to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 02.04.2019

Πολιτική

«Ιστορική επίσκεψη»: Ο διεθνής Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Πρώτη είδηση στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του BBC είναι η «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζει, επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια.


Πρώτη είδηση στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του BBC είναι η «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζει, επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια.

"Για πρώτη φορά από την ανεξαρτητοποίηση του βόρειου γείτονα της Ελλάδας, ένας Έλληνας ηγέτης επισκέπτεται την προσφάτως μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία. Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε μια συμφωνία τον Ιανουάριο για να τερματισμό της τριακονταετούς διένεξης για την ονομασία και οι δύο χώρες τώρα προσπαθούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, πριν από την επίσκεψή του, ο κ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη σε ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας στην οποία αναγνώρισε ότι «μια σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών ανησυχούσε και εξακολουθεί να ανησυχεί για αυτό το ζήτημα». Επιπλέον επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, το 73% των ερωτηθέντων Ελλήνων ‘’μάλλον διαφωνεί’’ με τη Συμφωνία των Πρεσπών" 

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph γράφει πως «ιστορική επίσκεψη στην άρτι μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτώντας τον τερματισμό της πολυετούς αντιπαράθεσης των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας. Τώρα οι δύο γείτονες διακηρύττουν την πρόθεσή τους να τονώσουν τους μεταξύ τους οικονομικούς δεσμούς –με τον Ελληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται στην επίσκεψή του από δέκα υπουργούς και περισσότερους από 120 κορυφαίους επιχειρηματίες. Για ιστορική επίσκεψη έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού είναι σοβαρό προβληματισμένο σχετικά με τη συμφωνία. Δυσαρέσκεια είναι αντιληπτή και στα Σκόπια εκ μέρους όσων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ονομασίας της χώρας συνιστά σημαντική παραχώρηση προς την Ελλάδα και ότι ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ μπορεί ποτέ να μην επιτευχθεί. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές, καθώς η διάθεση πολλών κρατών μελών της ΕΕ για διεύρυνση συρρικνώνεται, ιδίως αυτή της Γαλλίας». 

"Ιστορική" χαρακτηρίζει και η γαλλική Le Figaro τη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, αναφερόμενη στην προηγούμενη διένεξη για το όνομα της γείτονος η οποία διευθετήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει την ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας: «Ο πρώτος αρχηγός ελληνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία. Πραγματικά μια ιστορική ημέρα», έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ , δημοσιεύοντας και φωτογραφία από την υποδοχή του Αλέξη. Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες έβγαλαν selfie προτού εισέλθουν στο κυβερνητικό κτίριο. Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα ηγέτη στα Σκόπια, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της «Μακεδονίας», ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από δέκα υπουργούς και δεκάδες επιχειρηματίες από τους κλάδους των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, της ενέργειας και των υποδομών, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να αποδείξουν ότι οι οικονομίες και των δύο χωρών θα επωφεληθούν επίσης απ' αυτή τη συμφωνία. «Η επίσκεψη αυτή είναι ιστορική», δήλωσε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΙΑ, χαιρετίζοντας ένα «νέο μέλλον» των «εταίρων και συμμάχων». Μετά τις πολιτικές συναντήσεις, οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων θα παραστούν σε οικονομικό φόρουμ. Στη Βόρεια Μακεδονία, μέρος της κοινής γνώμης πιστεύει ότι οι παραχωρήσεις που έγιναν στην Αθήνα είναι υπερβολικά σημαντικές, επισημαίνεται ακόμη από τη Le Figaro.Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε χθες ότι ένα «σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού» εξακολουθεί να «ανησυχεί σοβαρά» για τη συμφωνία. «Είναι δική μας ευθύνη, δική μου και του Ζόραν, να αποδείξουμε ότι τα κράτη μας μπορούν μόνο να επωφεληθούν από το δρόμο που ανοίξαμε», δήλωσε στο MIA, εκφράζοντας τη λύπη του για την «άνοδο εθνικιστικών δυνάμεων».

To AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) επισημαίνοντας και αυτό με τη σειρά του ότι πρόκειται για μια "ιστορική επίσκεψη" αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και επικαλείται, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Ζάεφ για τα "τεράστια οικονομικά οφέλη" που θα προκύψουν για τη χώρα του "σε όλους τους τομείς της οικονομίας" από τη συμφωνία.

