to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:39 | 16.04.2019

Οικονομία

Η σημαντικότερη εξέλιξη μετά το τέλος των μνημονίων

Την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει «σύντομα» η ελληνική κυβέρνηση μέσω επίσημου αιτήματος που θα καταθέσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Δραγασάκης: Τα αποθέματα που πετύχαμε, μας επιτρέπουν να μην καταφύγουμε σε δανεισμό μέχρι το 2023

Την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει «σύντομα» η ελληνική κυβέρνηση μέσω επίσημου αιτήματος που θα καταθέσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας προχτές στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον.

Όπως εξήγησε ο υπ. Οικονομικών, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άκουσε με ικανοποίηση τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή του είναι μια θετική εξέλιξη. Μάλιστα, τόνισε πως η Κρ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσακαλώτος είχε την ευκαιρία να εξηγήσει ότι η χώρα μας επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο Ταμείο ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ.

Μειώνεται σημαντικά η ισχύς της παρέμβασης του ΔΝΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων -κυρίως των ακριβότερων- που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Τώρα πλέον, μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ, είναι γεγονός. Από τη στιγμή που συμφωνούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι με την αποπληρωμή, τα τυπικά που απομένουν, έως ότου αυτή ολοκληρωθεί, λίγη σημασία έχουν.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος για την ελληνική οικονομία. Δεν μειώνει τον δανεισμό της χώρας, απλώς τον καθιστά φτηνότερο. Τα χρήματα που θα επιστρέψουμε στο Ταμείο, τα έχουμε δανειστεί από τις αγορές, αλλά με μικρότερο επιτόκιο. Θα τα χρωστάμε δηλαδή αλλού, αλλά αυτό το χρέος θα είναι φτηνότερο για μας.

Ταυτόχρονα οι αγορές λαμβάνουν ένα θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι δημιουργούνται ευνοϊκότεροι όροι για φτηνότερο δανεισμό στο άμεσο μέλλον. Αν αυτό συμβεί, θα φανεί πολύ σύντομα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέα έξοδο για δανεισμό με τριετές ή επταετές ομόλογο.

Σε όποιο μέρος του πλανήτη ενεπλάκη σκόρπισε τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Στην Ελλάδα υπήρξε ο εισηγητής των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων, τα οποία και επέβαλε χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση. Τουλάχιστον στην πρώτη φάση της μνημονιακής πολιτικής, όταν η παρουσία του ήταν αναγκαία, καθώς η Ευρώπη δεν διέθετε αντίστοιχους μηχανισμούς στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών.Πέρα από την οικονομική, σημαντικότερη είναι η πολιτική σημασία της αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Η πολιτική του Ταμείου είναι γνωστή. Οι Ελληνες πολίτες τη βίωσαν στο πετσί τους κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Είναι ο κύριος εκφραστής των πιο στυγνών και των πιο απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων μέτρων οικονομικής πολιτικής.

Με την αποπληρωμή του ΔΝΤ μειώνεται σημαντικά η ισχύς της παρέμβασής του στις ελληνικές υποθέσεις. Ασφαλώς η χώρα μας δεν θα έχει λιγότερο χρέος, ούτε λιγότερη εποπτεία. Ομως το κέντρο βάρους αυτής της εποπτείας μεταφέρεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην ενωμένη Ευρώπη και στα όργανά της, στα οποία συμμετέχουμε ως ισότιμο μέλος με έργο και λόγο. Δεν είναι λίγο.

Αλ. Τσίπρας: Σημαντικό βήμα για την ανεξαρτησία της χώρας και τον απεγκλωβισμό της από τη λιτότητα

Σημαντικό βήμα για την ανεξαρτησία της χώρας και τον απεγκλωβισμό της από τη λιτότητα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι «η δεύτερη σημαντικότερη μετά την έξοδο από τα προγράμματα» και πρόσθεσε πως η αυστηρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής ερχόντουσαν από εκεί.

Ο πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη καθώς έχει ως αποτέλεσμα το να μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για την ελληνική οικονομία.

Ειδικά για τα οικονομικά στοιχεία ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ελληνική οικονομία υπεραποδιδει. «Ενώ όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση βρήκα απολύτως άδεια ταμεία, σήμερα έχουμε ορισμένες δεκάδες δισεκατομμυρίων ρευστότητας αυτά δεν είναι κατορθώματα του Τσίπρα είναι κατορθώματα του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός.

Τονίζοντας πως αυτές οι θυσίες του ελληνικού λαού, δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να διώξει αυτούς που κατά καιρούς μας οδήγησαν σε λάθος επιλογές. «Κερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως καλό είναι να ευημερούν οι αριθμοί πρέπει και οι πολίτες να αρχίσουν να ευημερούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δ. Τζανακόπουλος: Κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 για την αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ, είπε ότι πρόκειται για μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, αλλά και συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα, καθώς, όπως είπε, η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Προσέθεσε δε, ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,29%, που είναι το χαμηλότερο επιτοκιακό κόστος που έχει σημειώσει από το 1997.

«Πλέον η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, έχει κάνει τα καθοριστικά βήματα για να αφήσει πίσω της οριστικά και αμετάκλητα την περίοδο της κρίσης και την περίοδο των μνημονίων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το αφήγημα της ΝΔ περί καταστροφής και περί μη ανάκτησης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας έχει κατεδαφιστεί πλήρως και η ΝΔ βρίσκεται σε μία στρατηγική και πολιτική αμηχανία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)