to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 12.03.2019

Πολιτική

Δημ. Τζανακόπουλος: Επιβεβαιώθηκε πως η Ελλάδα συνεχίζει την αναπτυξιακή της προσπάθεια

Για το χθεσινό Eurogroup και τον νόμο προστασίας της α΄κατοικίας, τις ευρωεκλογές και τα ευρωψηφοδέλτια, τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου απέναντι στη λιτότητα, το νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά καθώς και τις δημοσκοπήσεις, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί της Τρίτης 12/3 στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη δημοσιογράφο Ε. Μπαλτατζή


Το ηχητικό της συνέντευξης:

Τα βασικά σημεία: 

EUROGROUP

Στο χθεσινό Euroroup επιβεβαιώθηκε πως η Ελλάδα συνεχίζει την αναπτυξιακή της προσπάθεια και τη θετική της πορεία. Συζητήθηκε το θέμα που αφορά την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1 δις που είναι ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2018 με ελάχιστη βέβαια επιρροή στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καθότι μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσό.

Το θέμα αφορά στο πότε θα υπάρξει μια τελική και ολοκληρωμένη συμφωνία σε σχέση με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και την προστασία της α΄ κατοικίας όπου υπάρχουν ακόμη κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που μένει ακόμη να συμφωνηθούν σε σχέση με το πεδίο εφαρμογής του νόμου για τις μη συστημικές τράπεζες και εφόσον το σχετικό σχήμα νομοθετηθεί θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της εκταμίευσης του 1 δις.

Πάντως αυτό δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς δεν μιλάμε για εκταμιεύσεις ποσών που χρησιμεύουν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας καθώς αυτές είναι καλυμμένες.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι ευρωεκλογές έχουν ένα σκληρότατο δίλημμα σε όλη την Ευρώπη και δεν είναι καθόλου μια χαλαρή εκλογική διαδικασία αλλά αντιθέτως θα κρίνουν το μέλλον της Ηπείρου. Ξέρετε ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια Μαύρη Διεθνής στην Ευρώπη από δυνάμεις από την μια πλευρά ακραία νεοφιλελεύθερων και από την άλλη πλευρά ακραία δεξιών, ρατσιστικών, μισαλλόδοξων και εθνικιστικών που στην πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης όπως τη γνωρίσαμε.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου βλέπουμε τη ΝΔ να φλερτάρει ανοιχτά με αυτού του τύπου τις νέες πολικές τάσεις της «εναλλακτικής δεξιάς» των κκ Κουρτς, Όρμπαν κλπ και να υιοθετεί έναν μισαλλόδοξο λόγο που φλερτάρει ανοιχτά με τον εθνικισμό και την ακροδεξιά και την ίδια στιγμή είναι ακραία νεοφιλελεύθερος.

Οι πολίτες θα πρέπει να απορρίψουν αυτήν την πολιτική επιλογή της ΝΔ και αντίθετα να υποστηρίξουν το πολιτικό στρατόπεδο που θέλει να αντιπαρατεθεί με τη λιτότητα και να δημιουργήσει όρους ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Θα γίνει συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούμε στο επόμενο διάστημα έως τις ευρωεκλογές. Άλλωστε το πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει σαφές από την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου δηλώθηκε ότι η πολιτική μας στις ευρωεκλογές είναι μια προσπάθεια οικοδόμησης ενός μετώπου ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και την ακροδεξιά. Στο ευρωψηφοδέλτιο θα αποτυπώνεται αυτή η στρατηγική επιλογή που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός όσο πλατύτερου μετώπου προοδευτικών δυνάμεων από την αριστερά της αριστεράς μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία που θα μπορέσει να αποτελέσει ανάχωμα στην άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη σχετική πολιτική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ και την ταύτισή του δηλαδή με τη ΝΔ η οποία με τη σειρά της μετατοπίστηκε προς το δεξιό άκρο του φάσματος δημιουργήθηκαν φυγόκεντρες τάσεις και ένας κενός πολιτικός χώρος.

