to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέα σημαντικά στοιχεία: Εκδικάστηκε η αγωγή Σαμαρά κατά της ΟΙΕΛΕ

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες, ενώ εκρεμεί η εκδίκαση αγωγής της ΟΙΕΛΕ κατά του πρώην πρωθυπουργού, που, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, κατατέθηκε πριν την προσφυγή του πρώην πρωθυπουργού


(φωτογραφία από τη συγκέντρωση της Πέμπτης 14/3)

Πλήθος κόσμου βρέθηκε και σήμερα, Πέμπτη 14/3, μέσα και έξω από την αίθουσα όπου εκδικάστηκε η αγωγή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για την υπόθεση της Φώφης Μπουλούτα, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αλλά και κατά του Documento και του εκδότη - δημοσιογράφου της εφημερίδας Κώστα Βαξεβάνη, του διευθυντή σύνταξης του εντύπου, Αλέξανδρου Παπασταθόπουλου και της συντάκτριας του σχετικού δημοσιεύματος, Παναγιώτας Μπίτσικα οι οποίοι αποκάλυψαν το παρασκήνιο της απόλυσης.

Η προσφυγή κατά της ΟΙΕΛΕ αφορά σε επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Κουρουτού, το 2018, σχετικά με το θέμα της συναδέλφου του, η οποία απεβίωσε το 2017, η απόλυση της οποίας ανακλήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ στο Left.gr, η πρόεδρος της έδρας μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στο κατά πόσο ήταν «ανεπαρκής» στη δουλειά της η εκλιπούσα εκπαιδευτικός Φώφη Μπουλούτα.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μία ακόμα απόφαση που δικαιώνει μετά θάνατον τη Φώφη Μπουλούτα

«Νέα σημαντικά στοιχεία»

Σύμφωνα με τον Μιχ. Κουρουτό: «στην ακροαματική διαδικασία κατατέθηκαν από τους νομικούς συμβούλους νέα στοιχεία που ανατρέπουν πλήρως την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. «Επισημάναμε πως η οικογένεια της Φώφης Μπουλούτα μπορούσε να εφεσιβάλλει (και θα το έπραττε) την δήθεν τελεσίδικη δικαστική απόφαση που επικαλείται η πλευρά Σαμαρά μόλις δύο ημέρες μετά την έκδοση του προκλητικού άρθρου Μουρούτη, συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού, που προκάλεσε την ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ. Επομένως, δεν είχε καμιά δυνατότητα πλέον χρονικά (μήπως γι’ αυτό το άρθρο εκδόθηκε στη λήξη της προθεσμίας;) να αμφισβητήσει νομικά την απόφαση.

Ο μόνος δρόμος πια της οικογένειας Μπουλούτα και της ΟΙΕΛΕ ήταν η προσφυγή σε διοικητικά μέτρα για τη δικαίωση της μνήμης της και την αποκατάσταση της πραγματικότητας. Ακολούθησαν η αίτηση θεραπείας (συνημμένη) της οικογένειας Μπουλούτα των δύο προκλητικών αποφάσεων του ΚΥΣΔΕ το 2013 που, κατά παραβίαση της νομοθεσίας, αρνήθηκαν να εξετάσουν την καταχρηστικότητα της απόλυσης της Φώφης Μπουλούτα και το αίτημα της ΟΙΕΛΕ για το άνοιγμα του φακέλου της εκπαιδευτικού. 

‘Ένα από τα πλέον κρίσιμα στοιχεία που ανεδείχθη κατά την ακροαματική διαδικασία ήταν η κατάρριψη του μύθου περί δήθεν ανεπάρκειας της Φώφης Μπουλούτα και της απόλυσής της γι’ αυτό το λόγο που μέχρι σήμερα αναδείκνυε η πλευρά Σαμαρά και το άρθρο Μουρούτη. Αποδείχθηκε από τις εύστοχες ερωτήσεις της Προέδρου, από τις απαντήσεις των μαρτύρων και από τα προσκομισθέντα στοιχεία ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να παρουσιάζει την ανεπάρκεια, ή προβλήματα απόδοσης της εκπαιδευτικού. Αντιθέτως, αποδείχθηκε περίτρανα ότι η καταγγελία σύμβασης έγινε αναιτιωδώς, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο και ότι οι έγγραφες αξιολογήσεις που υπάρχουν είναι θετικές. Επίσης, αναδείχθηκε το πλούσιο εκπαιδευτικό της έργο και παρουσιάστηκαν στοιχεία για διεθνώς βραβευμένο πρόγραμμα στα οποία συμμετείχε.

