to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:06 | 04.04.2019

Κοινωνία

Ιδού η Ρόδος, πουθενά το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Στη Ρόδο μεταφέρθηκε η ακραία σύγκρουση μεταξύ του ΠΑΜΕ και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ


Για σήμερα, Πέμπτη,  στο ξενοδοχείο «ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΑΣ» της Ρόδου, είχαν προγραμματιστεί οι εργασίες του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που επρόκειτο να γίνουν τον προηγούμενο μήνα στη Καλαμάτα και διαλύθηκαν εν μέσω της οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ του ΠΑΜΕ και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΣΥΡΙΖΑ: Το συνέδριο της ΓΣΕΕ ανέδειξε όλες τις παθογένειες

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο της ΓΣΕΕ αναφέρει:

Το συνέδριο της ΓΣΕΕ ανέδειξε όλες τις παθογένειες και την πλήρη απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει, με  ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, αλλά και του ΠΑΜΕ.

Ούτε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία, χρησιμοποιεί ιδιωτική αστυνόμευση και  επιδιώκει αδιαφανείς διαδικασίες, απαγορεύοντας ακόμα και την δημοσιογραφική κάλυψη στις εργασίες του συνεδρίου, αλλά ούτε και το ΠΑΜΕ, το οποίο με τη βία προσπαθεί να διαλύσει το συνέδριο, δεν εκπροσωπούν τις υγιείς δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος.  

Ούτε με νοθείες, ούτε με τραμπουκισμούς, ούτε, φυσικά, με την στείρα άρνηση και απαξίωση όλων  των θετικών μέτρων που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δεν επιτυγχάνεται τίποτα.

Πέρα από  την εικόνα της παρακμής, υπάρχει  και το πραγματικό εργατικό κίνημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους  εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να γυρίσουν την πλάτη στην απαξίωση και την παρακμή, και να αγωνιστούν για την ανανέωση του συνδικαλιστικού κινήματος,    για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες.

Υπό κατάληψη το ξενοδοχείο

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπό κατάληψη παραμένει ο χώρος του ξενοδοχείου «Ρόδος Πάλας», όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ από περίπου 200 άτομα που τα ξημερώματα εισέβαλαν στο ξενοδοχείο από το υπόγειο, προκάλεσαν ζημιές και επεισόδια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα μέλη της διοίκησης που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρα γεγονότα και συμπεριφορές, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απουσία της αστυνομίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζησάββας, οι «εισβολείς» -που πρόκειται για μέλη του ΠΑΜΕ- επιτέθηκαν στους συνέδρους που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να καταλάβουν την αίθουσα που θα διεξαγόταν το συνέδριο.

Αυτή την ώρα στελέχη της διοίκησης της ΓΣΕΕ κατευθύνονται προς Εισαγγελία Ρόδου για να υποβάλουν μηνύσεις, ενώ είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του συνεδρίου.

Επεισόδια  τα ξημερώματα 

Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στη Ρόδο όταν ομάδα ατόμων εισέβαλε στο συνεδριακό κέντρο, όπου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε λίγες ώρες οι εργασίες του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τραυματιστεί 4 άτομα.

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καταγγέλλει «βίαια εισβολή περίπου 200 μελών του ΠΑΜΕ - μη συνέδρων - στο Ξενοδοχείο «ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», στις 03.30 τα ξημερώματα, τα οποία παραβίασαν πόρτες, έσπασαν τζαμαρίες και επιτέθηκαν κραδαίνοντας λοστούς σε συνέδρους και μέλη της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας» και τον τραυματισμό τεσσάρων μελών της Διοίκησης.

 Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ «η εισβολή έγινε από εκλεγμένους αντιπροσώπους της ΔΑΣ της συνδικαλιστικής παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ μαζί με συνδικαλιστές από συνδικάτα» και καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΛΑΣ «που για ακόμη μια φορά δεν προστάτεψαν τη δημοκρατική μας διαδικασία και επέτρεψαν μια νέα εισβολή τραμπούκων, γνωστών και αγνώστων, οι οποίοι διέπραξαν μπροστά στα μάτια της αστυνομίας σωρεία ποινικών αδικημάτων κατά περιουσίας και ζωής», παρότι «η ΓΣΕΕ εγκαίρως είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και τις Αρχές και δηλώνει ότι θα αναζητηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου».

Σχόλιο του Δ. Κουτσούμπα:

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην αρχή της σημερινής ομιλίας του στην εκδήλωση της Τ.Ο. Δικαιοσύνης της ΚΟΑ, στη Νομική Σχολή Αθηνών, είπε για το συνέδριο της ΓΣΕΕ ότι «απέναντι από τη συνδικαλιστική μαφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που θέλει να διοργανώσει ένα ακόμα συνέδριο - παρωδία, με νόθους αντιπροσώπους και ιδιοκτήτες Ανωνύμων Εταιρειών, αυτή τη φορά στη Ρόδο, βρέθηκαν ξανά οι ζωντανές δυνάμεις του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Απαιτούν να πραγματοποιηθεί πραγματικό εργατικό συνέδριο».

«Αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που μιλά για δήθεν "τραμπουκισμούς του ΠΑΜΕ", ούτε η ΝΔ που τα στελέχη της στη ΓΣΕΕ επιτίθενται με χυδαίο τρόπο στο ΚΚΕ. Είναι λογικό όλοι αυτοί να υπερασπίζονται την ηγεσία της ΓΣΕΕ, γιατί τόσα χρόνια ήταν το δεξί τους χέρι στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής» πρόσθεσε.

