to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 03.04.2019

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: Σπάμε τον δογματισμό μιας ακροδεξιάς αντίληψης που κρατούσε τη χώρα καθηλωμένη και περιθωριοποιημένη (βίντεο)

Πανηγυρικό χαρακτήρισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ, το κλίμα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο αλλά και πολυπληθή αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών.


   Ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Απευθείας», αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψε με τον ομόλογό του Γκόραν Σουγκαρέσκι, το οποίο αφορά τη συνεργασία με τη γείτονα χώρα για την αναβάθμιση στις μεταφορές, καθώς και στο μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη - Σκόπια - Βελιγράδι.

   Ο υπουργών Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς τα ελληνικά προϊόντα θα μπορούν να φτάνουν στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης ταχύτατα, ενώ η σχεδιαζόμενη διασύνδεση μέσω των λιμανιών του Πειραιά - Θεσσαλονίκης μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα της χώρας για περισσότερες εξαγωγές. Αναφέρθηκε, επίσης, στις τρεις συμφωνίες που υπέγραψε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και στην κοινή εταιρεία που θα συσταθεί, στην οποία θα συμμετέχει και η Σερβία, ώστε να μελετήσει, να ωριμάσει και να υλοποιήσει τα έργα διασύνδεσης με τη γειτονική χώρα. Τα οφέλη από αυτή τη σύσταση της εταιρίας αφορούν τα φορτία που φτάνουν στα λιμάνια, ώστε να διακινούνται σε σύντομο χρόνο, αφορούν τη μεταφορά τεχνογνωσίας τεχνικών προδιαγραφών στο αρμόδιο αντίστοιχο υπουργείο, αλλά και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς με την πολιτική αεροπορία της Βόρειας Μακεδονίας.

   Σχετικά με τη Μίκρα, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Σπίρτζης είπε: «διαψεύδουμε τα fake news της αντιπολίτευσης, το αεροδρόμιο λέγεται "Μακεδονία". Μάλιστα μετά την προηγούμενη επίσκεψή μου στη Βόρεια Μακεδονία, ρωτήθηκα αν θα αλλάξουμε το όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και απάντησα ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το ραντάρ όμως δεν είναι στο αεροδρόμιο, είναι στον Τρίλοφο στην ευρύτερη περιοχή που λέγεται Μίκρα».

   Συνεχίζοντας ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι εθνική πολιτική δεν είναι να δώσουμε «δώρο» τη Βόρεια Μακεδονία στην Τουρκία, καθώς διευκρίνισε ότι μέχρι πρότινος η εταιρεία που συνέδραμε στη λειτουργία και τον έλεγχο των αεροδρομίων της Βόρειας Μακεδονίας, είναι τουρκική.

   Σε σχέση με το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση χάνει ψήφους, αντίθετα «κερδίζουμε ψήφους και πρέπει να πανηγυρίζουμε για αυτή τη Συμφωνία, καθώς προωθεί πολλά οφέλη και για τις δύο χώρες. Σπάμε έναν δογματισμό μιας ακροδεξιάς αντίληψης που κρατούσε τη χώρα καθηλωμένη και περιθωριοποιημένη». Ανέφερε ότι τα ίδια επιχειρήματα που έχει η ΝΔ, έχει και η αντιπολίτευση στην Βόρεια Μακεδονία. Αποκαθιστούμε τις ιστορικές σχέσεις με τη γειτονική χώρα προσέθεσε ο κ. Σπίρτζης, ενώ θύμισε ότι «δεν έχουμε πολεμήσει ποτέ ενάντια ο ένας τον άλλο και με αυτά που ακούμε νομίζουμε ότι η χώρα αυτή είναι εχθρός του έθνους».

   Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης, πρέπει να δούμε τι σημαίνει να βλέπουμε να δέχεται αυτός ο λαός να υπερασπίζεται τα σύνορά του η χώρα μας μέσα από το ΝΑΤΟ, να δούμε τα θετικά αυτής της Συμφωνίας ,την ώρα που άλλοι είναι κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, λένε ότι θα βάλουν βέτο. «Είναι στρεβλή η άποψη της ΝΔ, η οποία ζητά να μην συμμετέχει αυτή η χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» επισήμανε.

   «Υπάρχουν φωνές - και ήταν κυρίαρχες - που λένε ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική, αυτό δεν είναι αλυτρωτισμός;», διερωτήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών για να προσθέσει: «Πρέπει ο κ. Σαμαράς να μας εξηγήσει τι εννοεί». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα έχουμε πολλά οφέλη τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, για να συμπληρώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση.

    Μάλιστα, αναφέρθηκε στη συζήτηση που θα πρέπει να γίνει ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και την εκδήλωση που θα γίνει στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου, το ερχόμενο Σάββατο, με ομιλητή τον πρωθυπουργό, για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας μέσω της οποίας «θα πρέπει πλέον να απομονωθεί η συντήρηση, να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Στην Ελλάδα κάποια κόμματα δεν το αντιλαμβάνονται, ωστόσο οι πολίτες θα το αντιληφθούν πολύ σύντομα».

   «Όταν ο κ. Μητσοτάκης δέχεται τις αποδοκιμασίες του χώρου που κάλυπτε, όλοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς έκανε όλο αυτό τον καιρό με τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Σπίρτζης, ενώ σχολίασε πώς όταν ο χώρος αυτός επιτίθεται σε κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για «πατριώτες», ενώ όταν επιτίθεται στον κ. Μητσοτάκη πρόκειται για «χρυσαυγίτες».

   «Κάθε μέρα που περνάει θα συνειδητοποιούμε πού μας οδηγεί ο ακροδεξιός νεοφιλελευθερισμός», συμπλήρωσε.

   Σε σχέση με τους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή, ο κ. Σπίρτζης σχολίασε ότι «αυτοί που δεν ήρθαν, που αντιδρούν, έχουν εταιρίες στα Σκόπια επί χρόνια», για να προσθέσει ότι οι εργοληπτικές εταιρίες, ή οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών είχαν σημαντικούς περιορισμούς στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη ενός μεγαλύτερου κύκλου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. «Να χτίσουμε μια σχέση φιλίας και συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι δεδομένο πως υπάρχει διάθεση για συνεργασία στις μεταφορές, υποδομές, ενέργεια, αγροτικό, ψηφιακή πολιτική», εκτίμησε ο κ. Σπίρτζης.

   Σε σχέση με τα κυβερνητικά κτίρια και τα υπουργεία που διατηρούν τις ταμπέλες με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», σημείωσε ότι από την υπογραφή της Συμφωνίας έχουν αλλάξει πολλά, έχουν αφαιρεθεί ταμπέλες, ενώ σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, τόνισε ότι η Συμφωνία τα διασφαλίζει. Έκανε λόγο για ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο, όμως, μετά τη Συμφωνία οδεύει προς τη λύση του, μέσω της επιτροπής για τα εμπορικά σήματα που θα εργαστεί εντατικά και χωρίς παραπληροφόρηση.

   Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, θέτοντας ένα χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για την ίδρυση μιας κοινής εταιρείας για το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, έως τον Ιούνιο, ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά εμπορευμάτων στα σύνορά μας όταν με «το προηγούμενο καθεστώς δεν μπορούσαμε να έχουμε διμερείς συμφωνίες, και σημειωνόταν μεγάλη χρονική καθυστέρηση, αφού δεν υπήρχαν συγκεκριμένες διαδικασίες για τους ελέγχους».

   Τέλος, σχετικά με επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για τον Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία επίσκεψής του στη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)