to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 19.03.2019

Κοινωνία

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στην προκλητική προσφυγή των φροντιστηριαρχών στο ΣτΕ

Η προσφυγή της ΟΕΦΕ εκδικάστηκε σήμερα το πρωί στο ΣτΕ και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες


Πλήθος ιδιωτικών εκπαιδευτικών που εργάζονται σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών καθώς και εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΕΛ  συγκεντρώθηκαν σήμερα (Τρίτη 19/3) έξω από το ΣτΕγια να εκφράσουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην προκλητική προσφυγή της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων (ΟΕΦΕ) κατά του Ν. 4415/2016.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), με την προσφυγή αυτή οι Φροντιστηριάρχες επιδιώκουν το ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών στους χώρους αυτούς να μειωθεί  κατά 50% και κατά συνέπεια να κατρακυλήσει στα 3,5 περίπου ευρώ, ήτοι περίπου 350 ευρώ τον μήνα για εκπαιδευτικό με πλήρες ωράριο.

Εάν δικαιωθεί η εργοδοτική προσφυγή, οι εκπαιδευτικοί σε Φροντιστήρια ΔΕ και σε ΚΞΓ θα αμείβονται με το χαμηλότερο μισθό σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα, αν και παρέχουν εργασία όχι μόνο στους χώρους δουλείας τους αλλά και έξω από αυτούς (έκδοση έντυπου υλικού, διόρθωση γραπτών κ.λπ.).

Το πλέον εξοργιστικό είναι, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, ότι  οι εργοδότες προσφεύγουν στο ΣτΕ με πρόσχημα την κρίση, την ώρα που:

  • Οι απώλειες που είχαν την περίοδο της κρίσης ήταν μεσοσταθμικά γύρω στο 11% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ), όταν το ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών κατέρρευσε κατά 70-80%!

  • Έχουν υπερκαλύψει τις όποιες απώλειες, όχι μόνο με τις πρωτοφανείς μειώσεις μισθών, αλλά και με τη λειτουργία παράνομων Κέντρων Μελέτης και φροντιστηρίων δημοτικού από τη λειτουργία των οποίων εισπράττουν «μαύρο» χρήμα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, των γονέων και των εργαζόμενων.

Η προσφυγή της ΟΕΦΕ εκδικάστηκε σήμερα το πρωί στο ΣτΕ και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες. Για την προσφυγή αυτή η ΟΙΕΛΕ έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία σε φροντιστήρια Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

«Παλεύουμε όλοι μαζί, συσπειρωμένοι γύρω από την Ομοσπονδία μας και τα πρωτοβάθμια σωματεία, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς σε ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση. Δίνουμε τη μάχη απέναντι στο οργανωμένο σχέδιο των εργοδοτών που επιχειρούν να βυθίσουν την εξαθλίωση 70.000 συναδέλφους μας, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα προβλέπουν ανθρώπινους όρους αμοιβής και εργασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια Δ.Ε. και Κέντρα Ξένων Γλωσσών»«, το μήνυμα της ΟΙΕΛΕ.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν σήμερα, για το ίδιο ζήτημα, μέλη του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ).

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε σήμερα μαζικά, προκειμένου να μην περάσει η προσφυγή των φροντιστηριαρχών, που σκοπό έχουν να καταργήσουν το ωράριο πλήρους απασχόλησης στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, που είναι στις 21 ώρες και να μειώσουν στο μισό τις αποδοχές μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕΘ, Γιώργος Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η ενδεχόμενη απορύθμιση του ωραρίου θα οδηγήσει σε δραματικές μειώσεις των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Οι μισθωτοί καθηγητές συγκεντρώθηκαν το πρωί στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας και έκαναν πορεία, η οποία κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

«Στα φροντιστήρια κυριαρχεί η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία κι αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕΘ, επισημαίνοντας ότι οι καθηγητές στα φροντιστήρια διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης και για αυτό το λόγο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με αιτήματα την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, αυξήσεις στους μισθούς και τα ωρομίσθια και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)