to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 06.04.2019

Κοινωνία

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη - Κινδυνεύει η ιστορική γέφυρα του Μύρτου

Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις- Παρασύρθηκαν οχήματα, έκλεισαν δρόμοι


Προβλήματα έχει προκαλέσει στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα. Δύο οχήματα, που ήταν σταθμευμένα κοντά στην κοίτη του ποταμού σε περιοχή του Δήμου Βιάννου, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ στην περιοχή καταγράφονται προβλήματα και στις μετακινήσεις λόγω κατολισθήσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βιάννου, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο της δημοτικής οδού από Κερατόκαμπο προς 'Αρβη, της δημοτικής οδού από 'Αρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα, της γέφυρας στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο και από τα Τέρτσα προς Μύρτος.

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στον Δήμο Ηρακλείου, λόγω καθιζήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου - Βουτών, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός λόγω καθιζήσεων (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Ανέβηκαν στην ταράτσα για να σωθούν από τα νερά

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 11 ανθρώπων στην περιοχή Πιλαλήματα Μακρύς Γιαλός Λασιθίου, όταν εγκλωβίστηκαν από τη στάθμη των νερών. Άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που κατάφεραν να προσεγγίσουν και να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο όλους τους ανθρώπους.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σήμερα ειδικά στο Λασίθι καθώς έχουμε κληθεί να συνδράμουμε σε τρεις περιπτώσεις απεγκλωβισμού. Ευτυχώς και σε αυτή την περίπτωση προσεγγίσαμε τους ανθρώπους και τους κατεβάζουμε με ασφάλεια», επεσήμανε στο cretapost, ο Πριφερειακός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, καθώς ο όγκος του νερού που προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες των τελευταίων ωρών φούσκωσε στα νερά του ποταμού.

Κίνδυνευσαν από τα νερά άνθρωποι και στη Σητεία

Στη διάσωση 18 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού που αυξανόταν επικίνδυνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία.

Μέσα σε λίγες ώρες, το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τη βροχή, προκάλεσε αγωνία, καθώς οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δυο ηλικιωμένοι επιχειρήθηκε επιτυχώς να απεγκλωβιστούν από την οικία τους. Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, απ'οπου τους απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

«Ήταν μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι. Ευτυχώς καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις περιπτώσεις και να παραδίδουμε τους ανθρώπους που κινδύνευαν στους οικείους τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδακης, που συμπλήρωσε ότι δυο οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη της Σητείας, εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάστηκε να επέμβουν σε επτά ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν από τη στάθμη των νερών.

Μύρτος: Γέφυρα 100 ετών απειλείται

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα neakriti, η 100 ετών μνημειακή γέφυρα του Μύρτου κινδυνεύει να καταρρεύσει. Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν φουσκώσει το ποτάμι που περνάει κάτω από την γέφυρα, η οποία αν και επισκευάστηκε πριν δύο χρόνια, κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν καθώς, όπως αναφέρουν, οι πρόχειρες κατασκευές έχουν καταστραφεί και δεν αποκλείεται να δούμε εικόνες που παραπέμπουν στην γέφυρα του Κερίτη στα Χανιά η οποία κατέρρευσε.

Πλημμύρισαν γέφυρες στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων

Παράλληλα, πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν έως τα ξημερώματα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.«Τα συνεργεία μας είναι επι ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)