to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 22.04.2013

Διεθνή

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Σαρκοζί

Σοβαρά προβλήματα με τη Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έπειτα και τις δηλώσεις του γαλλο-λιβανέζου επιχειρηματία Ζιάντ Τακιεντίν, ότι ο Καντάφι χρηματοδότησε την προεκλογική του εκστρατεία.


Ως «βόμβα» στην υπόθεση χρηματισμού από τον Καντάφι της προεκλογικής εκστρατείας 2012 του Σαρκοζί θεωρούνται οι σημερινές δηλώσεις στο οικονομικό κανάλι ΒFM του γαλλο-λιβανέζου επιχειρηματία, Ζιάντ Τακιεντίν που επανειλημμένα έχει χρησιμοποιηθεί από τις γαλλικές αρχές ως ενδιάμεσος στις επαφές με τον αραβικό κόσμο.

Ο Τακιεντίν δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Λιβύη χρηματοδότησε την εκστρατεία.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιος έδωσε τα χρήματα στον πρώην γάλλο πρόεδρο απάντησε: «Ο Καντάφι». Ο Τακιεντίν ανέφερε επίσης πως στην υπόθεση χρηματισμού εμπλέκεται και ο Κλωντ Γκεάν, βασικός σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί και πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Αποκαλύψεις-βόμβα και δικαστικές προεκτάσεις

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία οι αμφιλεγόμενες δοσοληψίες γίνονταν ιδιοχείρως σε μετρητά ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών. Ο Τακιεντίν εμπλέκεται σοβαρά στην υπόθεση, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο ακριβώς, όταν η γνωστή πλέον ιστοσελίδα Μediapart, οκτώ ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών, εκλογών πέρυσι το Μάϊο, δημοσίευσε στοιχεία για 50 εκατομμύρια που φέρεται να είχε λάβει ο Νικολά Σαρκοζί από τον Μουαμάρ Καντάφι για την προεκλογική εκστρατεία του.

Ενοχλημένος, ο Σαρκοζί υπέβαλε μήνυση κατά του Μediapart, στο πλαίσιο της οποίας ο ανακριτής έκρινε σκόπιμο τον περασμένο Ιανουάριο να διευρύνει την έρευνά του και στην παρισινή κατοικία του κ. Τακιεντίν, ο οποίος δήλωνε ότι είχε στοιχεία για το θέμα.

Μιλάει μάλιστα για πολλαπλές επαφές του Κλωντ Γκεάν με το δεξί χέρι του Καντάφι, τον διπλωμάτη Μπασίρ Σαλέχ, που είχε φυγαδευτεί στη Γαλλία πριν από την πτώση Καντάφι, και ο οποίος χρειάσθηκε να φύγει επειγόντως προς άγνωστη κατεύθυνση λόγω «κόκκινης κάρτας» στην Ιντερπόλ.

Για τον κ. Σαρκοζί πάντως τα μπλεξίματά του με τη δικαιοσύνη είναι προφανές ότι δεν έχουν τελειώσει.

Πηγή: Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)