to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ευρωεκλογές αλλιώτικες από τις άλλες

Οι Ευρωεκλογές είναι πολύ διαφορετικές από τις άλλες –και αυτό αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα


Στην Ελλάδα, η έννοια των Ευρωεκλογών ήταν πάντα λίγο παρεξηγημένη: σε ό,τι αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, πολλοί θεωρούσαν μία θέση στην Ευρωβουλή ως «εξορία στις Βρυξέλλες» ή ακόμη και ως... τιμητική συνταξιοδότηση. Αυτό άλλαξε λίγο με τα Μνημόνια, αφού η αστάθεια στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό οδήγησε αρκετά πολιτικά στελέχη στο συμπέρασμα ότι η «ασφάλεια» και η σταθερότητα της 5ετίας στις Βρυξέλλες είναι ένα... καλό καταφύγιο ώσπου να σταθεροποιηθεί εκ νέου η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι Ευρωεκλογές παραδοσιακά εργαλειοποιούνταν από τους δύο βασικούς μονομάχους: αν το εκάστοτε κυβερνών κόμμα βρισκόταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις, ήθελε να επαναβεβαιώσει την πολιτική κυριαρχία του μέσω της ευρωκάλπης. Αν ήταν μπροστά στις μετρήσεις η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, ζητούσε από τους πολίτες να μετατρέψουν τις Ευρωεκλογές σε «δημοψήφισμα» κατά της κυβέρνησης –αυτό που κάνει τώρα η ΝΔ, λέγοντας ότι «στις 26 Μαΐου ο λαός θα εκφράσει την οργή του».

Ωστόσο, αυτές οι Ευρωεκλογές είναι πολύ διαφορετικές από τις άλλες –και αυτό αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι Ευρωεκλογές έχουν, κατά πολλούς, υπαρξιακό χαρακτήρα: η Ακροδεξιά δείχνει διαρκώς τα δόντια της και απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή. Το μεταναστευτικό ρίχνει βαριά τη σκιά του ως διαχωριστική γραμμή στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά δολιχοδρομεί και παραπατά, προσπαθώντας να αποφασίσει αν θα ανεχτεί τον Όρμπαν και την ακραία ατζέντα του ή αν θα τον βάλει απέναντι, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την απομείωση των δυνάμεών της.

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, οι Ευρωεκλογές θα είναι μία μάχη καθοριστικής σημασίας –αν ισχύσουν τα λεγόμενα και τα γραφόμενα και δεν διεξαχθούν όλες οι εκλογές μαζί. Κι αυτό διότι η ευρωκάλπη θα καταγράψει τις τάσεις που επικρατούν στο εκλογικό σώμα ενόψει των εθνικών εκλογών του φθινοπώρου, σφραγίζοντας τις εξελίξεις είτε προς την μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση: αν, δηλαδή, στις Ευρωεκλογές καταγραφεί μία άνετη και ευρεία νίκη της ΝΔ, τότε η ευρωκάλπη θα παραγάγει αποτελέσματα και θα παγιώσει το σκηνικό ενόψει των εθνικών εκλογών. Αν, όμως, η νίκη της ΝΔ είναι μικρή ή αν υπάρξει κάποια... έκπληξη, τότε οι Ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσουν το εφαλτήριο για αλλαγή συσχετισμών και για εκπλήξεις.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αυτές οι Ευρωεκλογές... δεν είναι σαν τις άλλες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)