to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:27 | 12.04.2019

Διεθνή

Η σύλληψη Ασάνζ, η απειλή έκδοσης στις ΗΠΑ, τα κορυφαία ερωτήματα για την ελευθερία του Τύπου

Ο ιδρυτής του WikiLeaks - που αποκάλυψαν μεταξύ άλλων τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ -, ο Τζούλιαν Ασάνζ, που συνελήφθη την Πέμπτη στο Λονδίνο «θα αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ - Ένα παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται, δημοσιογράφοι και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και της πρόσβασης στην πληροφορία.


Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που συνελήφθη χθες Πέμπτη στο Λονδίνο και κρίθηκε ένοχος από βρετανικό δικαστήριο για την παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του πριν σχεδόν επτά χρόνια, σκοπεύει να «αμφισβητήσει και να αγωνιστεί» εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν καθώς τον θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορούνταν για βιασμό, μια υπόθεση η οποία όμως έχει μπει στο αρχείο. Αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά τον απομάκρυναν χθες με τη βία από το κτίριο της πρεσβείας και τον μετέφεραν μέχρι ένα φορτηγάκι της αστυνομίας. Ο Ασάνζ σε βίντεο που τράβηξε το πρακτορείο Ruptly TV ακούγεται πριν τον βάλουν μέσα στο φορτηγάκι να φωνάζει: «Η Βρετανία πρέπει να αντισταθεί».

Ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη βάσει ενός αμερικανικού αιτήματος για την έκδοσή του καθώς στις ΗΠΑ κατηγορείται για «κυβερνοπειρατία», το οποίο θα εξεταστεί στις 2 Μαΐου, και βάσει εντάλματος που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τη βρετανική δικαιοσύνη επειδή δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με έως και έναν χρόνο φυλάκιση.

Ο Τραμπ ουδέποτε στήριξε το WikiLeaks, διαβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος Πενς

Οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις πληροφορίες του WikiLeaks για τη Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, ένδειξη ότι υποστηρίζει αυτόν τον ιστότοπο, διαβεβαίωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του WikiLeaks, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε αόριστα: "Δεν ξέρω τίποτα για το WikiLeaks, δεν είναι δουλειά μου", είπε, παραπέμποντας για περισσότερες διευκρινίσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το 2016 όμως, όταν ο ιστότοπος δημοσιοποίησε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν κλαπεί από τον Τζον Ποντέστα, τον διευθυντή του προεκλογικού επιτελείου της Κλίντον, ο Τραμπ είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι "λατρεύει το WikiLeaks".

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Πενς υποστήριξε ότι η δήλωση αυτή δεν ήταν "σε καμία περίπτωση έκφραση υποστήριξης σε έναν οργανισμό που σήμερα καταλαβαίνουμε ότι συνέβαλε στη διαρροή πληροφοριών που είχαν χαρακτηριστεί αμυντικά απόρρητα από τις ΗΠΑ".

Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, εν μέρει για να αποφύγει μια ενδεχόμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων και περίπου 500.000 απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τη δράση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα:  Ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να έχει μια δίκαιη δίκη

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε σήμερα έκκληση στις δικαστικές αρχές να διασφαλίσουν πως ο Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται στη Βρετανία και την έκδοση του οποίου ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχει μια δίκαιη δίκη.

«Αναμένουμε από όλες τους εμπλεκόμενους να διασφαλίσουν ότι το δικαίωμα του κ. Ασάνζ σε μια δίκαιη δίκη θα υποστηριχθεί από τις αρχές, περιλαμβανομένων οποιωνδήποτε διαδικασιών έκδοσης οι οποίες μπορεί να λάβουν χώρα», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο»

Ο Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η σύλληψή του «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τα μέλη του Τύπου και τους δημοσιογράφους» σε όλο τον κόσμο. Ο Μπαλτάσαρ Γκαρσόν, άλλος δικηγόρος του Ασάνζ, δήλωσε ότι ο πελάτης που είναι στόχος πολιτικής δίωξης από τις ΗΠΑ.

(Η συνήγορος του Ασάνζ σε εκπομπή του BBC: Τίθεται θέμα ελευθερίας του Τύπου με τη σύλληψη Ασάνζ, γιατί "αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι μπορούν να επικοινωνούν με τις πηγές τους")

Ο Αυστραλός κατηγορείται στις ΗΠΑ για σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη «κυβερνοεπίθεσης», ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και πέντε χρόνια κάθειρξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.  

