κάμψη σε ποσοστό 3,5% και δεν αναμένεται να τα πάει καλύτερα φέτος.

Γιώργης-Βύρων Δάβος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)