to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 27.03.2019

Κοινωνία

#GDtrial: Το «πένθος» των νεοναζί και οι «αθλοπαιδιές» με τα όπλα

Αποκαλυπτικές οι νεότερες καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής


Αποκαλυπτικές οι νεότερες καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στις 21/3/2019 κατέθεσαν δύο μάρτυρες υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο Ηλιόπουλο, όπως αναφέρει το jailgoldendawn.com

Για αναλυτική πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενό τους μπορείτε να πάτε στη σελίδα του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch στο facebook.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα Jailgoldendawn ξεχώρισε κάποια ιδιαίτερα σημεία των καταθέσεων:

α. Πρώτος μάρτυρας ήταν ο Κωνσταντίνος Σπανός, επιστημονικός συνεργάτης του Ηλιόπουλου στη Βουλή και πρώην διευθυντής σε δημόσια νοσοκομεία. Ο Σπανός, παρόλο που δήλωσε ότι είναι οικογενειακός φίλος του Ηλιόπουλου εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, κατέθεσε ότι δεν ήξερε για την εμπλοκή του Ηλιόπουλου στη λαϊκή της Ραφήνας («απλά έχω ακούσει για κάτι πάγκους στη Ραφήνα») αλλά ούτε και για το ναζιστικό τατουάζ “Sieg Heil” που είχε στο χέρι του ο Ηλιόπουλος. Επίσης, παρόλο που διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής νοσοκομείων, είπε ότι είχε ακούσει για τις ρατσιστικές «αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες» που διοργάνωνε η Χρυσή Αυγή μόνο από τα κανάλια.

β. Ο δεύτερος μάρτυρας ήταν ο Αλέξανδρος Γέροντας, μετακλητός υπάλληλος της Χρυσής Αυγής από το 2014 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής όπως δήλωσε ο ίδιος. Ξεχωρίζουμε κάποια ιδιαίτερα σημεία της κατάθεσής του:

α) Δήλωσε απλός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Σε επίμονες ερωτήσεις της έδρας για το αν υπάρχει μητρώο μελών και για το πόσα μέλη έχει η Χρυσή Αυγή, δήλωσε πλήρη άγνοια φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι «Στη Χρυσή Αυγή υπάρχουν μόνο οι υποστηρικτές και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής».

β) Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της Χρυσής Αυγής με τον ναζισμό και είπε χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε έχω δει έντυπα της Χρυσής Αυγής με εξώφυλλο τον Χίτλερ», κάτι που το Δικαστήριο έχει δει κατ’ επανάληψη στη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων.

γ) Σε ερωτήσεις για τις «μαύρες μπλούζες» των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, απάντησε οτι οι Χρυσαυγίτες φοράνε τα μαύρα «σε ένδειξη πένθους σε εκδηλώσεις μνήμης για τις σκλαβωμένες πατρίδες, όπως η Βόρεια Ήπειρος», αλλά όταν ρωτήθηκε ειδικότερα για τα παντελόνια παραλλαγής των ταγμάτων εφόδου απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω γιατί η Τοπική Νίκαιας έκανε αυτή την επιλογή για τα παντελόνια».

δ) Τελος, αποκάλεσε «αθλοπαιδιές» τις φωτογραφίες με την εκπαίδευση των μελών της Χρυσής Αυγής που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σε σχετική φωτογραφία που του επιδείχτηκε με τον κατηγορούμενο Κασιδιάρη ως εκπαιδευτή απάντησε ότι «Πρέπει να είναι από κάποιον Σκοπευτικό Όμιλο».

«Συνεργείο»: Μάρτυρες αστυνομικοί «καίνε» το τάγμα εφόδου

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με τη δίκη για την επίθεση των νεοναζί στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης (στις 10 Ιουλίου 2013): σαν χάρτινος πύργος καταρρέει η υπερασπιστική γραμμή των Ι. Λαγού, Ν. Μίχου και των συγκατηγορουμένων τους για την επίθεση στο «Συνεργείο», καθώς πέντε αστυνομικοί που είδαν από κοντά τις ενέργειες του ναζιστικού τάγματος κατέθεσαν στη δίκη τις μαρτυρίες τους.

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ της Γιώτας Τέσση:

Οσα αρνούνται οι υπόδικοι βουλευτές Ι. Λαγός και Ν. Μίχος και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης στις 10 Ιουλίου 2013 κατέθεσαν χθες πέντε αστυνομικοί, καταρρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί πλαστού βίντεο, αμφιλεγόμενων φωτογραφιών και αριθμών πινακίδων που δεν αποτελούν πειστήρια ενοχής.

Ο αστυνομικός Νίκος Γιαννόπουλος ήταν στην ομάδα ΔΙΑΣ του Ελληνικού που είδε τη μοτοπορεία να περνάει από μπροστά του και έλαβε εντολή «να τους ακολουθήσετε και καμία άλλη ενέργεια».

Η κατάθεσή του είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ήταν παρών σε ό,τι έκανε το τάγμα εφόδου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση, ενώ αναγνώρισε τις μηχανές της ομάδας του στις φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν. Ταυτοποίησε, δηλαδή, τις φωτογραφίες από το βίντεο που υπάρχει στη δικογραφία και δείχνει αστυνομικούς να φτάνουν με τη μοτοπορεία στο «Συνεργείο» και μαζί τους να είναι το βουλευτικό αυτοκίνητο του Ι. Λαγού.