Το κατηγορητήριο αναφέρει συγκεκριμένα (εδώ το σχετικό έγγραφο από το δικαστήριο της Βιρτζίνια) πως ο Ασάνζ τον Μάρτιο του 2010 ενεπλάκη σε «συνωμοσία» προκειμένου να βοηθήσει την Μάνινγκ να σπάσει τον αποθηκευμένο σε υπολογιστές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κωδικό που συνδέονταν με το Secret Internet Prorocol Network (SIPRNet), ένα κυβερνητικό δίκτυο των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται για απόρρητα έγγραφα και επικοινωνίες.

Τα Wikileaks λοιπόν, αποκάλυψαν πράγματα όπως αυτό - ένα βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ εκτέλεση πολιτών και δημοσιογράφων του Reuters από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ:

(το tweet από βουλευτή των βρετανών εργατικών)

Υπενθύμιση από Σνόουντεν: Ο Ασάνζ θα έπρεπε να είναι ελεύθερος

«Ο ΟΗΕ πολλές φορές, και μία πολύ πρόσφατα, έχει αποφανθεί ότι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ», έγραψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, η πιο εμβληματική ίσως περίπτωση «whistblower» που αποκάλυψε  απόρρητες πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις. - και κυνηγήθηκε άγρια γι' αυτό πριν βρει τελικά άσυλο στη Ρωσία.

Το πλήρες βίντεο με την εν ψυχρώ δολοφονία δημοσιογράφων και πολιτών στη Βαγδάτη από αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι, Βαγδάτη, 12/7/2017

Το εμετικό πρωτοσέλιδο της ημέρας

Ο βρετανικός Τύπος παρουσιάζει πρωτοσέλιδα τη σύλληψη Ασάνζ, με τον πιο εμετικό τίτλο να κατορθώνει να τον βάλει η Μέιλ: «ΑΥΤΟ θα σβήσει το χαμόγελο από το πρόσωπό του», θριαμβολογεί  η «κίτρινη» εφημερίδα, αναφερόμενη στην απειλή έκδοσης και καταδίκης του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Ασχολίαστο:

Στο δικαστήριο

Ο Ασάνζ παρουσιάστηκε χθες σε δικαστήριο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σηκώνοντας τη γροθιά του για να χαιρετίσει τους δημοσιογράφους προτού βυθιστεί στην ανάγνωση ενός βιβλίου. Ο δικαστής Μάικλ Σνόου τον χαρακτήρισε «έναν ναρκισσιστή ανίκανο να δει πέρα από το προσωπικό του συμφέρον» (!) και τον έκρινε ένοχο για παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του. Η ποινή του θα ανακοινωθεί αργότερα.

Κίνημα συμπαράστασης

Η σύλληψη του Ασάνζ προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών του, οι οποίοι χαρακτήρισαν «παράνομη» την απόφαση του Ισημερινού.

Στο Twitter ο WikiLeaks κατήγγειλε τον Ισημερινό ότι «απέσυρε παρανόμως το πολιτικό άσυλο που είχε δώσει στον Τζούλιαν Ασάνζ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», και ότι «κάλεσε» τη βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Η Μόσχα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «καταπνίγει την ελευθερία», ενώ ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εκτίμησε ότι η σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks αποτελεί «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στ. Κούλογλου: Η σύλληψη του Ασάνζ είναι απαράδεκτη

Tην έκδοση του Ασάνζ, αν το ζητήσουν οι σουηδικές αρχές, ζητούν πάνω από 70 Βρετανοί κοινοβουλευτικοί

Οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί ζητούν στην επιστολή τους από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Σατζίντ Τζαβίντ να θέσει σε προτεραιότητα ένα ενδεχόμενο αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία.

"Σας γράφουμε για να σας ζητήσουμε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να υποστηρίξετε μια ενέργεια που θα εγγυάται ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα καταστεί δυνατό να εκδοθεί στην Σουηδία στην περίπτωση που η Σουηδία κάνει αίτημα έκδοσης", γράφουν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων στην επιστολή τους, η οποία εστάλη στον υπουργό και δημοσιεύτηκε στο Twitter από την βουλευτή των Εργατικών Στέλα Κρίζι.

"Αυτό θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η έρευνα για μια κατηγορία βιασμού και, αν είναι αρμόζον, να απαγγελθούν κατηγορίες και να γίνει δίκη", προσθέτουν.

