to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 05.04.2019

Κοινωνία

Χιλιάδες οι ωφελούμενοι από τις παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη στήριξη των νέων ερευνητών

Χιλιάδες είναι οι ωφελούμενοι από τις υλοποιούμενες παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τους νέους ερευνητές και ερευνήτριες, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην εκδήλωση «Οι παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη στήριξη των νέων ερευνητών/τριων που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την ειδική γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και την ειδική υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση».


 Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν σε υποτροφίες υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων ερευνητών/τριών, σε χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων αποτελούμενων από νέους ερευνητές/τριες και σε απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας από νέους επιστήμονες.

Το σύνολο των δράσεων σχεδιάστηκε εντός του 2015 και ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2016 με βασικό στόχο να αντιστρέψει το κύμα φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στήριξης των νέων ερευνητών/τριών στη χώρα μας. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη στήριξη του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και αυτή την περίοδο, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού - Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» αποτελεί, το σημαντικότερο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με κριτήριο τον αριθμό των ατόμων που ωφελούνται στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Η Ελλάδα έχει πλέον μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης και οι συνθήκες της αγοράς σιγά σιγά βελτιώνονται. Ήδη υπάρχει κάποια ανάπτυξη. Η ανεργία έχει αρχίσει και μειώνεται, αργά μεν αλλά σταθερά και αυτές οι θετικές εξελίξεις θα συνεχιστούν με έναν σταθερό ρυθμό σύμφωνα με το πρόγραμμα της βιώσιμης ανάπτυξης», επισήμανε ο εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πατρίκ Πακέ. Και προσέθεσε: «Η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και έχουμε παρατηρήσει το φαινόμενο του brain drain, με συνέπειες οι οποίες ήταν πολύ κρίσιμες για τη χώρα. Αυτή όμως δεν είναι μια καινούρια κατάσταση, διότι πάντα υπήρχε κάποιου είδους brain drain . Η κρίση όμως πολλαπλασίασε τα προβλήματα αυτής της ανισορροπίας και δημιούργησε σοβαρά αδιέξοδα. Βεβαίως αυτή η κατάσταση δεν είναι μοιραία, μπορούμε να δράσουμε».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έχει διαθέσει 4,4 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα για να αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης επενδύοντας στην εκπαίδευση, την εργασία και τις κοινωνικές πολιτικές», κατέληξε ο κ. Πακέ.

Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ, Γιώργος Ιωαννίδης τόνισε: «Επιδιώξαμε και επιτύχαμε συνέπεια και συνέχεια σε όλες τις παρεμβάσεις για τη στήριξη των νέων ερευνητών που υλοποιήσαμε».

«Συνολικά έως σήμερα, πάνω από 7.600 νέοι ερευνητές και επιστήμονες έχουν τύχει της ενίσχυσης των δράσεων αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε 16.000 μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτελεί το σημαντικότερο -από άποψη αποτελεσματικότητας της παρέμβασης- εργαλείο στήριξης των νέων ερευνητών και ερευνητριών», συμπλήρωσε.

Ο επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάρις Βασσάλος, παρουσίασε την ενιαία πλατφόρμα αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων τονίζοντας ότι «οι ωφελούμενοι νέοι ερευνητές μέσω του προγράμματος ανέρχονται σε χιλιάδες» καθώς επίσης και ότι «πάνω στην αξιολόγηση έχουμε χτίσει τις προτεραιότητες για τις υπόλοιπες στηρίξεις που θα προσφέρουμε».

Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, Εύη Σαχίνη παρουσίασε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του ΕΚΤ στους νέους ερευνητές και στις νέες ερευνήτριες όπως αποτυπώνονται στις μελέτες της αξιολόγησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, αναφέροντας ότι οι συμμετοχές σε όλες τις δράσεις έφτασαν τις 4.527 «και απ' αυτούς ουσιαστικά ήταν 2.697 μοναδικοί ωφελούμενοι. Η πιο μεγάλη δράση στην οποία έχουμε και αποτελέσματα αποτίμησης είναι η απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας για νέους/ες κατόχους διδακτορικού διπλώματος. Έχουμε ήδη δύο κύκλους και τρέχει ακόμη ένας κύκλος αλλά δεν έχουμε καταγράψει ακόμη αποτελέσματα. Αφορούσαν τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2017 και 2017-2018». Καταλήγοντας επισήμανε: «Αντιλαμβανόμαστε την κινητικότητα των ερευνητών με έναν πιο ευρύ τρόπο προκειμένου να βρούμε έξυπνες και καινοτόμες δράσεις για τη διασύνδεσή τους με τη χώρα επ' αμοιβαίο όφελος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Έρευνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)