«Ημασταν πίσω από 50-100 μηχανές που σταμάτησαν στο ‘‘Συνεργείο’’, κατέβηκαν περίπου 20 άτομα και τους είδαμε να επιτίθενται στον χώρο, τους βλέπαμε να σπάνε την τζαμαρία. Ολο αυτό κράτησε τρία-τέσσερα λεπτά, οι υπόλοιποι περίμεναν στο σημείο και έφυγαν όλοι μαζί», είπε ο μάρτυρας και επέμεινε ότι «είχαμε εντολή να μείνουμε σε απόσταση, ήμασταν τέσσερις και φοβόμασταν».

Πλήρης ορατότητα

Η φωτογραφία στην οποία ο αστυνομικός Ν. Γιαννόπουλος αναγνώρισε τις μηχανές της ομάδας του την ώρα της επίθεσης στο «Συνεργείο».

Ο αστυνομικός επιβεβαίωσε επίσης τον τόπο και τον χρόνο των φωτογραφιών που έχει τραβήξει ένοικος διαμερίσματος ακριβώς πάνω από το «Συνεργείο»: «Εμείς είμαστε οι αστυνομικοί που φαίνονται σ’ αυτή τη φωτογραφία, δεν υπάρχει κάτι ανάμεσα σ’ εμένα και το ‘‘Συνεργείο’’ που να εμποδίζει την ορατότητα», είπε σχολιάζοντας τις φωτογραφίες στις οποίες, εκτός από τις μηχανές των αστυνομικών, έχουν καταγραφεί οι κατηγορούμενοι Μίχος, Τσακανίκας και Μπαρέκας έξω από το στέκι την ώρα της επίθεσης.

Φεύγοντας από το σημείο και ακολουθώντας πάντα τη μοτοπορεία, ο μάρτυρας είδε τις φθορές που είχαν γίνει μέσα στον χώρο, ενώ είναι εκείνος που αντιλήφθηκε σε απόσταση 500-600 μέτρων από το «Συνεργείο» ένα αυτοκίνητο (το βουλευτικό που είχε «χρεωθεί» ο Λαγός) να βρίσκεται ανάμεσα στα μηχανάκια και «μου κίνησε την περιέργεια έτσι όπως κινούνταν μαζί τους, οπότε σημειώσαμε τον αριθμό του μαζί με τις πινακίδες από τις μηχανές».

Αριθμούς πινακίδων από το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και από μηχανές συγκέντρωσε και ο αστυνομικός Παύλος Ψοχιός, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ που έφτασε στο «Συνεργείο» μετά την επίθεση.

«Τους αριθμούς τούς σημείωσα από περίοικους και τους κατέθεσα ο ίδιος», είπε ο μάρτυρας και αναφέρθηκε στα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα του: οι δράστες ήρθαν και έφυγαν όλοι μαζί, η επίθεση έγινε μέσα σε πέντε λεπτά και στον χώρο επικρατούσε χαμός, τραυματίστηκε ο Π. Δριμυλής, από τον οποίο έμαθαν ότι «ήρθαν οι φασίστες, με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, και μας δείρανε».

Τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής είδε και ο Δημήτρης Γώγουλος που βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης όταν πέρασε η μοτοπορεία: «Ακουσα θόρυβο και βγήκα στο μπαλκόνι, είδα τα μηχανάκια, οι αναβάτες φορούσαν μαύρες μπλούζες που έγραφαν “Χρυσή Αυγή” και φώναζαν “Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”. Πολλοί κρατούσαν κοντάρια με τυλιγμένες σημαίες, άλλοι μόνο κοντάρια».

Στη συνέχεια ο αστυνομικός πήγε στο σημείο της επίθεσης, όπου είδε τις ζημιές και πολύ κόσμο συγκεντρωμένο. «Το πλήθος ήταν εξαγριωμένο, πήγα να μάθω τι έγινε και μου φώναζαν “μπάτσος είσαι;”, έμεινα σε απόσταση», είπε ο μάρτυρας και απέδωσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων στο ότι δεν υπήρξε παρέμβαση των αστυνομικών που ήταν παρόντες την ώρα της επίθεσης.

Λίγο μετά τον Δ. Γώγουλο έφτασε στο σημείο άλλος ένας αστυνομικός, ο Αχιλλέας Κίσσας, που είχε λάβει σήμα ότι «30 δίκυκλα με σημαίες και μπλούζες της Χ.Α. έκαναν επίθεση σε χώρο στην Ηλιούπολη και έχει χτυπηθεί ο ιδιοκτήτης».

Οπως κατέθεσε, «έμαθα από συναδέλφους μου ότι ο βουλευτής Λαγός πήγε το ίδιο βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα όπου είχαν οδηγηθεί οι προσαχθέντες από την επίθεση».

Οργανωμένη επίθεση

Το ότι η επίθεση στο «Συνεργείο» ήταν οργανωμένη φαίνεται και από τον δρόμο που ακολούθησε το τάγμα εφόδου αμέσως μετά, την ώρα δηλαδή που η ομάδα ΔΙΑΣ της Αργυρούπολης λαμβάνει σήμα να ακολουθήσει τη μοτοπορεία που μπήκε στην περιοχή της.

Οπως κατέθεσε ο αστυνομικός Βασίλης Μακρής, «περίπου 40 μηχανές, όλες μαζί σαν μπουλούκι, κατευθύνθηκαν στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλίμου και Ποσειδώνος, ακριβώς μπροστά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Εκεί έμειναν πέντε-δέκα λεπτά και ύστερα έφυγαν με κατεύθυνση προς Πειραιά», δηλαδή ακριβώς από εκεί που είχαν ξεκινήσει, την περιφέρεια του Ι. Λαγού, ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να στέλνει μηνύματα και να καμαρώνει: «Αυτή ήταν και θα είναι η Χρυσή Αυγή» (βλ. «Τα μηνύματα που «καίνε» τον Λαγό», «Εφ.Συν.» 1.9.2016).

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)