to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 15.03.2019

Διεθνή

Παγκόσμια κατακραυγή για την ακροδεξιά τρομοκρατία στη Νέα Ζηλανδία (ενημέρωση)

Η πολύνεκρη ρατσιστική επίθεση από ακροδεξιό εξτρεμιστή εναντίον μουσουλμάνων πιστών σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία προκαλεί την κατηγορηματική καταδίκη της διεθνούς κοινότητας. Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί - Το μανιφέστο του 28χρονου δράστη κατά μεταναστών.


Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους. Για την επίθεση συνελήφθη ένας 28χρονος, ο οποίος μετέδωσε σε ζωντανή μετάδοση στο facebook το μακελειό, ενώ πριν από αυτό είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο μανιφέστο εναντίον μεταναστών.

Ο Μπους διευκρίνισε ότι 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ -το μεγαλύτερο της Νέας Ζηλανδίας- και ακόμη 7 σε αυτό του προαστίου Λίνγουντ, ενώ ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Σάββατο.

Εξάλλου η αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις, επεσήμανε ο Μπους.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι κανένας από τους συλληφθέντες δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία. «Μέρος της έρευνάς μας θα πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν έχασαν ευκαιρίες να αποτρέψουν αυτό το φρικτό συμβάν», τόνισε ο Μπους.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας χαρακτήρισε τις επιθέσεις «καλοσχεδιασμένες», ενώ πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε ένα αυτοκίνητο.

Ο Μπους διαβεβαίωσε μάλιστα ότι αστυνομικοί θα βρίσκονται έξω και γύρω από τα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας «για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί τίποτα άλλο».

Η αστυνομία ζήτησε από το κοινό να μη μοιράζεται το οπτικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίζεται ο ένοπλος να πυροβολεί εξ επαφής τα θύματά του. 

Ο δράστης είχε αναρτήσει «μανιφέστο» στο Twitter πριν από την επίθεση

Ρατσιστικό «μανιφέστο» είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό υπό το όνομα Brenton Tarant στο Twitter ο Αυστραλός πριν μεταδώσει live βίντεο από την επίθεση κατά των δύο τζαμιών στην Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η αστυνομία ζήτησε από το κοινό να μην μοιράζεται το οπτικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίζεται ο ένοπλος να πυροβολεί εξ επαφής τα θύματά του.

«Η αστυνομία γνωρίζει αυτές τις εξαιρετικά επώδυνες για τους συγγενείς εικόνες από το περιστατικό στο Κράισττσερτς που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ», ανέφερε η αστυνομία στον λογαριασμό στο Twitter.

Το AFP ανέλυσε κόπια του βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook Live που δείχνει έναν λευκό άνδρα με κοντά μαλλιά να πηγαίνει με αυτοκίνητο μέχρι το τέμενος Masjid al Noor και στη συνέχεια να μπαίνει πυροβολώντας στον τόπο λατρείας.

Το AFP εξακρίβωσε την αυθεντικότητα του βίντεο μέσω ψηφιακής έρευνας, αντιπαραβάλλοντας screenshots του βίντεο του Αυστραλού που δείχνει το τέμενος με το πλήθος των φωτογραφιών από την ίδια ζώνη που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ.

Ενα «μανιφέστο» που εξηγεί τα κίνητρα της επίθεσης αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στο λογαριασμό στο Twitter που φέρει το ίδιο όνομα και την ίδια φωτογραφία προφίλ με την σελίδα στο Facebook από την οποία μεταδόθηκε live η επίθεση.

Τίτλος του «μανιφέστου» είναι «Η Μεγάλη Μετακίνηση» και στις 73 σελίδες του αναφέρεται ότι ο δράστης ήθελε να επιτεθεί κατά μουσουλμάνων. Ο τίτλος μοιάζει να παραπέμπει σε μία διατριβή του γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Στο «μανιφέστο», ο δράστης λέει ότι έχει γεννηθεί στην Αυστραλία, σε φτωχή οικογένεια και ότι είναι 28 ετών. Δηλώνει ότι το σημείο κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του είναι η ήττα της ηγέτιδας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017 και η επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης στο τέμενος Masjid al Noor είναι Αυστραλός.

