to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 16.03.2019

Αυτοδιοίκηση

Ο Θ. Ψαλιδόπουλος στο Left.gr: Για την προοδευτική ενότητα και την ανάπτυξη της Καλλιθέας

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, το Left.gr συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων με υποψηφίους δημάρχους που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπαίνουν στη μάχη αυτή με συγκεκριμένες προτεραιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Στην κάμερα του Άγγελου Καλοδούκα μιλάει ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος


Φωτογραφία-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Η βασική πολιτική κατεύθυνση που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το πεδίο της αυτοδιοίκησης συνίσταται στη συγκρότηση ευρέων συμμαχικών συνδυασμών που θα διεκδικήσουν την πλειοψηφία και τη διοίκηση των δήμων με σαφή πολιτικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά: Το μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, η υπεράσπιση και η διεύρυνση της δημοκρατίας, η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι οι βασικοί άξονες του πλαισίου, με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες και διαφορές. 

Στο πλαίσιο αυτών των συνεντεύξεων, ο Άγγελος Καλοδούκας συνομίλησε με τον Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Καλλιθέας. 

Ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου, σε συνδυασμό με τις μεταβολές που σημειώνονται στη Νότια Αθήνα και τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της Καλλιθέας διετύπωσε Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κύριο δίλημμα των επομένων δημοτικών εκλογών είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν αυτές οι αλλαγές θα αποβούν προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της ή εάν τα λαμπρά οικοδομήματα θα αποξενωθούν από την εξέλιξή της.

Ο Θ. Ψαλιδόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου και η αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης δεν εξαντλούνται στην ανάπτυξη φιλανθρωπικών δράσεων υπέρ όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά εξαρτώνται από το μοντέλο οργάνωσης του Δήμου που πρέπει να στρέφεται στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Υπό την έννοια αυτή χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα την ευρύτερη συνεργασία των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της πόλης, την οποία ο συνδυασμός «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» επιδιώκει να εκπροσωπήσει.

Το βιογραφικό του Θ. Ψαλιδόπουλου:

Ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964, σε οικογένεια με μικρασιατική καταγωγή. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στη «Φωνή της Ελλάδας» και συνεργάζεται με το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

 Ο Θ. Ψαλιδόπουλος υπήρξε μέλος του ΚΚΕ. Από το έτος 1992 ήταν μέλος  του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, δραστηριοποιούμενος στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής. Το 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών. Από το 2006, είναι ανένταχτος στο χώρο της Αριστεράς, παρακολουθώντας συστηματικά κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς και του ριζοσπαστικού Κέντρου.

  Γιός του πρώην Δημάρχου Γιώργου Ψαλιδόπουλου, γνώρισε από κοντά  και από τα νεανικά του χρόνια την πορεία του Δήμου Καλλιθέας. Το 1984 εξελέγη Πρόεδρος Συνοικιακού Συμβουλίου στην περιοχή Χαροκόπου – Λόφου Σικελίας, κατά την πρώτη εφαρμογή του θεσμού. Δημοτικός Σύμβουλος εκλέχθηκε στις δημοτικές εκλογές του 1998, του 2002, του 2006 και του 2010 με το συνδυασμό «Συνεργασία για την Καλλιθέα». Αντιδήμαρχος Καλλιθέας (1999 – 2002 και 2004 – 2014), διετέλεσε κατά περιόδους αρμόδιος για τις διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτισμού, Παιδείας & Νέας Γενιάς, του Τμήματος Προγραμματισμού & Σχεδιασμού, των Γραφείων Διαφάνειας & Διοικητικής Βοήθειας και Επικοινωνίας, Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων, καθώς και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

  Στις δημοτικές εκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά», η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 16,78% των ψήφων. Στις εκλογές αυτές επανεξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος.

  Έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Πολιτισμού της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

  Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε στον τέως Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο, του οποίου υπήρξε μέλος του Γενικού Συμβουλίου και συντονιστής της Επιτροπής Νεολαίας και του Γραφείου Τύπου.

  Το 1996, διετέλεσε αναπληρωτής – βοηθός του Ειδικού Διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μόσταρ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πρέσβη ε.τ. κ. Κώστα Ζέπου.

  Ο Θ. Ψαλιδόπουλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου (2000), του οποίου έχει διατελέσει Ειδικός και Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, του Γεράσιμου Αρσένη και του πρέσβη ε.τ. κ. Κυριάκου Ροδουσάκη.

  Από το έτος 2015, είναι Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου.

  Έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο των Διεθνών Σχέσεων του Δήμου της Μόσχας (2005) για τη συμβολή του στην εγκατάσταση στην Καλλιθέα του Μνημείου των Σοβιετικών Μαχητών Πεσόντων για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας (1941 – 1944), όπως και (δις) με το Μετάλλιο της Φιλίας του Κέντρου Διεθνών Πολιτιστικών και Μορφωτικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη γενικότερη συμβολή του στην προαγωγή των ελληνορωσικών σχέσεων.

  Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Καλλιθέα, Σελίδες Ιστορίας και Πολιτικής» (1997), ενώ το 2002 εκδόθηκε η συλλογή κειμένων του υπό τον τίτλο «Κείμενα για την πόλη και τον πολιτισμό».

  Σε δική του μετάφραση από τη ρωσική γλώσσα, κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» τα απομνημονεύματα του Γκεόργκι Σαχναζάρωφ, συνεργάτη του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «Το τίμημα της Ελευθερίας», καθώς και η συλλογή ντοκουμέντων της ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ για τα Βαλκάνια, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (έκδοση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών), αμφότερα σε επιμέλεια του Γρηγόρη Φαράκου.

  Υπό επεξεργασία ευρίσκεται η μελέτη του «Οι δήμοι στην κρίση», με αντικείμενο την κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (2010 – 2019).

  Ομιλεί αγγλικά, ρωσικά και γαλλικά.

  Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Χριστιάννα Αντιπάτη και πατέρας ενός γιου, του Γιώργου, μαθητή της τρίτης τάξης του Γυμνασίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)