to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:40 | 27.03.2019

Οικονομία

Τα «μετοχοδάνεια», η δίωξη στον Γ. Πάσχα και τα ερωτήματα για τον Στουρνάρα

Δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων που χορηγήθηκαν με ευνοϊκούς όρους εξετάζουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, την ώρα που η «Εφημερίδα των Συντακτών» έφερε στο φως της δημοσιότητας την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε πολύ στενό συνεργάτη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος - Εξηγήσεις ζητεί η κυβέρνηση από τον Γ. Στουρνάρα


Όπως αποκάλυψε την Τετάρτη η «Εφημερίδα των Συντακτών», αντιμέτωπος με κακουργηματική ποινική δίωξη για υπόθεση υψηλότατης ενδοϋπηρεσιακής χρηματοδότησης είναι τραπεζικό στέλεχος στο οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς καταλογίζει ότι έλαβε το 2007 δάνεια που αγγίζουν τις 800 χιλιάδες ευρώ τα οποία φέρονται να μην εξυπηρετούνται. Πρόκειται για τον Γεώργιο Πάσχα, διευθυντή της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την δίωξη άσκησε ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς Κ. Κούτριας που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση της σκανδαλώδους δανειοδότησης που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας προκάλεσε ζημία στην τράπεζα σε ποσό τουλάχιστον όσο είναι το σύνολο των τριών δανείων που έλαβε το στέλεχος της.

Η δίωξη για την υπόθεση αφορά τα κακουργήματα της απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία από κοινού και κατ' εξακολούθηση. Τα αδικήματα αφορούν τόσο το -κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα- στέλεχος της τράπεζας που έλαβε τα δάνεια όσο και τους συναδέλφους του που ενέκριναν τις επίμαχες χορηγήσεις.

Ο θεωρούμενος βασικός κατηγορούμενος πλέον είναι επιτελικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και θεωρείται στενός συνεργάτης του επικεφαλής της. Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς ο οποίος θα καλέσει σε απολογίες όλους τους εμπλεκόμενους (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

«Μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα»

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, και έκανε λόγο για «μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε «ο διοικητής είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά σε άλλες περιπτώσεις, όπως με το δάνειο του Παύλου Πολάκη, όμως δεν φαίνεται να έχει τα ίδια αντανακλαστικά για τον κ. Πάσχα» για να συμπληρώσει «είναι ένα θέμα για το οποίο αναμένουμε τις εξηγήσεις, τη δημόσια τοποθέτησή του και εγείρει τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η ΤτΕ».

Σχολίασε, ακόμη, και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται συγκεκριμένα ΜΜΕ την υπόθεση λέγοντας «δεν βλέπω τον ίδιο ζήλο στην προβολή του συγκεκριμένου ζητήματος σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης πολύ χαμηλότερης έντασης ηθικά ζητήματα, όταν αυτά σχετίζονται με ανθρώπους που συμπαρατάσσονται με την κυβέρνηση στον αγώνα της για τη δημοκρατία».

«Έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά τα οποία και το μιντιακό σύστημα και η δημόσια σφαίρα πρέπει να τα συζητήσει ανοιχτά» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η σε υψηλούς τόνους τοποθέτηση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα. Σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής, ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι πρόκειται για το «δεξί χέρι του Γιάννη Στουρνάρα» τονίζοντας ότι ασκήθηκε «κακουργηματική δίωξη για ζημιά άνω των 800.000 ευρώ που είναι το άθροισμα των δανείων που έλαβε το δεξί χέρι του κ. Στουρνάρα, ο κύριος Πάσχας αν δεν κάνω λάθος».

Δεκάδες περιπτώσεις ερευνούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων συγκεκριμένης τράπεζας σε στελέχη της με ευνοϊκούς όρους ερευνούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς που ήδη προχώρησαν σε ποινική αποτίμηση της υπόθεσης του νυν ανώτερου υπαλλήλου της Τράπεζας της Ελλάδος με την προαναφερθείσα άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για δάνεια που έλαβε ενόσω εργαζόταν στο υπό έλεγχο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο, τα επίμαχα δάνεια που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελικών λειτουργών φθάνουν τα 70 και αφορούν στην πλειοψηφία τους τα λεγόμενα «μετοχοδάνεια» (stock options) ποσά δηλαδή που χορηγήθηκαν για αγορά μετοχών με εγγυήσεις (collateral) την αξία των εν λόγω τίτλων.

Η υπόθεση αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή από δικαστικές πηγές γιατί αφορά ιδιαίτερα μεγάλα ποσά που κατευθύνθηκαν στο Χρηματιστήριο, ενώ από τις ελεγχόμενες χορηγήσεις σε τραπεζικούς υπαλλήλους, κάποιες φέρεται να ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες ευρώ, ποσό που τελικώς καταλογίζεται στην περίπτωση του νυν στελέχους της ΤτΕ που πλέον είναι κατηγορούμενος.

Η δίωξη που ασκήθηκε στην υπόθεσή του, η οποία αφορά και τους συναδέλφους του στην τράπεζα που ενέκριναν και χορήγησαν τα επίμαχα ποσά από το 2007 και μετά, περιλαμβάνει το αδίκημα της απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία από κοινού και κατ' εξακολούθηση καθώς τα επίμαχα δάνεια φαίνεται να μη έχουν εξοφληθεί αλλά να τίθενται συνεχώς σε ανανεώσεις ρυθμίσεων.

Τι ισχυρίζεται ο Πάσχας

«Ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο, ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα» δήλωσε πριν από λίγο ο Γεώργιος Πάσχας διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Πάσχας σε δήλωσή του αναφέρει ότι: «Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", του οποίου τα κίνητρα είναι προφανή και κατά το οποίο "βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του", δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμά δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)