to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 18.03.2019

Πολιτική

Στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στις Βρυξέλλες από την ελληνική και ρουμανική Προεδρία

Την ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας υποστήριξε ο Γ. Κατρούγκαλος σε πρόγευμα εργασίας των ΥπΕξ της ΕΕ με προσκεκλημένο τον Ν. Ντιμιτρόφ


Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με επίκεντρο της συζήτησης τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, ειδικότερα την κατάσταση στην Υεμένη, καθώς και τις σχέσεις της ΕΕ με την Μολδαβία, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές εκεί στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου ο Γ. Κατρούγκαλος, μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του και προεδρεύοντα του Συμβουλίου κατά το τρέχον εξάμηνο Τεοντόρ Μελεσκάνου, παρέθεσαν πρόγευμα εργασίας των Φίλων της Βόρειας Μακεδονίας, με προσκεκλημένο το Νικολά Ντιμιτρόφ.

Υπό το πρίσμα της απαρέγκλιτης εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να λάβει χώρα μία ουσιαστική συζήτηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ αναφορικά με τις εξελίξεις στην χώρα, την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θέλαμε λοιπόν να στείλουμε το μήνυμα ότι όταν μια χώρα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο και να της ανοίξουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο», ήταν το μήνυμα που έδωσε ο Έλληνας στους δημοσιογράφους. «Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που κρίνεται ανάλογα με την πρόοδο που κάθε χώρα πραγματοποιεί. Η Βόρεια Μακεδονία έχει δείξει ότι θέλει να είναι ανοιχτή στις ευρωπαϊκές προοπτικές και δείχνοντας πολιτικό θάρρος προωθώντας και τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της».

Ενώ συνολικά για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Γ. Κατρούγκαλος, ανέφερε «Και οι δύο πλευρές θέλουν να εφαρμόσουν το πνεύμα και το γράμμα της. Υπάρχουν μερικές φορές παρεκκλίσεις από την εφαρμογή της, αλλά το θετικό είναι ότι κάθε φορά που το επισημαίνουμε αυτό στην άλλη πλευρά, διορθώνεται αμέσως το πρόβλημα που έχει προκύψει. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα εφαρμογή της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)