to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:21 | 10.04.2019

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η αξιοπιστία της πολιτικής απαιτεί γρήγορη απονομή δικαιοσύνης

«Η Novartis είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο που κόστισε 23-24 δισ. και με οικονομικό αντίκτυπο στα δημόσια ταμεία και στον τομέα της υγείας»


“Όλοι συμφωνούν ότι η Novartis είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο. Είναι ένα σκάνδαλο που κόστισε δισεκατομμύρια, σε 23 δισ. ανεβάζουν οι εκτιμήσεις το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, άρα είναι ένα υπαρκτό οικονομικό σκάνδαλο που είχε σαφέστατα οικονομικό αντίκτυπο, χρέωσε δημόσια ταμεία, μείωσε τη δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία για πολλούς πολίτες και έπαιξε με την ανθρώπινη ζωή και το κόστος φαρμάκου. Η πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη ενός τέτοιου σκανδάλου, με Υπουργούς Υγείας που επέτρεψαν να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις στην τιμολόγηση, σε συνδυασμό με τη διαφήμιση, δεν αμφισβητείται, είναι χρεωμένη εξ ολοκλήρου στους Υπουργούς Υγείας. Άρα είναι και οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο”, δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σήμερα το πρωί το Πρώτο Πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στις ποινικές ευθύνες, υπογράμμισε ότι είναι ανήκουστο, και απαράδεκτο με τη δημοκρατική οργάνωση της κοινωνίας μας, με το που ακούγεται ότι από τη δικογραφία έχουν προκύψει αποχρώσες ενδείξεις για πολιτικά πρόσωπα η αντιπολίτευση να επιτίθεται στη δικαστική εξουσία: “Είναι αξιοπερίεργο η αξιωματική αντιπολίτευση να θεωρεί σημαντικό, να σέβεται και να εμπιστεύεται τον εσωτερικό αυτοέλεγχο της Novartis, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει σκάνδαλο, και να μη σέβεται τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι με παρέμβαση και με πληροφορίες και από τις ΗΠΑ ανακίνησαν ένα σκάνδαλο για το οποίο ξεκάθαρα προέκυπτε ότι υπήρχε θέμα υπερτιμολογήσεων και εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Δηλαδή, ο κόσμος -κυριολεκτικά- το ’χε τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επίσης, αφού τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο των δικαστικών αρχών, είπε ότι πρέπει άμεσα αυτή η υπόθεση να πάει στις αίθουσες των δικαστηρίων, γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι έγινε: “Πρέπει να σεβόμαστε και την ελληνική Δικαιοσύνη και τις λειτουργίες της δημοκρατίας. Η ΝΔ χρησιμοποιεί και θέλει να εργαλειοποιήσει τους δικαστικούς λειτουργούς κατά το δοκούν. Σε μια δημοκρατία έχουν όλοι ίδια δικαιώματα και η Δικαιοσύνη έχει πάντα την ίδια αξία. Είναι απαράδεκτο πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται να μηνύουν τη Δικαιοσύνη. Είναι κοινωνική απαίτηση η γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης για όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, όπως είναι και η υπόθεση για τα δάνεια των κομμάτων που επίσης έχει καθυστερήσει, με δεδομένο ότι η Εξεταστική έχει δώσει τον φάκελο στον Άρειο Πάγο εδώ και δύο χρόνια. Μόνο με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η αξιοπιστία της πολιτικής απέναντι στην κοινωνία”, δήλωσε εμφατικά ο Αν. ΥΠΕΝ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα θα πορευτεί προς τις εκλογικές αναμετρήσεις εν μέσω “σκανδαλολογίας”, ο Σωκράτης Φάμελλος αναρωτήθηκε αν αυτός ήταν τελικά ο τρόπος που είχε δομηθεί το σύστημα του δικομματισμού, αν μόνο με τέτοιες μεθόδους ασκούνταν η διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια: “Αν τώρα έρχονται και αποκαλύπτονται πολλές υποθέσεις σκανδάλων, η μόνη ερώτηση που μπορεί κάποιος να θέσει είναι αν τελικά υπήρχαν τόσα πολλά σκάνδαλα. Διότι φυσικά δεν φταίει αυτός που τα αποκαλύπτει, αλλά αυτός που τα δημιούργησε. Δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος μια κυβέρνηση ή τη δικαστική αρχή που αποκαλύπτει υποθέσεις στις οποίες είχαν εμπλακεί πολιτικά πρόσωπα με μη νόμιμο ποινικά ή πολιτικά τρόπο. Προφανώς και η κύρια και μοναδική ευθύνη ανήκει στα πολιτικά πρόσωπα που συμμετείχαν σε σκάνδαλα”.

Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στο πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές και υπογράμμισε ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Γαλάτσι και η παρουσίαση της πρότασης της Προοδευτικής Συμμαχίας αποτελεί το σημαντικό πολιτικό πρόταγμα με βάση το οποίο θα αποφασίσουν και θα ψηφίσουν οι πολίτες για τις ευρωεκλογές: “Ωρίμασε πολιτικά μια πρόταση που εκφράζει τα συμφέροντα του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας βρήκαν τον τρόπο να συνεννοηθούν, να συζητήσουν μια κοινή προοπτική και να καταθέσουν μια κοινή πρόταση, για να μη γυρίσει ξανά η Ελλάδα σε έναν δρόμο που ήταν εκτός ευρωπαϊκής κανονικότητας και απ’ ό,τι φαίνεται γεμάτος με πολλά σκάνδαλα”.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΚΙΝΑΛ, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι η προσκόλληση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ στον νεοφιλελευθερισμό και στον κ. Μητσοτάκη δεν αντιστοιχεί ούτε στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ ούτε στις ιδεολογικές του αρχές και από αυτό θα κριθεί από τους ψηφοφόρους, την κοινωνία και τη βάση του ΠΑΣΟΚ, που όπως φαίνεται δεν υποστηρίζει πλέον τις επιλογές της κ. Γεννηματά, ενώ η εμμονή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο δόγμα Σαμαρά-Βενιζέλου δεν αντιστοιχεί ούτε στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

“Υπάρχει πλέον μια κοινωνική συζήτηση για το ζήτημα της προοδευτικής συμμαχίας. Πέρα από την πραγματικά πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση του Γαλατσίου, έχει αρχίσει η συζήτηση και μέσα στην κοινωνία, που την ενδιαφέρει να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Έτσι κι αλλιώς εκεί θα κριθεί αυτή η συζήτηση, γιατί αυτοί που έχουν λόγο και την τελική επιλογή για το μέλλον της χώρας είναι οι πολίτες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, ώστε να έχουμε μια Ευρώπη που θα είναι προοδευτική, μια Ευρώπη για τους πολίτες, για το περιβάλλον, για το μέλλον των παιδιών μας. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε και όχι μια Ευρώπη για τους αριθμούς των τραπεζιτών και τους βρυχηθμούς των ακροδεξιών”, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ και ολοκλήρωσε την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι “τον τελευταίο χρόνο, μέσα από τις συγκλίσεις των ευρωομάδων των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, έχει διαμορφωθεί μια πρόταση η οποία περιλαμβάνει την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και την αύξηση των επενδύσεων, γιατί η εργασία και το προϊόν στηρίζονται με την αύξηση των επενδύσεων και όχι με λιτότητα. Το στοιχείο που διαφοροποιεί αυτή την πρόταση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας είναι ότι έχουμε δημιουργήσει αυτή την πρόταση μέσα στο κέλυφος των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, άρα η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον κεντρικό πολιτικό εργαλείο, προφανώς μαζί με την επιλογή της κλιματικής ουδετερότητας της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που πρέπει να είναι πρωτοπόρος στη μάχη για την κλιματική αλλαγή”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)