to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:50 | 05.04.2019

Διεθνή

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη

Επαπειλείται νέα στρατιωτική ανάφλεξη


Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε την Πέμπτη κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένη στη Λιβύη, όπου επαπειλείται νέα στρατιωτική ανάφλεξη, δήλωσαν διπλωμάτες. Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την κατάσταση, μία ημέρα αφότου ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, διέταξε τα στρατεύματά του να προελάσουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

27 χιλιόμετρα από την Τρίπολη απέχουν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ

Δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πήραν θέση το βράδυ της Πέμπτης σε οδόφραγμα το οποίο απέχει 27 χιλιόμετρα από τη δυτική είσοδο της Τρίπολης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο γγ του ΟΗΕ απευθύνει «έκκληση να σταματήσει η κλιμάκωση»

«Απευθύνω σθεναρά έκκληση να σταματήσει η κλιμάκωση», είπε από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Τρίπολη. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη, που διαρκεί οκτώ χρόνια.

 Πέντε χώρες ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης «αμέσως», προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου η χώρα να βυθιστεί ξανά στο «χάος»

Πέντε χώρες ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους να υπάρξει «αμέσως» αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη, τονίζοντας ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών θα βυθίσει ξανά τη βορειοαφρικανική χώρα στο «χάος».

«Σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή για τη μετάβαση της Λιβύης, οι στρατιωτικές κινήσεις και οι απειλές περί ανάληψης μονομερούς δράσης το μόνο που κάνουν είναι ότι εγείρουν τον κίνδυνο η Λιβύη να επιστρέψει στο χάος», αναφέρει η κοινή ανακοίνωσε των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Οι κυβερνήσεις μας αντιτίθενται σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη και θα φέρουν προ των ευθυνών της οποιαδήποτε παράταξη προκαλέσει τη συνέχιση της εμφύλιας σύγκρουσης», τονίζει το κείμενο, το οποίο καλεί «όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν αμέσως τις εντάσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)