to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν υποχώρησαν μπροστά στον εργοδοτικό τραμπουκισμό

Οι κινητοποιήσεις διαρκείας στην «Μόρνος ΑΕ» οδήγησαν σε ακραίες συμπεριφορές τον Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας, αλλά οι εργαζόμενοι έμειναν ενωμένοι απέναντι στην αδιαλλαξία, με αποτέλεσμα να φαντάζει πιθανή η υπογραφή ΣΣΕ με καλύτερους όρους εργασίας, στο προσεχές μέλλον


Μέχρι πρόσφατα, βρίσκονταν σε καθημερινές κινητοποιήσεις για πάνω από ένα μήνα (από τις 13 Φεβρουαρίου 2019), με κύριο αίτημα για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) με καλύτερες αποδοχές για τους εργαζόμενους, ενώ επίσης ζητούσαν από την εργοδοσία να ανακαλέσει την απόφασή της για κατάργηση των τμημάτων διακίνησης και φύλαξης, όπου εργαζόταν μόνιμο προσωπικό και να τα δώσει σε εργολάβους.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της «Μόρνος Α.Ε.», που «έφτασαν» το θέμα τους και στο υπουργείο Εργασίας, συνάντησαν απέναντί τους «τοίχο», εν προκειμένω την άρνηση του Γενικού Διευθυντή, κ. Σηφάκη, να μπει σε ουσιαστικό διάλογο. «Την ίδια κατεύθυνση ακολούθησε και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας κ. Φιλίππου, που το Σωματείο μας δεν τον έχει συναντήσει ούτε μία φορά»,σημειώνει στο Left.gr o πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Βασίλης Κουτουλούλης

«Ο κ. Φιλίππου, όπως φαίνεται, δεν θέλει να συνομιλεί με εργάτες, δεν θέλει να συνομιλεί με το ανθρώπινο δυναμικό που καθημερινά μοχθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες για την κερδοφορία του ίδιου», προσθέτει. Όπως καταγγέλλει, στη διάρκεια της απεργίας της Παρασκευής 156/3, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Σηφάκης, «εμφανίστηκε ως ταύρος μαινόμενος σε υαλοπωλείο, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα για τον ίδιο τον πρόεδρο του σωματείου, προτρέποντας τους εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες και να επιστρέψουν στην εργασία τους». 

«Είναι φανερό ότι ο κ. Σηφάκης λειτουργεί με άνωθεν εντολές και με απαράδεκτες ενέργειες  προσπαθεί να οργανώσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για να δημιουργήσει διχόνοιες και έχθρες μεταξύ των εργαζομένων», σημειώνει ο κ. Κουτουλούλης ενώ καταγγελία για το περιστατικό δημοσιοποίησε και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος.

Τελικά, η σθεναρή στάση των εργαζομένων οι οποίοι «όλοι μαζί» στήριξαν τον αγώνα, αποτέλεσε μήνυμα προς την εργοδοσία ότι δεν υπάρχει έδαφος για να εφαρμοστούν και άλλα αρνητικά σχέδια. Έτσι, οι κινητοποιήσεις αναστέλλονται και αναμένεται να τεθεί ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ.

«Για πρώτη φορά κινητοποιούμαστε διεκδικώντας, πλέον, καλύτερους όρους δουλειάς και όχι απλά αμυνόμενοι απέναντι σε απολύσεις ή άλλες δυσχερείς εξελίξεις, όπως η εργολαβοποίηση», καταλήγει ο πρόεδρος του σωματείου αφήνοντας σοβαρές πιθανότητες για θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση αυτή και δικαίωση των δυναμικών κινητοποιήσεων. Το σίγουρο είναι ότι ο αγώνας τους άφησε σημαντική παρακαταθήκη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)