to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:42 | 20.03.2019

Κοινωνία

«Μαύρε, πήγαινε στη χώρα σου»: Διατάχθηκε έρευνα για τον ξυλοδαρμό μετανάστη από αστυνομικούς

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ζήτησε να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση που αφορά σε πληροφορίες για ξυλοδαρμό 20χρονου μετανάστη από την Γουινέα, από αστυνομικούς, μετά την καταγγελία της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή»


Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ζήτησε να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση που αφορά σε πληροφορίες για ξυλοδαρμό 20χρονου μετανάστη από την Γουινέα, από αστυνομικούς, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου.

Το περιστατικό κατήγγειλε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) η οποία αναφέρει ότι συνέβη όταν κάλεσε την Αστυνομία υπάλληλος της Greece Cash Alliance helpline, όπου βρισκόταν ο 20χρονος επιμένοντας να ανανεωθεί η κάρτα με το μικρό οικονομικό βοήθημα που παρέχει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, ο 20χρονος διέμενε αρχικά για δύο χρόνια στην Μόρια της Λέσβου και από τον περασμένο Οκτώβρη είχε έλθει στην Αθήνα, αλλά από τότε έχει διακοπεί η παροχή των 90 ευρώ με cashcard από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Την Δευτέρα 18 Μαρτίου επισκέφθηκε το Γραφείο της Greece Cash Alliance helpline για να ζητήσει βοήθεια ώστε να συνεχίσει να παίρνει τα

90 ευρώ, κάτι που είχε κάνει και άλλες φορές, αλλά δεν βρήκε λύση.

Επειδή επέμενε ο υπάλληλος κάλεσε την Άμεση Δράση και πάντα σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, οι αστυνομικοί που έφτασαν εκεί, του επιτέθηκαν με ρατσιστικές εκφράσεις, τον χτύπησαν και τον συνέλαβαν ενώ αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, όπως τους ζήτησε και τον οδήγησαν στα κρατητήρια.

Την Τρίτη, όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, πήρε δικάσιμο για την Παρασκευή 22 Μαρτίου και αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ξυλοδαρμό δεν έχει γίνει επίσημη καταγγελία από τον μετανάστη, ωστόσο η Όλγα Γεροβασίλη, μόλις πληροφορήθηκε τα παραπάνω από δημοσιεύματα, ζήτησε να γίνει έρευνα προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας εξετάζονται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Η καταγγελία αναλυτικά:

«Ο Αλί Σουαρί είναι πρόσφυγας από την Γουϊνέα ετών 20. Έφυγε μετά από φρικτό βασανισμό και απόπειρα αφαίρεσης της ζωής και έχει ακόμη διαταραχές ύπνου. Βρέθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2018 αφού είχε διαμείνει για δύο χρόνια στο στρατόπεδο της Μόρια στη Λέσβο. Από τότε έχει διακοπεί η παροχή των 90 ευρώ με cashcard από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Επισκέφθηκε το Γραφείο της Greece Cash Alliance helpline την Δευτέρα 18 Μάρτη στις 10πμ για να ζητήσει βοήθεια ώστε να συνεχίσει να παίρνει τα 90 ευρώ. Στο ίδιο γραφείο είχε ξαναπάει αρκετές φορές και δεν κατάφερε να βρει λύση.

Όταν ίδιος επέμενε να του δοθεί λύση κλήθηκε η Αστυνομία από την αρμόδια υπάλληλο, πιθανά για να τον ξεφορτωθεί.

Ήρθε όχημα της Άμεσης Δράσης με δύο αστυνομικούς και τον συνέλαβαν ασκώντας υπερβολική σωματική βία. Τον έβαλαν κάτω στο δρόμο, τον κλώτσησαν στο πόδι όπου είχε παλιό τραύμα. Τον χτυπούσαν με γροθιές στο πρόσωπο και την πλάτη για να του περάσουν χειροπέδες τραυματίζοντας τον.

Όταν ζήτησε να τον πάνε στο νοσοκομείο γιατί πονάει αστυνομικός του απάντησε “να πεθάνεις εδώ, όχι νοσοκομείο”. Όταν ρώτησε "γιατι με χτυπάτε" πήρε την απάντηση "Μαύρε πήγαινε στη χώρα σου."

Η Αστυνομία τον κράτησε μία μέρα στο κρατητήριο και μετά τον πήγαν την Τρίτη 19/3 στο Αυτόφωρο, όπου αναβλήθηκε η δίκη για την Παρασκευή 22 Μάρτη και αφέθηκε ελεύθερος.

Είναι καιρός να σταματήσει η αστυνομική βία κατά των μεταναστών, η οποία το τελευταίο διάστημα δεν έχει τελειωμό.

Ζητάμε να σταματήσει η δίωξη του Αλί Σουαρί και να του δοθεί άμεσα η cashcard των 90 ευρώ.

Να διερευνηθούν οι ευθύνες της Αστυνομίας για την κακομεταχείριση του Αλί Σουαρί.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)