Επισημαίνοντας ότι σέβονται το "τεκμήριο της αθωότητας" του Ασάνζ, οι κοινοβουλευτικοί τονίζουν ότι η ενάγουσα θα πρέπει να "δει να της απονέμεται δικαιοσύνη" και επισημαίνουν ότι η κατηγορία του βιασμού "υπόκειται σε χρονικό περιορισμό, με την ισχύ της να εκπνέει τον Αύγουστο του 2020".

Το Εργατικό Κόμμα κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Ντάιαν 'Αμποτ προέτρεψε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να εμποδίσει την έκδοση του ιδρυτή της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπως είχε κάνει με παρέμβασή της στην υπόθεση του χάκερ Γκάρι Μακίνον, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2002 για τo μεγαλύτερo στρατιωτικό χάκινγκ όλων των εποχών.

Μιλώντας στο BBC Radio 4, η 'Αμποτ δήλωσε ότι «αν η σουηδική κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει στις κατηγορίες (των δύο γυναικών), πιστεύω ότι ο Ασανζ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για τις κατηγορίες του βιασμού, αν και είναι σοβαρές, πρόκειται για την Wikileaks και όλες τις ντροπιαστικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας που δημοσιοποιήθηκαν».

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση να μην εκδώσει τον Ασάνζ, υποστηρίζοντας ότι δημοσιοποίησε στοιχεία για θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιταχθεί στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ επειδή εξέθεσε θηριωδίες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter, το οποίο συνοδεύονταν από ένα βίντεο που είχε διαρρεύσει και έδειχνε πλάνα του Πενταγώνου από την αεροπορική επιδρομή το 2007 στο Ιράκ, σύμφωνα με τα οποία οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εμπλέκονται στο θάνατο πολιτών και δύο δημοσιογράφων.

Αποστάσεις του Κορέα από την απόφαση Μορένο την οποία χαρακτηρίζει εκδικητική

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα (του οποίου ο Μορένο υπήρξε αντιπρόεδρος επί σειρά ετών) επεσήμανε ότι η σύλληψη αυτή αποτελεί «προσωπική εκδίκηση του προέδρου Λενίν Μορένο, διότι ο WikiLeaks δημοσιοποίησε πριν μερικές ημέρες μια πολύ σοβαρή υπόθεση διαφθοράς».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Κορέα, για την αποκάλυψη από τον WikiLeaks της ύπαρξης «ενός μυστικού τραπεζικού λογαριασμού στον Παναμά, στην τράπεζα Balboa» στο όνομα της οικογένειας Μορένο.

Ο Λενίν Μορένο από τη μεριά του υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να αποσύρει το άσυλο του Ασάνζ, μια απόφαση την οποία παρουσίασε ως «κυρίαρχη» και η οποία ελήφθη «μετά τις επανειλημμένες παραβιάσει των διεθνών συμβάσεων και πρωτοκόλλων της καθημερινής ζωής». Επίσης αποσύρθηκε η υπηκοότητα Ισημερινού που είχε δοθεί στον Ασάνζ το 2017.

«Δεν σεβάστηκε καμία από τις υποχρεώσεις του και αυτό ανάγκασε τον ισημερινό να θέσει σε εφαρμογή τον προηγούμενο Οκτώβριο ένα ειδικό πρωτόκολλο για τη συγκατοίκηση σε μια πρεσβεία (…) συνέχισε να παραβιάζει το πρωτόκολλο», ισχυρίστηκε ο Χάιμε Μαρτσάν.

Η σύλληψη του Όλα Μπίνι, αρχή «κυνηγιού μαγισσών»;

Εξάλλου χθες οι αρχές του Ισημερινού συνέλαβαν έναν άνδρα που θεωρούν πως «συνδέεται» με τον ιστότοπο WikiLeaks καθώς προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα και να ταξιδέψει στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas, ο άνθρωπος που συνελήφθη είναι ο Όλα Μπίνι, Σουηδός υπήκοος, πληροφορικός με ειδίκευση την ασφάλεια συστημάτων και την κρυπτογραφία.

«Δεν είναι ήρωας», φωνάζει η Βρετανία

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη και την Αμερική Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν παραβιάστηκαν τα δικαιώματα» του Ασάνζ, ενώ πρόσθεσε ότι όλα έγιναν «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Ωστόσο η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε ότι ο Ισημερινός, με την εκδίωξη του Ασάνζ από την πρεσβεία του, τον θέτει «σε πραγματικό κίνδυνο να παραβιαστούν σοβαρά τα θεμελιώδη δικαιώματά του».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο Ασάνζ «δεν είναι ήρωας», ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)