to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 19.03.2019

Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Η μόνη ισχυρή δέσμευση είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετίας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έδωσε σήμερα συνέντευξη στο Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έδωσε σήμερα συνέντευξη στο Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου:

Για τις εκλογές

Η μόνη ισχυρή δέσμευση είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Οι ευρωεκλογές θα έχουν μια πολύ διαφορετική ατζέντα από τις εθνικές εκλογές, έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα. Στις ευρωεκλογές θα αναμετρηθούν οι διαφορετικές ατζέντες των κομμάτων για την Ευρώπη. Επηρεάζουν αλλά δεν καθορίζουν το διακύβευμα. Η αναμέτρηση για την εκλογή εθνικής κυβέρνησης έχει τα δικά της διακυβεύματα. Η διατήρηση της αυτονομίας των δυο εκλογικών αναμετρήσεων είναι κάτι θετικό και για την κυβέρνηση και την ομαλή πορεία του τόπου.

Για την α’ κατοικία και τους θεσμούς

Από ελληνικής πλευράς είχαμε φτιάξει μια ευρεία συμφωνία, με τις τράπεζες κλπ. Υπάρχει διαφωνία με τους θεσμούς. Ας αφήσουμε λίγο χρόνο να συζητηθούν τα θέματα στο Euro Working Group. Ευελπιστούμε να βρεθεί λύση που να ενσωματώνει τις επιφυλάξεις και των δυο πλευρών.

Για τη ΔΕΗ

Ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχτηκε. Συμφωνήσαμε τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (GD Comp) της Κομισιόν που έχει την ευθύνη μετά τη καταδίκη της Ελλάδα για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες, τη διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού, μικρής διάρκειας, μόλις ενός μήνα. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 6 εταιρείες και στο τέλος Απριλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Κάναμε αλλαγές για να διευκολυνθεί η διαδικασία, όπως για παράδειγμα στον τρόπο αποτίμησης της πραγματικής αξίας των μονάδων αυτών. Θα έχουμε θετικό πρόσημο με την αλλαγή αυτή. Η προτροπή είναι να υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τη διευθέτηση κι άλλων εκκρεμοτήτων όπως η τιμή του λιγνίτη από το ορυχεία της Αχλάδας ώστε οι επενδυτές να εκτιμήσουν το κόστος επάρκειας και τιμής τροφοδοσίας.

Για την απελευθέρωση της αγοράς

Οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες. Έχει απελευθερωθεί πλήρως η λιανική και χονδρική αγορά στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο. Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στην προσαρμογή στο φυσικό αέριο. Η χονδρική αγορά άλλαξε ραγδαία. Κυριαρχούσε μια εταιρεία με 70% τώρα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 30%. Στην ηλεκτρική ενέργεια η ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχη με μεγάλο ποσοστό, ωστόσο έχουν αναπτυχθεί νέοι προμηθευτές με μερίδιο περίπου 20% στην αγορά, ενώ είχαν ξεκινήσει με ελάχιστο ποσοστό. Προσδοκούμε η τάση να συνεχιστεί ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην αγορά. Ευελπιστούμε μόλις ενεργοποιηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στα τέλη του 2019, να επιταχύνει την απελευθέρωση της αγοράς, καθώς θα εισαχθούν νέα προθεσμιακά διμερή συμβόλαια, που θα αποτυπώνουν την τιμή αλλά τη σύνθεση του μείγματος (π.χ. ΑΠΕ κλπ). Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά και θα επιταχύνει τη λειτουργία της.

Για την κλιματική αλλαγή

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουμε πρωτοστατήσει για φιλόδοξους στόχους στις διεθνείς συμφωνίες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί αποστάσεις κάτι που δεν είναι θετικό, είναι αρνητικό. Παρόλα αυτά, στο εσωτερικό των ΗΠΑ οι αλλαγές που γίνονται εσωτερικά στο σύστημα της χώρας, ενισχύουν το μερίδιο των ΑΠΕ, παρά τη μη δέσμευση της κυβέρνησης στους στόχους για το Κλίμα. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες χώρες προσπαθούν για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η ανησυχία είναι γενικότερη. Ακούμε ότι τα όρια αυτά πρέπει να μπουν πιο ψηλά, διότι η ένταση των κλιματικών φαινομένων θέτει την ανάγκη υψηλότερων στόχων. Η κριτική αυτή, που ασκείται τελευταία, χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Ακούστε εδώ το ηχητικό

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)