to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 19.04.2013

Διεθνή

Πολωνία Οι καμπάνες των εκκλησιών σήμαναν για τους εξεγερμένους του γκέτο της Βαρσοβίας

Οι καμπάνες των εκκλησιών της Βαρσοβίας ήχησαν σήμερα το πρωί σε φόρο τιμής προς τους εξεγερμένους και τα θύματα του εβραϊκού γκέτο της Βαρσοβίας που εξολοθρεύθηκε από τους Γερμανούς το 1943 και για να σημάνουν την έναρξη των επίσημων τελετών για την 70ή επέτειο αυτής της τραγικής εξέγερσης.


Είναι η πρώτη φορά που οι καμπάνες των εκκλησιών σημαίνουν με την ευκαιρία μιας επετείου της εξέγερσης του γκέτο. Οι σειρήνες της πόλης ήχησαν επίσης.

Στις λειτουργίες που θα τελεσθούν από σήμερα ως την Κυριακή στις εκκλησίες της πρωτεύουσας, θα αναπεμφθεί προσευχή στη μνήμη των ηρώων της εξέγερσης με απόφαση του αρχιεπισκόπου της Βαρσοβίας Καζιμίρ Νιτς.

"Ας προσευχηθούμε για τα θύματα της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας, της οποίας τιμάμε την 70ή επέτειο, ώστε ο ηρωισμός τους και ο πόνος τους να μην είναι μάταιοι, αλλά να φέρουν τους καλούς καρπούς μιας συμφιλίωσης μεταξύ των ανθρώπων, των λαών και των θρησκειών", έγραψε ο αρχιεπίσκοπος Νιτς σύμφωνα με το το καθολικό πρακτορείο ειδήσεων KAI.

"Είναι μια απόφαση και μια χειρονομία πολύ σημαντικές από μέρους της Εκκλησίας", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιότρ Κάντλτσικ, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Πολωνίας. "Μετά τις τελετές, θα απευθύνω ευχαριστήρια επιστολή στον αρχιεπίσκοπο Νιτς", πρόσθεσε.

Ο Κάντλτσικ χαιρέτισε επίσης την απόφαση του νομάρχη να ηχήσουν οι δημοτικές σειρήνες.

"Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως η Βαρσοβία είναι μια πόλη δύο εξεγέρσεων", δήλωσε.

Μέχρι τώρα οι σειρήνες σήμαιναν παραδοσιακά στις τελετές της Εξέγερσης της Βαρσοβίας την 1η Αυγούστου 1944. Η εξέγερση αυτή πραγματοποιήθηκε από την πολωνική αντίσταση εναντίον των ναζί και στοίχισε τη ζωή σε μερικές δεκάδες χιλιάδες εξεγερμένους και σε 200.000 αμάχους κατοίκους της Βαρσοβίας.

Στις 19 Απριλίου 1943 μερικές εκατοντάδες νεαρών εβραίων είχαν ξεσηκωθεί εναντίον των ναζί, προτιμώντας να πεθάνουν με το όπλο στο χέρι παρά στα στρατόπεδα εξόντωσης. Η εξέγερσή τους συνετρίβη έπειτα από ένα μήνα μαχών και η συνοικία ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς.

Οι καμπάνες και οι σειρήνες σηματοδότησαν την έναρξη μιας επίσημης τελετής μπροστά από το μνημείο των ηρώων της εξέγερσης του γκέτο παρουσία μεταξύ άλλων του Προέδρου της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του ισραηλινού υπουργού Παιδείας Σάρι Πιρόν, στο πλευρό επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)