to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 02.04.2019

Κοινωνία

#GDtrial: «Όταν λέμε ξύλο, το εννούμε μεταφορικά», «ο Ηλιόπουλος χαιρετάει Σπαρτιατικά»

Αποκαλυπτικές οι νεότερες καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όπως αναλύει η ιστοσελίδα «jailgoldendawn»


Αποκαλυπτικές οι νεότερες καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στην 343η συνεδρίαση, 28/03/2019, κατέθεσαν δύο μάρτυρες υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο βουλευτή Πολύβιο Ζησιμόπουλο.

1. Πρώτος μάρτυρας ήταν ο Χρήστος Φραγκάκης, υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής στην Τοπική Βορείων Προαστίων από το 2012, όπως δήλωσε ο ίδιος, και γνωστός του Ζησιμόπουλου από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Παρότι δήλωσε ότι είναι 7 χρόνια στη Χρυσή Αυγή, στις ερωτήσεις του δικαστηρίου για τις τρεις υποθέσεις που συνεκδικάζονται ο Φραγκάκης απάντησε ότι δεν ξέρει τίποτα «γιατί έγιναν σε άλλη περιοχή του νομού Αττικής»

Εντύπωση προκάλεσαν επίσης οι απαντήσεις του ότι: α) δεν έχει ακούσει τη δήλωση ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα από τον Μιχαλολιάκο, β) ότι δεν ξέρει αν η Χρυσή Αυγή ως κόμμα έχει μέλη και γ) ότι δεν έχει ακούσει τη δήλωση του Ζησιμόπουλου σε ομιλία του ότι «Είμαστε ναζί, αλλά δεν είμαστε κλέφτες», μια δήλωση που φυσικά έχει προβληθεί στο δικαστήριο κατά τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων.

Παρόλα αυτά ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος αποτελούσε μέλος της ομάδας ασφαλείας που φρουρούσε την Τοπική με τη δικαιολογία ότι «φυλάγαμε την Τοπική γιατί είχε δεχθεί δεκάδες επιθέσεις, εγώ ήμουν στο ισόγειο στην είσοδο».

Η δεύτερη μάρτυρας ήταν η Δέσποινα Βόγλη, η οποία δήλωσε απλή ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής αποκρύπτοντας από το δικαστήριο το γεγονός ότι ήταν υποψήφια με τη Χρυσή Αυγή στις εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015. Η Βόγλη κατέθεσε ότι πήγαινε σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, όπως στα Ίμια και στις Θερμοπύλες, και σε ερώτηση του δικαστηρίου για τις στρατιωτικές ενδυμασίες των Χρυσαυγιτών απάντησε: «Ότι φορούσαν τα μαύρα ρούχα όλοι το γνωρίζουμε, φορούσαν μαύρα γιατί έτσι ήταν από το κόμμα η ενδυμασία». Παραδέχτηκε επίσης ότι είχε δει να φοράνε στις εκδηλώσεις και παντελόνια παραλλαγής λέγοντας ότι «δεν ξέρει αν ήταν Χρυσαυγίτες ή όχι». Όπως και ο προηγούμενος μάρτυρας, έτσι και η Βόγλη δήλωσε άγνοια για τη δήλωση του Ζησιμόπουλου «Είμαστε ναζί, αλλά δεν είμαστε κλέφτες».

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση στις 11.15 (σχεδόν 4 ώρες νωρίτερα του προβλεπόμενου ωραρίου), καθώς οι συνήγοροι της Χρυσής Αυγής δεν είχαν φέρει άλλους μάρτυρες υπεράσπισης.

Στην 344η συνεδρίαση, 29/03/2019, κατέθεσαν δύο μάρτυρες υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλο.

Πρώτος μάρτυρας ήταν ο Ιωάννης Σέρβος, ο οποίος δήλωσε ότι γνωρίζει τον Ηλιόπουλο απ’ το 2012 και έχει συμμετάσχει σε διανομές τροφίμων της Χρυσής Αυγής, σε εκδηλώσεις για τα Ίμια και αλλού. Σε ερώτηση του δικαστηρίου για τη δολοφονία Φύσσα, ο μάρτυρας είπε ότι ρώτησε τον Ηλιόπουλο για το αν η Χρυσή Αυγή οργάνωσε τη δολοφονία Φύσσα όπως καταγγέλλεται κι εκείνος του απάντησε «Είμαστε σε διερεύνηση των γεγονότων» και ότι «Ήταν μια άτυχη στιγμή». Σε ερώτηση για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στη λαϊκή της Ραφήνας, ο μάρτυρας είπε ότι ο Ηλιόπουλος μπορεί να έδρασε έτσι από «υπερβάλλοντα ζήλο» και ότι ο ίδιος ο Ηλιόπουλος τού είπε «Ναι, ζήτησα να δω τα χαρτιά των μεταναστών, αλλά δεν προέτρεψα σε βία».