Οι δύο μάρτυρες που κάλεσε η ΟΙΕΛΕ ανέδειξαν τόσο ότι η επιστολή του Προέδρου της είχε ως μοναδικό στόχο την προστασία της μνήμης της Φώφης Μπουλούτα κι όχι τη συκοφάντηση κάποιου προσώπου όσο και ότι η απόλυσή της ήταν άδικη και εκδικητική. Ο κ. Τ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι η οικογένεια Μπουλούτα πληροφορήθηκε με κατάπληξη και οργή για το δημοσίευμα Μουρούτη, το χαρακτήρισε «προσβολή» στη μνήμη της Φώφης και αποκάλυψε ότι ζήτησε την παρέμβαση της Ομοσπονδίας, ώστε δημόσια να υπερασπιστεί την τιμή της και την αλήθεια. Ο κ. Οδ. Ντριβαλάς υπογράμμισε ότι αποτελεί καταστατική υποχρέωση των εργατικών οργανώσεων η υπεράσπιση των μελών τους, ειδικά σε τέτοιας βαρύτητας υποθέσεις, και ότι η επιστολή του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ ήταν ήπια σε σχέση με το ζήτημα. Τέλος, χαρακτήρισε «ηρωίδα» την Φώφη Μπουλούτα που με τον αγώνα της αντιτάχθηκε στην άδικη και εκδικητική της απόλυση».

Δεν πρότεινε την εξέταση μάρτυρα η πλευρά Σαμαρά

Η πλευρά του απόντος Αντώνη Σαμαρά δεν πρότεινε την εξέταση κάποιου μάρτυρα, αναφέρθηκε σε προηγούμενη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ επικαλέστηκε συνέντευξη της Φώφης Μπουλούτα το 2013, στην οποία σημειώνει πως η απόλυσή της δεν είχε σχέση με την οικογένεια του παιδιού, αλλά με τη νέα διεύθυνση του ιδιωτικού σχολείου που ήθελε «να δείξει τα διαπιστευτήριά της».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες, ενώ εκρεμεί η εκδίκαση αγωγής της ΟΙΕΛΕ κατά του πρώην πρωθυπουργού, που, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, κατατέθηκε πριν την προσφυγή του Αντ. Σαμαρά (βλέπε παρακάτω).

Εκδικητική δίωξη

Θυμίζουμε ότι, ο πρώην πρωθυπουργός ζητά να του επιδικαστεί το ποσό των 100.000 για ηθική βλάβη, από τις ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα που αφορούσαν την υπόθεση της απολυμένης (εκλιπούσας πλέον) εκπαιδευτικού Φώφης Μπουλούτα, που μονόγραψε το γραπτό του γιου του Αντ. Σαμαρά όταν τον έπιασε να προσπαθεί επανειλημμένα να αντιγράψει σε εξετάσεις.

Πρόκειται για ένα ποσό εξοντωτικό που, όπως ανέφερε χθες η ΟΙΕΛΕ, δεν έχει ως στόχο την «ηθική ικανοποίηση» του επιτιθέμενου, αλλά την τιμωρία μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Είναι, δε, η πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά που ένα πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, και δη πρώην πρωθυπουργός, διώκει δικαστικά ένα συνδικάτο, γεγονός που αποκαλύπτει την άποψή του για τον κόσμο της εργασίας και για το συνδικαλιστικό κίνημα.

