to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:11 | 03.04.2019

Πολιτική

Σία Αναγνωστοπούλου: Συγκροτείται επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα των εμπορικών σημάτων

Τα βήματα για τη διευθέτηση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων είναι συγκεκριμένα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, μια ημέρα τη χθεσινή, πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχε και η ίδια


Η Αν. Υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989. Ερωτηθείσα, μεταξύ άλλων, για το κλίμα που επικράτησε κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε πως «το κλίμα ήταν αυτό που μετέφεραν οι δημοσιογράφοι με τον καλύτερο τρόπο. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον μετέφεραν αυτό το κλίμα χαράς, ενθουσιασμού και πάνω απ’ όλα συγκίνησης». «Νομίζω ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες θα ήταν υπερήφανοι. Υπήρχε κλίμα ενθουσιασμού από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας. Προσβλέπουν στην Ελλάδα ως τη φιλική χώρα που μπορεί να τους δώσει και προοπτική για το μέλλον αλλά και να σταθεροποιήσει το κράτος τους στην περιοχή, χωρίς παρεμβολές ξένων, χωρίς εξαρτήσεις, να την περιφρουρήσει από τα προβλήματα, τους ανταγωνισμούς της περιοχής αλλά και ευρύτερα», δήλωσε επίσης η Αν. Υπουργός.

Αναφορικά με συμμετοχή 140 Ελλήνων επιχειρηματιών στο Επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, ερωτήθηκε για το θέμα των εμπορικών σημάτων. Η Αν. Υπουργός απάντησε ότι «αυτό που διαπίστωσα από τους επιχειρηματίες ήταν η διάθεσή τους να βρουν λύσεις. Δεν άκουσα καμία γκρίνια. Είδα ένα πνεύμα σύμπνοιας». Η Σία Αναγνωστοπούλου πρόσθεσε ότι «είχαν σωρευτεί επί 30 χρόνια προβλήματα τα οποία λόγω αδράνειας, αλλά κι επειδή έμπαιναν κάτω από το χαλί, νομίζαμε ότι δεν υπήρχαν. Έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών να τα επιλύσει».

Αναφερόμενη στα συγκεκριμένα βήματα που γίνονται για τη διευθέτηση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων είπε: «Τα βήματα είναι συγκεκριμένα. Ήδη τη Δευτέρα θα έχουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη για τη συγκρότηση της επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα των εμπορικών σημάτων. Η Επιτροπή θα έχει συγκροτηθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου. Στην Επιτροπή θα εκπροσωπούνται τα αρμόδια υπουργεία, Εξωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες, Eυρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Εμπορικού δικαίου. Η Επιτροπή θα συντονίζεται από το δικό μας Υπουργείο. Οι δυο πρωθυπουργοί, οι κύριοι Ζάεφ και Τσίπρας, μας έδωσαν εντολή εχθές, και το είπαν και στον επιχειρηματικό κόσμο, να προχωρήσουμε πάρα πολύ γρήγορα. Κάθε πλευρά, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, θα φτιάξει τη δική της Επιτροπή και αυτές οι δυο Επιτροπές θα συναντώνται. Οι διεθνείς παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά το ευρωπαϊκό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο θα είναι κοινής αποδοχής. Αυτό προχωράει πολύ γρήγορα, δεδομένου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προέβλεπε τη συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής μέχρι το τέλος του 2019, αλλά οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ μας έδωσαν την εντολή να επισπεύσουμε και αυτό θα κάνουμε. Όλα αυτά τα πράγματα δεν είναι σε νομικό κενό. Υπάρχει ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Τα προβλήματα είχαν σωρευτεί λόγω μη επίλυσης του ονόματος επειδή οι περισσότερες χώρες είχαν προχωρήσει σε αναγνώριση της χώρας με το πρώην συνταγματικό όνομα, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, και αυτό δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και στρεβλώσεις».

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στο παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί με την Κίνα: «Στην Κίνα, με την οποία προσπάθησε η Νέα Δημοκρατία να δημιουργήσει θέμα, από το 2000 τουλάχιστον δέκα ελληνικές εταιρείες δεν μπορούσαν να πάρουν την επωνυμία «μακεδονικός» και λόγω του εθνικού δικαίου της Κίνας που δεν έχει προσαρμοστεί στο διεθνές δίκαιο (συνθήκη Παρισίου, Μαδρίτης κ.λπ.) αλλά και λόγω του πρώην συνταγματικού ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει λες και εμφανίστηκαν τώρα αυτά τα προβλήματα, τώρα που πάμε να τα επιλύσουμε όλα χρησιμοποιώντας το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, και βέβαια, πάνω απ’ όλα, βελτιώνουμε τη συνεννόηση μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών». 

Αναφορικά με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, η Αν. Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Λέμε συνέχεια ως χώρα ότι δεν θέλουμε η τουρκική πολιτική να έχει επιρροή στη γειτονιά μας, αλλά πώς επιτυγχάνεται αυτό στην πράξη; Όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας, ποιον εκτοπίζει από την περιοχή; Εκτοπίζει την Τουρκία. H γειτονική μας χώρα βλέπει την Ελλάδα και τους Έλληνες, ως ό,τι πιο φιλικό έχει, ως το στήριγμά της για να προχωρήσει στο μέλλον».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)