Επόμενη μάρτυρας ήταν η σύζυγος του Ηλιόπουλου, Μαρία Μαργέτη. Η μάρτυρας είπε ότι σε σχέση με τη δολοφονία Φύσσα ξέρει μόνο τον Ρουπακιά γιατί τότε ήταν «7 μηνών έγκυος και δεν άνοιγε την τηλεόραση»… Σε ερώτηση της Εισαγγελέως για τα κίνητρα της δολοφονίας, απάντησε «Εμείς ακούσαμε για οπαδικά κίνητρα και ενδεχομένως να ήταν και αυτό». Για τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στο ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η Μαργέτη είπε ότι τα άτομα που κατηγορούνται είναι άγνωστα στον Ηλιόπουλο και ότι «δεν έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή». Σε επόμενη ερώτηση του δικαστηρίου όμως, παραδέχτηκε ότι γνωρίζει «εξ όψεως» τους πυρηνάρχες της Χρυσής Αυγής Πατέλη και Πανταζή, χωρίς να γνωρίζει όμως τι ρόλο είχαν στις Τοπικές τους. Είχε πάει μαζί με τον Ηλιόπουλο στην ομιλία του στην Τοπική Νίκαιας το 2013 και πάλι όμως δεν γνώριζε γιατί ο Ηλιόπουλος στη συγκεκριμένη ομιλία του, την οποία έχει δει το δικαστήριο, ευχαρίστησε το Πενταμελές της Τοπικής Νίκαιας «που αγωνίζεται ώστε η κόκκινη Νίκαια να γίνει γαλανόλευκη».

Χαρακτηριστικές ήταν οι απαντήσεις της συζύγου του Ηλιόπουλου σε φωτογραφίες και μηνύματα του συζύγου της που της επιδείχθηκαν από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του:

α) Στη φωτογραφία του Ηλιόπουλου με το ναζιστικό τατουάζ «Sieg Heil», η σύζυγός του παραδέχτηκε ότι πράγματι ο Ηλιόπουλος είχε αυτό το τατουάζ, προσθέτοντας ότι «Δεν ξέρει Γερμανικά ο σύζυγός μου, το έκανε γιατί του άρεσε η γραμματοσειρά».

β) Σε φωτογραφία που ο Ηλιόπουλος μαζί με άλλους Χρυσαυγίτες χαιρετάει ναζιστικά απάντησε «Εδώ κάνει τον χαιρετισμό των αρχαίων Σπαρτιατών».

γ) Αναγνώρισε τον σύζυγο της σε σχετική φωτογραφία, όπου ο Ηλιόπουλος είναι επικεφαλής τάγματος εφόδου με μαύρες μπλούζες της Χρυσής Αυγής και παντελόνια παραλλαγής.

δ) Σε μηνύματα που ανταλλάσσει η ίδια με τον σύζυγό της και κανονίζουν να ζητήσει άδεια ο Λαγός «από τον Μεγάλο» για να ‘ρθει να «τσακίσει στο ξύλο» κάποιον στη Μαγνησία, η Μαργέτη απάντησε «Εμείς με τον σύζυγό μου όταν λέμε ξύλο, εννοούμε μεταφορικό ξύλο, λεκτικό». Και φυσικά δεν ήξερε ποιο πρόσωπο είναι ο «Μεγάλος»…

Το δικαστήριο αναγκάστηκε και πάλι να διακόψει νωρίτερα τη συνεδρίαση στις 12.15, καθώς δεν είχαν προσέλθει άλλοι μάρτυρες υπεράσπισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με επιμέλεια της Προέδρου, τόσο στην έναρξη όσο και στη λήξη της συνεδρίασης, καταχωρήθηκε στα πρακτικά το γεγονός ότι έχουν ειδοποιηθεί οι συνήγοροι υπεράσπισης των επόμενων εννέα κατηγορουμένων για να φέρουν τους μάρτυρές τους και ότι η συνεδρίαση διακόπτεται «λόγω μη προσέλευσης των προταθέντων και εκφωνηθέντων μαρτύρων υπεράσπισης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)