to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 06.04.2019

Κοινωνία

Διαβατά: Αποχωρούν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες - Ένταση νωρίτερα (ενημέρωση)

Νωρίτερα, είχε αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση κάποιων προσφύγων και μεταναστών με προορισμό τα Γιάννενα και με ενδιάμεσο σταθμό περιοχή της Κοζάνης


(μεσημέρι Σαββάτου 6/4, φωτογραφία: seleo.gr)

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε το μεσημέρι (2:30 μ.μ.) στον άτυπο καταυλισμό που έχουν στήσει πρόσφυγες δίπλα από τη δομή φιλοξενίας Διαβατών, καθώς μεγάλη ομάδα προσφύγων επιχείρησε να απομακρυνθεί από την περιοχή με σκοπό να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των συνόρων. Όταν άρχισαν να πλησιάζουν τον αστυνομικό κλοιό, έγιναν ρίψεις δακρυγόνων από την αστυνομία, προκειμένου να οπισθοχωρήσουν και ορισμένοι πρόσφυγες απάντησαν πετώντας πέτρες. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, νωρίτερα, κατά την ένταση που επικράτησε, έγιναν 8 προσαγωγές και συνελήφθησαν 3 άτομα.

Νωρίτερα, είχε αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση κάποιων προσφύγων και μεταναστών με προορισμό τα Γιάννενα και με ενδιάμεσο σταθμό περιοχή της Κοζάνης. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα seleo.gr, το πρωί του Σαββάτου αναχώρησε το πρώτο λεωφορείο με τους 44 πρώτους πρόσφυγες που θα επιστρέφουν στις δομές φιλοξενίας, από τις  οποίες ήρθαν, εν προκειμένω τη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων και σε ξενοδοχείο στην Άρνισσα, Πέλλας.

Έξω από το καμπ  βρίσκεται από το πρωί και ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος ο οποίος, ανέφερε νωρίτερα ότι προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν τις δομές τους και  διαβεβαίωσε ότι μέχρι την Δευτέρα ο αυτοσχέδιος καταυλισμός δεν θα υπάρχει.

«Εμείς κάναμε το πρωί μία διαμεσολάβηση με διερμηνείς, δημιουργήσαμε μία ομάδα εκπροσώπων των προσφύγων και μεταναστών να μας πουν τι επιθυμούν, δώσαμε διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλίσουμε την επιστροφή τω νανθρώπων αυτών στις δομές που φιλοξενούνταν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα επισημάναμε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει καμία “τιμωρητική” πρόθεση για όσους έφτασαν εδώ στα Διαβατά, δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι τους παρείχαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Ράγκος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από τον άτυπο καταυλισμό και να επιστρέψουν στις δομές τους. «Ετοιμάζονται οι επόμενες καταστάσεις για την επιβίβαση. Οι πιο ψύχραιμοι και λογικοί κινητοποιούνται και θα αποχωρήσουν. Όλη μέρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια την οποία κάνουμε από κοινού με την αστυνομία», κατέληξε ο κ. Ράγκος.

Δ.Βίτσας: «Αυτό που έγινε στα Διαβατά ήταν αποτέλεσμα των fake news»

Την ελπίδα ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν ακόμα στον άτυπο καταυλισμό θα πειστούν να αποχωρήσουν μέχρι την Κυριακή, εκφράζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε ομιλία του νωρίτερα σήμερα σε σεμινάριο για την επικοινωνιακή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η πλατφόρμα «Club of Venice», «αυτό που έγινε στα Διαβατά ήταν αποτέλεσμα των fake news. Πάνω σε ένα ψέμα που όμως αντιστοιχείται με τη διάθεση ενός κόσμου, μπορεί να οικοδομηθεί μια τέτοια ταραχή».

Ο κ. Βίτσας είπε ότι αντίστοιχο ψεύτικο κάλεσμα υπήρχε και στην Τουρκία «δηλαδή πάμε να περάσουμε στην Ελλάδα και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι παρακινούμενοι από ψεύτικες ειδήσεις παρασύρθηκαν γιατί το μόνο που πιστεύουν είναι η ελπίδα τους. Θέλουν να περάσουν τα σύνορα και έτσι πίστεψαν τα fake news». Ωστόσο, οι υποκινητές, συμπλήρωσε ο υπουργός, «έθεσαν σε κίνδυνο αυτούς τους ανθρώπους και τους ταλαιπώρησαν χωρίς λόγο».

«Σαν Ελλάδα, σαν υπουργείο και σαν κυβέρνηση θέλουμε να διαφυλάσσουμε τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών και τα διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Οι πρόσφυγες έχουν την υποχρέωση να σέβονται τους νόμους του κράτους που τους φιλοξενεί με μεγάλες θυσίες και προσπάθειες», κατέληξε.

Ο κ. Βίτσας θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Σάμο με κλιμάκιο λιμενικών, γιατρών και στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να δει, όπως είπε, πώς θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αποσυμφόρηση του υπάρχοντος Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και το στήσιμο του νέου ΚΥΤ.

Τέλος, κατά την ομιλία του ο κ. Βίτσας επανέλαβε την ανάγκη ύπαρξης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, με τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου και υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής.

