to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 27.03.2019

Διεθνή

Επισήμως αβοήθητοι: Τερματίζεται η ναυτική επιχείρηση «Σοφία» για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να τερματίσει τη ναυτική διάσταση της αποστολής Επιχείρηση Σοφία, εξαιτίας των διαφωνιών των χωρών-μελών της - Αφότου άρχισε η Επιχείρηση Σοφία το 2015, πιστώθηκε τη διάσωση σχεδόν 50.000 μεταναστών που κινδύνευαν στη θάλασσα, αν και μόνο μια μειονότητα των 28 χωρών-μελών συνεισέφερε πλοία ή αεροσκάφη σε αυτήν.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να αναστείλει προσωρινά την ανάπτυξη ναυτικών μέσων της για τη διάσωση μεταναστών ανοικτά της Λιβύης, που είχε ξεκινήσει το 2015, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης "Σοφία", ανακοίνωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Μέχρι τώρα καμία λύση δεν έχει βρεθεί στο θέμα της αποβίβασης» των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς η Ιταλία απαιτεί την αλλαγή των κανόνων εκείνων που επιβάλλουν την αποβίβαση μεταναστών στα λιμάνια της.

Μια συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ για την εξάμηνη παράταση της αποστολής κατά των διακινητών "Σοφία", έως τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά χωρίς αυτή τη ναυτική συνιστώσα της που αποτελούσε μια ουσιώδη πλευρά. «Η επιχείρηση "Σοφία" είναι μια ναυτική επιχείρηση. Είναι σαφές πως χωρίς τα θαλάσσια μέσα, δεν θα μπορεί πλέον να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά την εντολή της», παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η παράταση της αποστολής αφορά επίσης δύο άλλες πλευρές: τις αεροπορικές περιπολίες για τον εντοπισμό πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής στη μάχη κατά της διακίνησης ανθρώπων.

Η συμφωνία, διευκρίνισε ακόμη ο ίδιος αξιωματούχος, θα πρέπει, μέχρι το τέλος της ημέρας, να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

Υπό ιταλική διοίκηση, το αρχηγείο της αποστολής έχει την έδρα του στη Ρώμη και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μεγάλη ανάμιξη στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται ανοικτά της Λιβύης, απ΄όπου αναχωρούν πλοιάρια με αιτούντες άσυλο.

Όμως ο συνασπισμός που βρίσκεται στην εξουσία στη Ρώμη από το 2018, απαιτούσε την αλλαγή των κανόνων που επιβάλλουν την αποβίβαση των ναυαγών που περισυλλέγονται από τα πλοία της "Σοφία" στα ιταλικά λιμάνια.

   Η Επιχείρηση Σοφία παρατάθηκε τον Δεκέμβριο για τρεις μήνες, ως την 31η Μαρτίου, μια προσωρινή λύση, αφού τα κράτη μέλη δεν δέχθηκαν να κάνουν πιο μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις.

   Η κυβέρνηση της Ιταλίας εφαρμόζει ολοένα σκληρότερη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα και εναντιώθηκε στην ανανέωση της εντολής αυτής της επιχείρησης, εκτός εάν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη προθυμοποιούνταν να υποδέχονται περισσότερους μετανάστες.

   Αλλά την ίδια στιγμή, άλλες χώρες της ΕΕ αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες βάσει των ποσοστώσεων ανακατανομής που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

   Αφότου άρχισε η Επιχείρηση Σοφία το 2015, πιστώθηκε τη διάσωση σχεδόν 50.000 μεταναστών που κινδύνευαν στη θάλασσα, αν και μόνο μια μειονότητα των 28 χωρών-μελών συνεισέφερε πλοία ή αεροσκάφη σε αυτήν.

   Η αποστολή είχε επίσης εντολή να συλλαμβάνει διακινητές και να εμποδίζει τη δραστηριότητά τους, καθώς και να επιβλέπει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, χώρα όπου η βία δεν έχει ακόμη κοπάσει έπειτα από την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

   Επί μήνες, οι διενέξεις των χωρών-μελών της ΕΕ για την κρίση των μεταναστών μείωναν τις πιθανότητες παράτασης της αποστολής. Τον Ιανουάριο, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν θα αντικαταστήσει τη φρεγάτα Augsburg, ένα από τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της που συμμετέχει στην Επιχείρηση Σοφία.

   Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ιταλίας ότι σαμποτάρισε την επιχείρηση διατάσσοντας το γερμανικό ΠΝ να επιχειρεί σε απομακρυσμένα τμήματα της Μεσογείου «όπου δεν υπάρχει καμία μεταναστευτική οδός».

   Η κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκας (άκρα δεξιά) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων, η οποία έχει καβαλήσει το κύμα του αντιμεταναστευτικού αισθήματος, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να υποδέχεται πλέον τους μετανάστες που διασώζουν τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία και αξίωσε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα λιμάνια τους.

   Τουλάχιστον 2.300 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο πέρυσι, κατά στοιχεία του ΟΗΕ.

   Η ΕΕ ήδη αποκλιμάκωσε την συμμετοχή της σε διασώσεις, μετακινώντας τα πλοία που εμπλέκονται στην Επιχείρηση Σοφία βορειότερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)