to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 13.04.2019

Πολιτική

Εποικοδομητική η 3η Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας

Ως «εξαιρετικά εποικοδομητική χαρακτηρίστηκε η 3η Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μεταξύ των δύο χωρών, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα σχολικά προγράμματα και τα βιβλία της Ιστορίας


Σε μια φιλική, εποικοδομητική και θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών, πραγματοποιήθηκε, χθες και σήμερα, στην Αθήνα η 3η Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που συστάθηκε δυνάμει του άρ. 8 παρ. 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν και επανεπιβεβαιώθηκαν τα συμπεράσματα της Δεύτερης Συνόδου και υπήρξε πρόοδος ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί αναφορικά με το έργο της Επιτροπής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την εφαρμογή της εντολής που τους ανατέθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εναρμόνιση με τις σχετικές αρχές και στόχους της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν τα αναλυτικά σχολικά προγράμματα των δύο πλευρών και ζητήματα σχετικά με τα σχολικά βιβλία Ιστορίας.

Στην επιτροπή, όπως επισήμαναν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν συμμετείχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, για την οποία γίνεται λόγος επανειλημμένα σε ειδησεογραφικά Μέσα, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή επίμαχες δηλώσεις της, πρόσφατες και παλαιότερες, σχετικά με το "μακεδονικό".

Η κ. Ιωαννίδου, όπως αποσαφήνισαν οι ίδιες πηγές, έχει αντικατασταθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, και δεν έχει συμμετάσχει σε καμία συνεδρίαση της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων από τα σχολικά εγχειρίδια. Αντικαταστάτριά της είναι η Αθηνά Σκουλαρίκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)