to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:29 | 21.03.2019

Πολιτική

Ν. Ξυδάκης: Με τις Πρέσπες προλάβαμε τη δημιουργία βάσεων της Τουρκίας στη Β. Μακεδονία

«Η Συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί σε οικοδόμηση μια στέρεας στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τη Β. Μακεδονία που λειτουργεί ως αντίβαρο στις προσπάθειες της Τουρκίας να διεισδύσει στα Βαλκάνια»


Η Συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί σε οικοδόμηση μια στέρεας στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τη Β. Μακεδονία που λειτουργεί ως αντίβαρο στις προσπάθειες της Τουρκίας να διεισδύσει στα Βαλκάνια, σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Brain Storming» στο Action 24 ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκος Ξυδάκης.

«Οι Πρέσπες είναι μεγάλο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Κάναμε μια μεγάλη συμφωνία, με ισχυρό αποτύπωμα στην ΕΕ. Είμαστε η μόνη χώρα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που με μια άλλη γειτονική επιλύουμε κάτι ειρηνικά. Ιστορικά έχουμε γνωρίσει μόνο πολέμους, και στη γειτονιά μας φυσικά.

Μην ξεχνάτε ότι η Β. Μακεδονία είχε συμφωνήσει με την Τουρκία να εγκατασταθούν σε δυο σημεία βάσεις αρμάτων και ελικοπτέρων. Αντί αυτού λέει η υπουργός Άμυνας της Β. Μακεδονίας,  ελάτε Έλληνες να αναλάβετε τον έλεγχο του FIR της χώρας μας. Να δούμε τα μεγάλα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ουρές που φέρνουν σε ισχυρό στάτους την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε ρύθμιση για την πρώτη κατοικία σημείωσε: Το «μονομερώς» είναι μια περιγραφή. Για τα κοινωνικά ζητήματα, όμως,  απαιτούνται πολιτικές λύσεις, όχι τεχνικές. Όταν μια κοινωνία στενάζει, πολιτική απάντηση χρειάζεται. Πάντα βρίσκεται ένα συμβιβασμός και μια σύνθεση· μας το δείχνει η Ευρώπη το τελευταίο ενάμιση έτος. Και ο Μακρόν υπερέβη τα υπεσχημένα μετά τις κινητοποιήσεις. Συνθέσεις μπορούν να γίνονται και γίνονται.

Η εικόνα στις αγορές είναι άριστη για μια χώρα που έχει υποστεί χρεοκοπία, που υπέστη κατακρήμνιση. Τα ονομαστικά μεγέθη είναι ικανοποιητικά. Το δεκαετές είναι 0,3% κάτω από το αμερικάνικο. Μη συγκρίνετε με τα ευρωπαϊκά που είναι υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ. Και πάλι, για να λάβει τον χαρακτηρισμό «αξιόχρεο» η Πορτογαλία πέρασαν τρία χρόνια. Είναι καλά τα στοιχεία της οικονομίας. Το θέμα είναι πώς αυτά τα καλά νέα θα μεταφραστούν σε ανακούφιση της κοινωνίας και του κόσμου, που βρίσκεται σε διαρκής επισφάλεια.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)