Εκτός της αντιπαραβολής του οπτικού υλικού από την ζώνη της επίθεσης με τα στοιχεία του βίντεο και την αναπαραγωγή της διαδρομής μέσω του Google StreetView, το AFP συνέκρινε τις εικόνες από τα όπλα του δράστη στο βίντεο και σε φωτογραφίες που ανήρτησε στον λογαριασμό στο Twitter όπου δημοσιοποιήθηκε το «μανιφέστο». Οι φωτογραφίες των όπλων που φέρουν τις συγκεκριμένες εγγραφές αναρτήθηκαν στις 13 Μαρτίου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ονόματα προσωπικοτήτων της στρατιωτικής ιστορίας στα αγγλικά και σε γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρωπαίοι που πολέμησαν τις δυνάμεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα, καθώς και η εγγραφή «turkofagos».

Οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα κίνητρα της επίσκεψης στη Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 2018.

 

Διεθνή καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης

Το μήνυμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

Τα βαθιά συλλυπητήριά της στη Νεοζηλανδή ομόλογό της Γιασίντα 'Αρντερν, εξέφρασε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε επικοινωνία που είχε μαζί της για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στα δύο τεμένη στο Κρίστσερτς.

Η Τερέζα Μέι χαρακτήρισε «άθλια» τη στοχοποίηση μουσουλμάνων που βρισκόταν στον χώρο λατρείας τους και δήλωσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να στηρίξει τη Νέα Ζηλανδία με όποιον τρόπο μπορεί.

«Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο βρετανικό έδαφος γνωρίζουμε πολύ καλά τον πόνο που προκαλούν τέτοιες τρομακτικές επιθέσεις. Όπως η Νέα Ζηλανδία στάθηκε στο πλευρό μας έτσι και εμείς στεκόμαστε δίπλα τους, και στους μουσουλμάνους της Νέας Ζηλανδίας, της Βρετανίας και όλου του κόσμου», αναφέρει σε δήλωσή της και καταλήγει: «Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος στις κοινωνίες για την άθλια ιδεολογία που κινεί και ενθαρρύνει το μίσος και τον φόβο. Μαζί θα νικήσουμε αυτούς που επιδιώκουν να καταστρέψουν τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας και θέλουν να μας διχάσουν».

 

«Καταδικάζω κατηγορηματικά την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον μουσουλμάνων που προσεύχονταν στη Νέα Ζηλανδία και καταριέμαι αυτούς που την διέπραξαν», έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος στο twitter. H επίθεση αυτή είναι «ένα νέο παράδειγμα της αύξησης του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας», πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε: «Με αυτή την επίθεση η εχθρότητα εναντίον του ισλάμ (...) ξεπέρασε τα όρια της ατομικής παρενόχλησης για να φτάσει στο επίπεδο ενός μαζικού φονικού. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το όραμα του φονιά (...) κερδίζει έδαφος στη Δύση σαν ένας καρκίνος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη «φρικτή σφαγή» και πρόσθεσε: «Σαράντα εννέα αθώοι άνθρωποι πέθαναν άσκοπα και τόσοι πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας για ό,τι μπορούμε να κάνουμε».

«Αυτή η πράξη παράλογης βίας εναντίον αθώων στον χώρο προσευχής τους δεν μπορεί να είναι περισσότερο αντίθετη στις αξίες και στην κουλτούρα ειρήνης και ενότητας που η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται με τη Νέα Ζηλανδία», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της φίλης και εταίρου μας Νέας Ζηλανδίας για την υπεράσπιση των ανοικτών κοινωνιών μας και των αξιών που μοιραζόμαστε», έγραψε στο twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ κάλεσε σε μάχη εναντίον «όλων των μορφών εξτρεμισμού» και θύμισε τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2011 από τον εξτρεμιστή δεξιό Νορβηγό Άντερς Μπρέιβικ. «Είναι προφανώς εξαιρετικά θλιβερό. Φέρνει στο νου οδυνηρές μνήμες από τη δική μας εμπειρία της 22ας Ιουλίου, της πιο δύσκολης στιγμής της μεταπολεμικής Νορβηγίας», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

«Αυτή η τραγωδία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις προκλήσεις και τη σκληρότητα της τρομοκρατίας. Στην πρόθεσή τους να επιβάλουν τον φόβο, οι τρομοκράτες δεν έχουν όρια και δεν σέβονται ανθρώπινες αξίες» επισημαίνει στο τηλεγράφημά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς σχολιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι, στα όπλα και στους γεμιστήρες του μακελάρη Μπρέντον Τάραντ, αναγράφονταν και ονόματα Σέρβων ηρώων, στην κυριλλική γραφή, τόνισε: «Αυτό το άτομο δεν έχει καμία σχέση με την Σερβία και δεν ζητάμε από κανέναν να εκδικείται στον κόσμο, για τα θύματα των Σέρβων». Όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ στην Σερβία, στο βίντεο που ανάρτησε ο Μπρέντον Τάραντ στο διαδίκτυο, ακούγεται να παίζει, μέσα στο αυτοκίνητο του, σερβικό εθνικιστικό τραγούδι που εξυμνεί τον εγκληματία πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς.

