to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 10.04.2019

Κοινωνία

Γνώριμες εντάσεις και ελαφρώς αυξημένη συμμετοχή: Έκλεισαν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών

Οι σχολές με μικρό αριθμό εγγεγραμμένων αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα μετά τις 21:00, ενώ μια πρώτη γενική εικόνα των αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στα μεσάνυχτα


Με εξαίρεση το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ (βλέπε παρακάτω), οι φοιτητικές κάλπες έκλεισαν στις 7:00 μ.μ. ομαλά σε όλη τη χώρα. Οι σχολές με μικρό αριθμό εγγεγραμμένων αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα μετά τις 21:00, ενώ μια πρώτη γενική εικόνα των αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στα μεσάνυχτα.

Όπως ανέφεραν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης οι φοιτητικές παρατάξεις, η συμμετοχή μέχρι εκείνη την ώρα κρινόταν ικανοποιητική και μάλιστα εκτιμάται ότι ίσως να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι.

«Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εντάσεις», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, και υπογράμμισε τη σημασία της αυξημένης συμμετοχής των φοιτητών, ώστε «να στηριχθούν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς από τους φοιτητές, ώστε να έρθουν νίκες κατά των παρατάξεων που υποστηρίζουν πελατειακά δίκτυα».

 

Οι εντάσεις και τα παρατράγουδα

Οι φοιτητικές παρατάξεις αποχώρησαν το μεσημέρι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναβάλλοντας την εκλογική διαδικασία, μετά την εισβολή ομάδας ατόμων, με καδρόνια και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Το «Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου» ανάρτησε κείμενο στο athens.indymedia.org για την «αντιεκλογική» παρέμβασή του στο Πάντειο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «κάθε χέρι που ψηφίζει νομιμοποιεί την υποδούλωση του σε καθοδηγούμενες μαριονέτες».

Εν τω μεταξύ, διπλή είναι η κάλπη για το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη μία να έχει στηθεί στη Νομική και τη ΔΑΠ να έχει στήσει ξεχωριστή κάλπη στο Ζάππειο. Εξάλλου, για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η ΠΑΣΠ έχει στήσει κάλπη στο Σπόρτινγκ, χωρίς όμως καμία άλλη παράταξη να αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία για τη σχολή.

Bloco: Για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου

«Ύψιστη πολιτική διαδικασία των φοιτητικών συλλόγων» χαρακτηρίζει το Bloco τις φοιτητικές εκλογές και τονίζει ότι «είναι ζωτικής σημασίας οι φοιτητικές εκλογές να πολιτικοποιηθούν, να γίνουν ξανά κτήμα των φοιτητικών συλλόγων και οι φοιτητές να αντιληφθούν ότι η ψήφος τους επηρεάζει τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό των συλλόγων και των τμημάτων, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή». Για αυτόν τον λόγο, ζητούν την ανασυγκρότηση και επαναλειτουργία του τριτοβάθμιου οργάνου των φοιτητών (ΕΦΕΕ).

Στη συζήτηση για τις φοιτητικές εκλογές στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του Bloco παρουσίασε τις θέσεις του για τον ν. Γαβρόγλου, την αξία συμμετοχής στα όργανα συνδιοίκησης, το φοιτητικό κίνημα και την ανάγκη επανασύστασης της ΕΦΕΕ, την αύξηση χρηματοδότησης, την μείωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων εργασίας με τους εργαζομένους στις λέσχες, την δημοκρατία στις γενικές Συνελεύσεις, το δημόσιο πανεπιστήμιο και φυσικά το άσυλο. Έθεσε, όπως τονίζεται σε ανάρτηση στο facebook, «ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν και προσπαθήσαμε να βάλουμε λογική, σε μία κατά τ' άλλα παράλογη συζήτηση!»:

 κείμενο
 1 άτομο, χαμογελάει, κείμενο
 1 άτομο, κείμενο
 ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)