«Οι εργαζόμενοι όμως χρειάζεται να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να έχουν οργανώσεις ανεξάρτητες από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους. Να αψηφήσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς της συνδικαλιστικής μαφίας, της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Και αυτό κάνουν! Βρισκόμαστε όλοι στο πλευρό τους, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας βρίσκονται στο πλευρό τους» κατέληξε στο σχόλιο του ο Δ. Κουτσούμπας.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «συνδικαλιστική μαφία αφού δεν υπολόγισε καλά τα νούμερα των "προσλήψεων" των μπράβων και της αστυνομικής παρουσίας, ξεκίνησε τους θεατρινισμούς παριστάνοντας τους λιπόθυμους και τους τραυματίες, καλώντας οι ίδιοι ασθενοφόρα για να τους πάνε στο νοσοκομείο, με στόχο να προκληθούν δικαστικές διώξεις».

Για τα γεγονότα της νύχτας το ΠΑΜΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Με μια αιφνιδιαστική και πειθαρχημένη κίνηση τις πρώτες πρωινές ώρες οι δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, μαζί με συνδικαλιστές από συνδικάτα όλης της χώρας, έκαναν φύλλο και φτερό τα μαφιόζικα σχέδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που είχε μετατρέψει το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου σε ένα σφραγισμένο φρούριο, με μπράβους και ανθρώπους της νύχτας να ελέγχουν τις πόρτες και να απειλούν τους εργαζόμενους».

Κατάληψη του ΠΑΜΕ και στα γραφεία της ΓΣΕΕ στην Αθήνα

Στο μεταξύ, με σύνθημα «Έξω οι εργοδότες από τα συνδικάτα», μέλη του ΠΑΜΕ και της ΔΑΣ προχώρησαν το πρωί σε συμβολική κατάληψη του κεντρικού κτιρίου της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, η οποία συνεχίζεται.

Ο Γ. Κιούσης, μέλος της διοίκησης συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΑ, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί «... όσο υπάρχει διάθεση για αγώνα. Κι η διάθεσή μας είναι πραγματικά ανεβασμένη. Πολύς κόσμος που δεν θέλει να βγει επώνυμα καθώς φοβάται την εργοδοσία, μας λέει "καλά κάνατε". Πρέπει να ξεβρομίσει ο τόπος από δαύτους». «Το κτίριο που βρισκόμαστε, έχει μετατραπεί σε Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας! Δεν θα το επιτρέψουμε, είναι μαφιόζικες ενέργειες αυτές. Εκτός από μαϊμού εκπροσώπους, έχουν και... μαϊμού τραυματισμούς καθώς ισχυρίζονται ότι στη Ρόδο χτυπήθηκαν από τις ταξικές δυνάμεις» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κιούσης. «Αυτήν την κατάσταση, οι δυνάμεις οι δικές μας δεν μπορούν να την ανεχτούν. Ούτε βέβαια ένας εργάτης τίμιος και με αξιοπρέπεια μπορεί να την ανεχτεί» συνεχίζει.

Τι λένε τα κόμματα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα βίαια επεισόδια και τους τραμπουκισμούς που σημειώθηκαν τα ξημερώματα από μέλη του ΠΑΜΕ, λίγο πριν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο.

Η βία δεν έχει θέση ούτε στην πολιτική ζωή της χώρας, ούτε στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι απαράδεκτες εικόνες που εκτυλίχθηκαν, προσβάλλουν τους εργαζόμενους και τραυματίζουν τη δημοκρατία.

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και οι διαφορές επιλύονται από τη Δικαιοσύνη, την οποία όλοι οφείλουν να εμπιστεύονται και να σέβονται τις αποφάσεις της.  

Καλούμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη βία, να διασφαλίσει επιτέλους την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ και οι διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης να ολοκληρωθούν με δημοκρατικό τρόπο».

Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τους... «Κουτσούμπα και Τσίπρα» να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή του συνεδριου:

«Είναι ανησυχητικά τα συνεχιζόμενα φαινόμενα βίας και τραμπουκισμών στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Είναι θέμα Δημοκρατίας και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων να ολοκληρωθεί το Συνέδριο. Τόσο ο κ. Κουτσούμπας, όσο και ο κ. Τσίπρας έχουν χρέος να το διασφαλίσουν.»

Στο ίδιο μήκος κύματος, νωρίτερα, η δήλωση της Υπεύθυνης Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη  του Κινήματος Αλλαγής Εύης Χριστοφιλοπούλου:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη νέα τραμπούκικη επίθεση του ΠΑΜΕ με σκοπό τη ματαίωση  του Συνεδρίου και το διορισμό από τα δικαστήρια Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Ως Κίνημα Αλλαγής είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να συμβούν έκτροπα. Είχαμε ζητήσει από την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα. Γεροβασίλη να προστατεύσει τις θεσμικές λειτουργίες του Συνεδρίου και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων. Δυστυχώς, όχι μόνο αδιαφόρησαν, αλλά ως φαίνεται συνειδητά ευνοούν τα σχέδια διάλυσης της ΓΣΕΕ. Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας, έστω και τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να μην κυριαρχήσει η βία και ο τραμπουκισμός στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας».

Το σχόλιο του ΚΚΕ που καταγγέλλει «χυδαία επίθεση των στελεχών της ΝΔ»:

«Τα στελέχη της ΝΔ στη ΓΣΕΕ με χυδαία επίθεση στο ΚΚΕ και προσωπικά στο Γενικό Γραμματέα του προσπαθούν να καλύψουν αυτό που ξέρουν όλοι οι εργαζόμενοι, ότι αποτελούν και αυτά τη συνδικαλιστική μαφία στο εργατικό κίνημα. Αντικομμουνισμός, εργοδοτικός συνδικαλισμός και τσάκισμα του εργατικού κινήματος γιατί αυτό απαιτεί το κεφάλαιο, είναι η “υπεύθυνη διακυβέρνηση” της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Λογαριάζει κι αυτός χωρίς τον ξενοδόχο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)