«Ελπίζω πως όλοι αυτοί που εμπλέκονται σ' αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθούν όπως τους πρέπει», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεγράφημά του προς την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν. «Μια επίθεση εναντίον ειρηνικών προσώπων συγκεντρωμένων για να προσευχηθούν σοκάρει με την ωμότητα και τον κυνισμό της», πρόσθεσε.

«Όλες οι σκέψεις μας για τα θύματα των φρικτών εγκλημάτων εναντίον των τεμενών του Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία και για τους συγγενείς τους. Η Γαλλία ορθώνει το ανάστημά της εναντίον κάθε μορφής εξτρεμισμού και δρα με τους εταίρους της εναντίον της τρομοκρατίας στον κόσμο», σχολίασε στο twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Συμμερίζομαι το πένθος των Νεοζηλανδών για τους συμπολίτες τους που δέχτηκαν επίθεση και σκοτώθηκαν από ρατσιστικό μίσος ενώ προσεύχονταν ειρηνικά στα τζαμιά τους», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Στο όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους Νεοζηλανδούς μετά την τρομακτική τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς. Οι σκέψεις μου πηγαίνουν σ' αυτούς που επλήγησαν απ' αυτή την ειδεχθή πράξη βίας», υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτού του τύπου τις βίαιες ενέργειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο.

«Η Ινδονησία καταδικάζει έντονα το μακελειό, κυρίως σε έναν χώρο λατρείας στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής», επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι η Μαρσούντι επεσήμανε πως έξι Ινδονήσιοι βρίσκονταν μέσα στο τέμενος όταν σημειώθηκε η επίθεση, εκ των οποίων τρεις κατάφεραν να ξεφύγουν και τρεις αγνοούνται.

Ο πρεσβευτής της Ινδονησίας στη Νέα Ζηλανδία, ο Ταντόουι Γιαχία, δήλωσε στο Reuters ότι διεξάγονται έρευνες για να εξακριβωθεί αν πολίτες της χώρας του ήταν παρόντες στα τεμένη την ώρα του μακελειού.

Στη Μαλαισία ο Άνουαρ Ιμπραχίμ, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι ένας Μαλαισιανός τραυματίστηκε στην επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «μια μαύρη τραγωδία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η παγκόσμια ειρήνη».

«Έχω λυπηθεί βαθιά από αυτή την απολίτιστη ενέργεια, που αντίκειται στις ανθρωπιστικές αξίες και η οποία κόστισε τη ζωή πολιτών», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

«Απευθύνουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και τον λαό της Νέας Ζηλανδίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν καταδίκασε τη «ρατσιστική και φασιστική επίθεση». «Αυτή η επίθεση δείχνει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η εχθρότητα και η επιθετικότητα απέναντι στους μουσουλμάνους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Καλίν.

«Έχουμε δει πολλές φορές ο ισλαμοφοβικός λόγος εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων να μετατρέπεται σε μια διεστραμμένη και δολοφονική ιδεολογία. Ο κόσμος πρέπει να υψώσει τη φωνή του ενάντια σε αυτό τον λόγο και πρέπει να πει “τέλος” στην ισλαμοφοβική, φασιστική τρομοκρατία», τόνισε.

Ο ιδρυτής του All India Muslim Personal Board, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης λογίων στην Ινδία, ο Καμάλ Φαρούκι δήλωσε ότι η επίθεση είναι «απολύτως καταδικαστέα».

«Ένας αντιμουσουλμανικός ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», τόνισε. «Άνθρωποι όλων των θρησκειών θα πρέπει να ανησυχούν πολύ».

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι, ο Ουαχιντουλάχ Ουαΐσι, έγραψε στο Twitter ότι τρεις Αφγανοί έχουν τραυματιστεί στην επίθεση.

«Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του αφγανικής καταγωγής ανθρώπου που σκοτώθηκε σε αυτό το φρικτό συμβάν», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, ο Μοχαμάντ Φάισαλ, καταδίκασε την επίθεση χρησιμοποιώντας το hashtag #pakistanagainstterror (το Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας).

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, η Αίγυπτος καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε την υποστήριξή του στη Νέα Ζηλανδία και τις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας ότι «αυτή η άθλια τρομοκρατική ενέργεια παραβιάζει όλες τις ανθρωπιστικές αρχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Πηγή φωτογραφιών:  nzherald.co.nz

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)