Η γαλλική εφημερίδα Le Point έχει κι αυτή τίτλο "Ιστορική Επίσκεψη", ενώ το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων SDA, με τον ίδιο τίτλο, επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να αποδείξουν ότι οι οικονομίες των δύο χωρών θα ωφεληθούν από τη συμφωνία αυτή, η οποία έβαλε τέλος σε μια πολιτική διαμάχη διάρκειας μεγαλύτερης από τρεις δεκαετίες.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) με τίτλο "Ο Τσίπρας της Ελλάδας σε ιστορική επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία" αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε παραλειπόμενα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού όπως στο ότι ο Ζάεφ ξενάγησε τον Τσίπρα στο γραφείο του και του έδειξε φωτογραφιες του γιου του και διάφορα αναμνηστικά.

Η εφημερίδα "Washington Post" από την άλλη επιλέγει ως τίτλο "Η ιστορική σέλφι των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας".

Η αμερικανική εφημερίδα αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press, στο οποίο υπογραμμίζεται πως πρόκειται για «την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα ηγέτη στη γειτονική χώρα» και πως στην επίσκεψή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «συνοδεύεται από 10 υπουργούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων και πρόκειται να υπογράψει συμφωνίες φιλίας για την προώθηση της συνεργασίας στο εμπόριο και την άμυνα».

Τα ρωσικά ΜΜΕ

Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια και στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται εκτενώς το Russia Today στο δημοσίευμα του στην γαλλική του ιστοσελίδα, με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας στην Βόρεια Μακεδονία για μια ιστορική επίσκεψη».

Το RT υπογραμμίζει πως η επίσκεψη «συνιστά μια επιπλέον ένδειξη της ύφεσης που σημειώθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018». Σημειώνει επίσης ότι αυτή η ύφεση στις σχέσεις θα αποτελέσει κυρίως την ευκαιρία για τις δύο χώρες να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες , παρακινώντας τους επιχειρηματίες των δύο χωρών να επαναλάβουν τον διάλογο και με επιτροπές διεθνών εμπειρογνωμόνων και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ώστε να βρουν λύσεις στο ζήτημα των εμπορικών ονομασιών»

Εξίσου εκτενής είναι η αναφορά και του πρακτορείου Ria Novosti, στην ανταπόκριση του από το Βελιγράδι το οποίο, επικαλούμενο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν την Τρίτη μια συμφωνία που αφορά τη συνδρομή της Ελλάδας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη ΕΕ όπως και μια σειρά σημαντικές συμφωνίες. Παράλληλα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έφθασε στα Σκόπια συνοδευόμενος από υπουργούς της κυβέρνησης του κι επιχειρηματίες «υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία τα τελευταία 28 χρόνια» και πως «η επίσκεψη χαρακτηρίσθηκε και από τις δύο πλευρές ιστορική».

Το Ria Novosti, αφού παραθέτει αποσπάσματα από την συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί, υπενθυμίζει ότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων τον Ιούνιο του 2018, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, όπως και ότι την συμφωνία την υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρεται επίσης ότι η Συμφωνία τέθηκε προς έγκριση σε δημοψήφισμα που έγινε στην Βόρεια Μακεδονία στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, αναφέροντας ότι «στην πραγματικότητα απορρίφθηκε, αφού η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήτα περίπου στο 37% , με όριο το 50%» ενώ «από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία το 91,5% τάχθηκαν υπέρ της Συμφωνίας». «Παρόλα αυτά- γράφει το Ria Novosti- η συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία επίσημα τέθηκε σε ισχύ, και η χώρα άλλαξε ονομασία».

Το Ria Novosti αναφέρεται επίσης και στην αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, με την ίδρυση πρεσβειών στις δύο χώρες , την οποία ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ.

Το πρακτορείο TASS σε ανταπόκριση του από τα Σκόπια, αναφερόμενο στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει ότι «η σημερινή επίσκεψη του Τσίπρα δικαίως θεωρείται ιστορική». «Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα τα τελευταία 28 χρόνια, από το 1991 όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στην ίδια ανταπόκριση του με τίτλο «ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτήρισε την διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ανεπίστρεπτη», δίνει έμφαση στη σχετική δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ερωτηθείς για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης, της κάθε χώρας αν έρθει στην κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)