to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 16.04.2019

Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Το αναπτυξιακό σχέδιο κάνει μεγάλη στροφή στην παραγωγή και σε εξωστρεφείς δραστηριότητες (βίντεο)

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε χτες σε εκδήλωση στην Ορεστιάδα


«Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και μια πληθώρα άλλων μέτρων δείχνουν την κατεύθυνση της παρούσας κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, μετά την περίοδο των Μνημονίων. Η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας είναι αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής μας. Δεν επιθυμούμε μια ανάπτυξη η οποία να διευρύνει τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες αλλά μια βιώσιμη ανάπτυξη με την ελληνική οικονομία να στρέφεται σε παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες». Αυτό, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ορεστιάδα, χθες βράδυ.

Κάνοντας έναν απολογισμό του τριετούς προγράμματος (2015-2018), ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι ήταν ρεαλιστικό, με αρκετές δυσκολίες αλλά και πλεονεκτήματα, ενώ επέτρεψε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, κρατώντας την κοινωνία όρθια. «Το πρόγραμμα διατήρησε ισχυρές κοινωνικές μέριμνες σε όλη τη διάρκειά του. Κι αυτό, δεν αφορά μόνο το θέμα των συντάξεων, αλλά και τη λήψη σημαντικών μέτρων που επέτρεψαν να μειωθεί το ποσοστό των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος -την υγεία και την εκπαίδευση- και να κάνουμε θετικά βήματα για την επόμενη ημέρα», επισήμανε.

Αναφερόμενος δε, στην κριτική που ασκείται από τη ΝΔ υπογράμμισε: «Θα γίνουν εκλογές το 2019, αυτό είναι σίγουρο και για ακόμη μία φορά η ΝΔ θα πέσει έξω στις προβλέψεις της. Το ίδιο συνέβη και στα θέματα της οικονομίας. Υπενθυμίζω τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα ήταν ανεφάρμοστος, το 2017 θα ενεργοποιείτο ο κόφτης, το 2018 θα κόβαμε τις συντάξεις και δεν θα βγαίναμε από το Μνημόνιο. Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα το κόστος δεκαετούς δανεισμού είναι το χαμηλότερο από το 2005». Επιπλέον, πρόσθεσε, από το 2015 μέχρι σήμερα η ανάπτυξη προήλθε αποκλειστικά από τη βελτίωση των εξαγωγών και την άνοδο του τουρισμού, δύο συναλλαγματοφόρους τομείς, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάκαμψη. «Το αναπτυξιακό μοντέλο πριν από το 2008 στηριζόταν στην κατανάλωση, στα μεγάλα έργα και στην εσωστρέφεια της οικονομίας. Αυτό το μοντέλο ανήκει πια στο παρελθόν. Τώρα, το αναπτυξιακό σχέδιο κάνει μεγάλη στροφή στην παραγωγή και στη στήριξη δραστηριοτήτων κάθε μορφής που είναι πιο εξωστρεφείς». 

Όπως επισήμανε ο Υπουργός, στη διάρκεια του τριετούς προγράμματος έκλεισε ένας κύκλος πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων με θετικό πρόσημο. «Η Ελλάδα επιτέλους αποκτά Κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες και οριοθετημένο αιγιαλό, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις ώστε η ανάπτυξη της χώρας να στηρίζεται σε στέρεα πόδια», επισήμανε, αναφέροντας πληθώρα άλλων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Ταυτόχρονα, η παρούσα κυβέρνηση ανέτρεψε τα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων για πλήρη ιδιωτικοποίηση εταιρειών που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.  Στον τομέα της ενέργειας, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, η βασική ιδέα του σχεδιασμού είναι ότι το Δημόσιο διατηρεί ισχυρή παρουσία σε όλα τα δίκτυα, που αποτελούν τη βάση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και  το πλειοψηφικό μερίδιο στο εμπορικό κομμάτι πωλείται σε στρατηγικό επενδυτή.

Σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας, ο Υπουργός σημείωσε ότι δύο είναι οι βασικοί στόχοι με ορίζοντα το 2030: α) εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε σχέση με το 2009 και β) αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 32,5% της τελικής κατανάλωσης. Αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού αποτελεί, επίσης, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ενοποίησης των εθνικών αγορών της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι οι αγωγοί TAP και IGB, καθώς και ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Θεσσαλονίκης και Βόρειας Μακεδονίας. Αναφέρθηκε ακόμη στα έργα υποδομών για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η ολοκλήρωση της Ρεβυθούσας και το αντίστοιχο έργο (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται σε γεωπολιτικό κόμβο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)