Ομαλά κύλησε η νύχτα

Θυμίζουμε ότι έξω από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, έχουν κατασκηνώσει περίπου 2.500 πρόσφυγες ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό ψευδές κάλεσμα ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η νύχτα κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Μέσα στη δομή φιλοξενίας λειτουργεί «info box», που ενημερώνει και καταγράφει τα άτομα που θέλουν να επιστρέψουν στις δομές που φιλοξενούνται, ενώ το ίδιο γίνεται και από μεγάφωνα σε τέσσερις γλώσσες. Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται λεωφορεία για την επιστροφή των προσφύγων.

Θυμίζουμε ότι η μεγάλη κινητοποίηση προσφύγων προκλήθηκε έπειτα από ψευδείς ειδήσεις, που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως τα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας έχουν ανοίξει και πως θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Την Παρασκευή 5/4 επικράτησε ένταση, όταν ομάδες προσφύγων επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ειδομένη για να περάσουν τα σύνορα.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Βίτσας: Η αποτυχία της Ευρώπης στο προσφυγικό και το ποντάρισμα στην ξενοφοβία

Αναλυτικά οι εξελίξεις της Παρασκευής:

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αρμοδίων να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ελάχιστοι από τους πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες, δέχθηκαν να μεταφερθούν πίσω, στους χώρους φιλοξενίας τους, με ναυλωμένα λεωφορεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Έντωμεταξύ, ένταση προκλήθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν οι συγκεντρωθέντες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια που υπάρχουν στο χωράφι. Αυτή την ώρα προσπαθούν να διαφύγουν από άλλες οδούς, ωστόσο όλη η περιοχή βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Υπενθυμίζεται ότι έξω από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, έχουν κατασκηνώσει από χθες περίπου 500 πρόσφυγες, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό, ψευδές κάλεσμα («Glitter of hope» - «Λάμψη ελπίδας») ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στα σύνορα - που απέχουν πάνω από 60 χιλιόμετρα - και να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η στιγμή της αντιπαράθεσης με τα ΜΑΤ

Να σημειωθεί ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες είναι σε εξέλιξη διαμαρτυρία δεκάδων προσφύγων και στον Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα, που ζητούν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για τα Διαβατά - από εκεί και η φωτ. του Μάριου Λώλου:

Προσπάθεια ενημέρωσης για να επιστρέψουν στις δομές

Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκο Ράγκο, γίνεται προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος και να επιστρέψει στις δομές όπου φιλοξενείται.

«Βρίσκονται σε ετοιμότητα λεωφορεία που έχουμε ναυλώσει για να επιστρέψουν πίσω στα ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τις δομές όπου φιλοξενούνται», είπε ο κ. Ράγκος, ξεκαθαρίζοντας ότι υποκινήθηκαν από μηνύματα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. «Ανάμεσα τους υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας από άνδρες, που δεν ξέρω τι σκοπό έχει δημιουργώντας μια τέτοιου είδους ένταση», ισχυρίζεται.

Σημειώνεται ότι μέσα στη δομή φιλοξενίας λειτουργεί «info box», που ενημερώνει και καταγράφει τα άτομα που θέλουν να επιστρέψουν, ενώ το ίδιο γίνεται και από μεγάφωνα σε τέσσερις γλώσσες.

«Ενημερώνουμε διαρκώς ότι αυτό που συμβαίνει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προκειμένου να τους πείσουμε με διάλογο να φύγουν από το σημείο», κατέληξε ο κ. Ράγκος.

Σε σκηνές -και ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν- διανυκτέρευσαν τη νύχτα της Πέμπτης οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, οι οποίοι κατασκήνωσαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών. Χθες το απόγευμα, οπότε και άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα, δημιουργήθηκε ένταση με αποτέλεσμα να γίνει μία προσαγωγή, να συλληφθεί ένας 37χρονος Ιρακινός για αντίσταση και απόπειρα σωματική βλάβης και ένας αστυνομικός να τραυματισθεί.

Δ. Βίτσας: «Θύματα παραπληροφόρησης» οι πρόσφυγες 

   «Θύματα παραπληροφόρησης» χαρακτηρίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί από χθες έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών και μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» διατυπώνει την εκτίμηση πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί «μέχρι το βράδυ, το πολύ αύριο το πρωί».

   «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατά 99% -γιατί υπάρχουν και οι "πονηροί"- έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Ποιος μοιράζει αυτή την παραπληροφόρηση; Κατά κύριο λόγο τη μοιράζουν διακινητές, οι οποίοι λένε για κάποιο λόγο, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

   «Εμείς», πρόσθεσε, «κάνουμε μια κοινή έκκληση, ο καθένας από τη δική του τη μεριά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία έχει εκδώσει ανακοίνωση σε έξι γλώσσες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, άλλες οργανώσεις διεθνείς, ότι όλα αυτά που ξέρουν είναι ψέματα και η κανονική πληροφόρηση είναι από τις ελληνικές αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Και πρέπει να πειστούν να επιστρέψουν στους ικανοποιητικούς έως πολύ καλούς χώρους, στους οποίους τους φιλοξενεί το ελληνικό κράτος».

   Ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι «τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά και εννοείται ότι δεν θα επιτρέψουμε παράτυπες μετακινήσεις» και κάλεσε όλους όσοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο των Διαβατών, μεταξύ αυτών πολλές οικογένειες με παιδιά, «να μην βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω τους».

   Όπως είπε ο κ. Βίτσας έχει δημιουργηθεί ένα info point, ένα σημείο πληροφόρησης στα Διαβατά, όπου μπορούν οι πρόσφυγες να παίρνουν πληροφορίες και μπορούν να βοηθηθούν να επιστρέψουν εκεί όπου φιλοξενούνται. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «ως πολίτες τρίτων χωρών που έχουν κάνει αίτηση ασύλου, δηλαδή ζητούν διεθνή προστασία, βεβαίως έχουν τα δικαιώματά τους, τα οποία υπερασπιζόμαστε ως κόρη οφθαλμού αλλά έχουν και κάποιες υποχρεώσεις. Και μία από τις βασικές υποχρεώσεις, που βγαίνει και από τη Συνθήκη της Γενεύης και από διεθνείς συνθήκες είναι ότι πρέπει να σέβονται τους νόμους του κράτους, που με πολύ κόπο αλλά με μεγάλη και ανοιχτή καρδιά τους φιλοξενεί».

   Ο υπουργός εκτίμησε ότι «με τη μέγιστη βοήθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, που αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με εξαιρετική ψυχραιμία, αλλά και με την κοινή δράση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ, το αργότερο μέχρι το βράδυ, το πολύ αύριο το πρωί, θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση».

   Διευκρίνισε, δε, ότι «αν αποφασίσουν να γυρίσουν, επειδή καταλαβαίνουμε ότι ξόδεψαν κάποια λεφτά απ' αυτά τα λίγα που έχουν, έχουμε εμείς τρόπους, μαζί με τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να επιστρέψουν από εκεί που έφυγαν. Βεβαίως υπάρχουν δύσκολες περιπτώσεις, υπάρχουν αυτοί που μένουν στην Αθήνα κατά κύριο λόγο, άλλοι που μένουν στην Εύβοια. Ξέρουμε τη σύνθεση. Δεν είναι από τη Βόρεια Ελλάδα όλοι αυτοί. Ξέρουμε και τον προγραμματισμό αυτών που μιλάνε στα social media».

Απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη συγκέντρωση προσφύγων έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Οι ίδιες πηγές καλούν τους πρόσφυγες «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας». Επίσης, κάνουν λόγο για «επιπόλαιη συμπεριφορά των υποκινητών, που υποβάλλει χωρίς λόγο ανθρώπους που είναι ήδη ταλαιπωρημένοι σε νέες άσκοπες περιπέτειες».

Προειδοποίηση για τους κινδύνους των παράτυπων μετακινήσεων από Ύπατη Αρμοστεία και ΔΟΜ

Εξάλλου, στην έκδοση προειδοποίησης σχετικά με «ψευδείς πληροφορίες και φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» έχουν προχωρήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Αιτία αποτέλεσε η διασπορά της φήμης μέσω των σόσιαλ μίντια ότι προγραμματίζεται οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στα βορειοδυτικά σύνορα προκειμένου να περάσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, με την υποστήριξη θεσμικών φορέων και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Με αφορμή την ενημέρωση που κυκλοφορεί εδώ και μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καθώς μέρα με τη μέρα η φημολογία δυνάμωνε εκδώσαμε προειδοποίηση για τους κινδύνους των παράτυπων μετακινήσεων και διαψεύδουμε τη σχετική φημολογία», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας, Στέλλα Νάνου.

Στην προειδοποίηση, που εκδόθηκε σε έξι διαφορετικές γλώσσες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΔΟΜ και οι οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί τους δεν ενθαρρύνουν τις παράτυπες μετακινήσεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες. «Οι προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων είναι συχνά ανεπιτυχείς και μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων σύλληψη, κράτηση, αποχωρισμό από την οικογένεια, ακόμα και θάνατο», σημειώνεται. Επίσης, διευκρινίζεται ότι υπάρχουν και πιθανές νομικές συνέπειες για τους συμμετέχοντες σε αυτές τις κινητοποιήσεις, όπως το να μείνουν χωρίς κατάλυμα, φαγητό και άλλες βασικές υπηρεσίες. Καλούνται δε οι πρόσφυγες να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές τους και τις ζωές των μελών της οικογένειάς τους, ιδίως των παιδιών. Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι οι ελληνικές αρχές, η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΔΟΜ και οι άλλες οργανώσεις μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη με ασφαλή και νόμιμο τρόπο. Αντίθετα, ότι οι πληροφορίες που διακινούνται από ανεπίσημες πηγές, στη συγκεκριμένη περίπτωση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι συχνά παραπλανητικές ή τελείως λανθασμένες.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν βγάλει και άλλες πλατφόρμες ενημέρωσης προσφύγων, όπως το Mobile Info Team και το Refugee.info.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)