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη η ενέργεια του κ. Σαμαρά. Καταλαβαίνουμε ότι ενοχλείται από την εύλογη προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε ακόμη και μετά θάνατον την τιμή της συναδέλφου μας Φώφης Μπουλούταπου "τιμωρήθηκε" με απόλυση, διότι έπραξε το καθήκον της, που ταλαιπωρήθηκε ηθικά, ψυχικά και σωματικά περνώντας έναν πρωτοφανή Γολγοθά, ενώ ήταν βαριά άρρωστη, κάτι που γνώριζαν αυτοί που την εκδίωξαν άδικα από το σχολείο της!», επαναλαμβάνει η ΟΙΕΛΕ.

Η περίεργη σπουδή της δικαιοσύνης

Όπως αναφέραμε τον περασμένο Γενάρη, στο ρεπορτάζ για τη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας, αίσθηση έχει προκαλέσει η ταχύτατη ανταπόκριση της δικαιοσύνης, η οποία είχε ορίσει άμεσα δικάσιμο στο Μονομελές Περιουσιακών Διαφορών και μάλιστα με αριθμό πινακίου 1, για την αγωγή του πρώην πρωθυπουργού, την ώρα που εκκρεμούσε ακόμα η εξέταση της αγωγής που έχει καταθέσει (δυόμιση μήνες νωρίτερα από αυτήν του πρώην πρωθυπουργού) σε βάρος του Αντ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.

Τελικά, η προγραμματισμένη για το πρωί της 10ης Ιανουαρίου 2019 εκδίκαση της αγωγής του Αντ. Σαμαρά αναβλήθηκε με κοινή συναίνεση των δύο πλευρών, ενώ απουσίαζε ο βασικός συνήγορος υπεράσπισης του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Μαντάς.

Ήδη, ενόψει της αυριανής δικασίμου, πλήθος πολιτών με μηνύματα και τηλεφωνήματα, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις με ψηφίσματά τους (Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΕΛΜΕ Ε’ Αθήνας και Ημαθίας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών) εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην Ομοσπονδία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης θα κατατεθούν πολλά ακόμα ψηφίσματα συμπαράστασης από συλλογικούς φορείς.

«Δικάζεται ολόκληρος ο κόσμος της εργασίας και το συνδικαλιστικό κίνημα»

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΙΕΛΕ, διατυπώνει ξανά τη γνώμη της για τους λόγους που οδήγησαν τον πρώην πρωθυπουργό στην εκδικητική κίνηση εναντίον της: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η μάχη που δώσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του κ. Σαμαρά ενάντια στο ξήλωμα της συνταγματικής νομιμότητας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενάντια στην απόσυρση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία, στα συνεχή νομοθετικά δώρα στους μεγαλοσχολάρχες με αποτέλεσμα μια ομάδα 150 επιχειρηματιών να επωφεληθεί με περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όταν την ίδια ώρα εξαθλιώνονταν οικονομικά οι εργαζόμενοι και αιμορραγούσαν τα δημόσια ταμεία, ενάντια στη γιγάντωση της ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενοχλεί τον πρώην Πρωθυπουργό. Ακόμη περισσότερο όμως ενοχλεί το ότι η ΟΙΕΛΕ είναι μια συνδικαλιστική οργάνωση ακηδεμόνευτη, χωρίς κομματικούς πάτρονες, χωρίς διασυνδέσεις και εξαρτήσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή». 

Αύριο (σ.σ.: σήμερα, επομένως, όπως σχολιάζει η Ομοσπονδία, «δεν δικάζεται μόνο η ΟΙΕΛΕ»:

Δικάζεται ολόκληρος ο κόσμος της εργασίας και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Δικάζεται κάθε εργαζόμενος που σηκώνει κεφάλι απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Δικάζεται κάθε εκπαιδευτικός που επιδιώκει να κάνει σωστά και με αξιοπρέπεια τη δουλειά του.

Δικάζεται η ισονομία και η ισοπολιτεία, το δικαίωμα όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική τους θέση, στο αγαθό της μόρφωσης.

Πληροφορίες: oiele.gr, Documento, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)