to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:47 | 28.03.2019

Οικονομία

Γ. Σταθάκης: Σε διαδικασία ριζικού μετασχηματισμού ο κλάδος της ενέργειας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε στο «Power & Gas Supply Forum – Η ελληνική αγορά προμήθειας μπροστά στα νέα δεδομένα», που διοργάνωσε το Energypress


Ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται προ μίας διαδικασίας ριζικού μετασχηματισμού, με κινητήρια δύναμη τις δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας, τις προκλήσεις που γεννά η κλιματική αλλαγή και τις ευκαιρίες που αναδεικνύει η περαιτέρω θεσμική ενοποίηση της Ευρώπης, σε ένα περιβάλλον ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας την εισαγωγική ομιλία στο «Power & Gas Supply Forum – Η ελληνική αγορά προμήθειας μπροστά στα νέα δεδομένα», που διοργάνωσε το Energypress.Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι υπό το πρίσμα αυτών των αλλαγών οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να συμπυκνωθούν σε τρεις θεμελιώδεις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά στην απελευθέρωση των αγορών, όπου βασική αρχή της κυβέρνησης υπήρξε ο διαχωρισμός της ιδιοκτησίας των δικτύων από το εμπορικό κομμάτι, με τη διασφάλιση ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένη παρουσία στα δίκτυα, πουλώντας πλειοψηφικό μερίδιο σε στρατηγικούς επενδυτές στα εμπορικά κομμάτια.

Η δεύτερη αφορά στο target model, βάσει του οποίου προχωρά το σχέδιο ενοποίησης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναμένεται να λειτουργήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με τις προβλεπόμενες αγορές. Η ενσωμάτωση των διμερών συμβολαίων στη χονδρική αγορά θα αλλάξει τους κανόνες του ανταγωνισμού και τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. Επιπλέον, η Ελλάδα προχωρά στη συγκρότηση ισχυρών περιφερειακών αγορών, στην κατεύθυνση μίας ευρωπαϊκής αγοράς και στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και το αμέσως προσεχές διάστημα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στο σύστημα των Πράσινων Πιστοποιητικών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Είναι, όπως υπογράμμισε, μια νέα αγορά όπου οι επιχειρήσεις θα αγοράζουν ενέργεια από συγκεκριμένο μείγμα παραγωγής. Αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα πιστοποιητικά του μείγματος για να κατοχυρώνουν την «πράσινη» εικόνα τους και, παράλληλα, οι πόροι που θα προκύψουν θα αντικαταστήσουν το σύστημα χρηματοδότησης των ΑΠΕ.

Η τρίτη θεμελιώδης κατηγορία μεταρρυθμίσεων αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που ουσιαστικά αφορούν την καρδιά της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Οι ΑΠΕ θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της ενεργειακής μετάβασης, καθώς την επόμενη δεκαετία οι επενδύσεις σε έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 8,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι, προκειμένου να διευκολυνθεί η ενεργειακή μετάβαση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  • αντικατατέστησε το σύστημα εγγυημένων τιμών για αποζημιώσεις ΑΠΕ με σύστημα ανταγωνιστικών διαδικασιών, που ήδη διενεργούνται και έχουν επιτρέψει στις τιμές να γίνουν πολύ ανταγωνιστικότερες,

  • πρόσφατα νομοθέτησε σύγχρονο πλαίσιο για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας – μιας μορφής ΑΠΕ που η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί,

  • διαμόρφωσε σύγχρονο χωρ​οταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, μέσω του Ειδικού και των Περιφερειακών Σχεδίων, συμβάλλοντας τόσο στην ασφάλεια δικαίου όσο και στην ομαλή συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες,

  • για να δευκολυνθεί η συνύπαρξη αυτή αλλά και επιτραπεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε μικρότερες κλίμακες, νομοθέτησε το πλέον σύγχρονο στην Ευρώπη θεσμικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, ο οποίος αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τη χώρα σε όλους τους τομείς, καθώς καλούμαστε να επιτύχουμε ρυθμό βελτίωσης κατά τουλάχιστον 1,5%. Πιο ειδικά στο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, που γίνεται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, αναμένεται ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για 20.000 νοικοκυριά.

Ο εξηλεκτρισμός αποτελεί μια δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία στην εξοικονόμηση, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η συμβολή του σε κλάδους που σήμερα χρησιμοποιούν πετρέλαιο, όπως οι μεταφορές, αναμένεται σημαντική. Από την πλευρά του Υπουργείου ετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση, που θα ολοκληρώσει αυτή την πρωτοβουλία.

Περνώντας στο θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθακης έκανε λόγο για θέμα γεωπολιτικής σημασίας και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κοινό βηματισμό με τις Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτος και Ιταλία. Από την πλευρά της Ελλάδας έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις των παλιών διαγωνισμών, ενώ για το Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό αναμένεται να γίνουν στο επόμενο δεκαήμερο. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση η περιβαλλοντική μελέτη για το οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η σύμβαση θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή πριν το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι το σχετικό αίτημα παραχώρησης υπεβλήθη τον Ιούνιο 2017 και υπεγράφη έναν χρόνο μετά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)