to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:51 | 31.03.2019

Αυτοδιοίκηση

Ερμ. Κυπριανίδου: Αναγκαία η συντονισμένη και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης

Τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής στο σοβαρό ζήτημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, μιλώντας στην εκδήλωση «Ναρκωτικά: Η πιάτσα έφυγε. Πού πήγαν;»


Τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής στο σοβαρό ζήτημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, μιλώντας στην εκδήλωση «Ναρκωτικά: Η πιάτσα έφυγε. Πού πήγαν;» που διοργάνωσε η συλλογικότητα «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», η 6η Δημοτική Κοινότητα και φοιτητές/φοιτήτριες της ΑΣΟΕ, στο γήπεδο μπάσκετ Πανελλήνιου Γ.Σ., την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Η κ. Κυπριανίδου υποστήριξε ότι η τοξικοεξάρτηση αποτελεί «ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν μπορεί να προσεγγίζεται εντυπωσιοθηρικά, ότι είναι ένα σοβαρότατο μητροπολοτικού χαρακτήρα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, με συντονισμένες κινήσεις όλων των εμπλεκόμενων: υπουργείου Υγείας, υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Περιφέρειας Αττικής, Δήμου Αθήνας, επιστημονικών φορέων και συλλογικοτήτων στην κατεύθυνση πρόληψη, μείωση βλάβης, θεραπεία, επανένταξη».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που έχει θέσει ως πολιτική της προτεραιότητα την ανάληψη δράσης σε ζητήματα αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού, ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέσω μιας ισότιμης και ανοιχτής συνεργασίας με τους εταίρους της.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών», που αφορά τη μείωση της βλάβης (harm reduction) από τη χρήση ουσιών, μέσω «δουλειάς στο δρόμο» (street work) και έχει ως ευρύτερο στόχο την αποφόρτιση των βεβαρημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και το Δήμο Αθηναίων και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου με 800.000 ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Το πρόγραμμα μετρά ήδη σχεδόν 6 μήνες και τα πρώτα αποτελέσματα, όπως προκύπτουν από τους μηνιαίους απολογισμούς της επιστημονικής ομάδας, είναι ενθαρρυντικά και θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση του Κεντρικού Τομέα Αθηνών που προγραμματίζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ χρηματοδοτεί, όπως είπε η κ. Κυπριανίδου, εννέα δράσεις για την παροχή υπηρεσιών μείωσης της βλάβης και υπηρεσιών θεραπείας σε εξαρτημένα άτομα. Οι δράσεις περιλαμβάνουν 2 μονάδες άμεσης πρόσβασης με υπηρεσίες κινητής μονάδας, 2 κέντρα ημέρας, 1 μονάδα σωματικής αποτοξίνωσης, 2 μονάδες απεξάρτησης από αλκοόλ και «νόμιμες» εξαρτήσεις, 1 μονάδα για άτομα με ψυχιατρική νοσηρότητα και προγράμματα πρόληψης, στήριξης εξαρτημένων ατόμων, έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους και κοινωνικής ένταξης. Δικαιούχοι των προγραμμάτων συνολικού ποσού 6.500.000 ευρώ θα είναι οι φορείς ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΨΝΑ και 18 Άνω.

Κλείνοντας την παρέμβασή της τόνισε την αναγκαιότητα για μια συντονισμένη και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνοντας: «Η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί ψυχραιμία και σοβαρότητα, χωρίς κανένα περιθώριο για λαϊκισμό. Οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι, από τη θέση που βρίσκεται ο καθένας, ώστε με συντονισμένες δράσεις και συνέργειες να βρεθούν λύσεις πρακτικές, αλλά και συμβατές με την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)