Η πολιτική όπως και η ζωή σιχαίνεται τα κενά. Το ΚΙΝΑΛ μετατοπίστηκε προς τα δεξιά και έχασε τη δυνατότητα να εκφράζει έναν κόσμο της κεντροαριστερής διανόησης, της σοσιαλδημοκρατίας, έναν κόσμο προοδευτικό που κατανοεί ότι δεν μπορούμε να πορευτούμε σαν σκαντζόχοιροι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ενώ το ίδιο συνέβη και στα θέματα διεύρυνσης και ενίσχυσης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η ταύτισή του με τη ΝΔ γινόταν προοδευτικά ολοκληρωτική και έτσι πολλοί που όλο το προηγούμενο διάστημα πιθανώς έβλεπαν με επιφυλακτικότητα τον ΣΥΡΙΖΑ κατανόησαν ότι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράζει αυτήν την προοδευτική τάση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει ούτε ένα ζήτημα την τελευταία 2ετία-3ετία που το ΚΙΝΑΛ να μην έχει ταυτιστεί μέχρι κεραίας με την αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ, ως κομμάτι του παλιού πολιτικού καθεστώτος το οποιο κατέρρευσε τον Γενάρη του 2015, νιώθει πολύ πιο κοντά με τη ΝΔ και για αυτό αποκλείει και τη συμμετοχή του σε αυτό το ευρύ προοδευτικό μέτωπο.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ & ΕΚΛΟΓΕΣ

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να βγάλει το συμπέρασμα ότι τα τελευταία 7 χρόνια καμία δημοσκοπική εταιρεία δεν έχει καταφέρει να προβλέψει οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα σε 5 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Εγώ βλέπω ότι η «πραγματικότητα» που προσπαθεί να οικοδομήσει το στρατόπεδο της ΝΔ και η δήθεν τεράστια δημοσκοπική διαφορά θα καταρρεύσει στις κάλπες των ευρωεκλογών και τότε θα χρειαστεί ο κος Μητσοτάκης να εξηγήσει γιατί δεν επετεύχθη αυτή η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται εδώ και 3 χρόνια. Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν μια έντονη πολιτική σύγκρουση και είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου:

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Καλωσορίζουμε και καλημερίζουμε τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλημέρα σας, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας κυρία Μπαλτατζή.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Είστε καλά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι καλά. Εσείς;

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Καλά είμαστε και εμείς. Ακούσαμε πολλά καλά λόγια χθες στο Eurogroup, αλλά το ένα δις δεν ήρθε. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από αυτό. Όλα δείχνουν πως παραπέμπεται στη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου, στην επόμενη συνεδρίαση, στο επόμενο Eurogroup. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Να εξηγήσουμε, κατ’ αρχάς, τι ακριβώς συζήτησε το χθεσινό Eurogroup. Αυτό το οποίο ήταν το θέμα, αφορούσε την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους ένα δις, που είναι ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2008 για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ελάχιστη επιρροή στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσό. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτό που είναι το θέμα στο Eurogroup, είναι το αν και πότε θα υπάρξει μία τελική ολοκληρωμένη συμφωνία και στις λεπτομέρειες, σε σχέση με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εκεί υπάρχουν ακόμη κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες μένουν να συμφωνηθούν. Και εφόσον νομοθετηθεί το σχετικό σχήμα, θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της εκταμίευσης του ενός δις. Δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Νομίζω ότι μιλάμε για μία υπόθεση, η οποία εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για εκταμιεύσεις ποσών, τα οποία χρησιμεύουν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι. Είναι καλυμμένες, εξ όσων ξέρουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται από τις εξόδους στις αγορές, από το «μαξιλάρι». Επομένως, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα. Όλοι είπαν ότι η Ελλάδα συνεχίζει σε μία θετική πορεία, συνεχίζει την αναπτυξιακή της προσπάθεια και δεν υπάρχει κανένας λόγος απολύτως να ανησυχούμε σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει λήξει.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάντως, μου προκαλεί εντύπωση, κύριε Τζανακόπουλε, και μια και το αναφέρατε, θέλω να το ρωτήσω, πού κολλάει τελικά ο νόμος Κατσέλη και δεν έχει προχωρήσει ο νέος νόμος; Για να είμαι ακριβής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι ο νόμος Κατσέλη, είναι το νέο διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, ακριβώς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα ισχύσει το συγκεκριμένο σχήμα, για τις μη συστημικές τράπεζες.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Είναι αυτό ή υπάρχουν διαφωνίες, κύριε Τζανακόπουλε, οι οποίες…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα ότι αφορά το πεδίο εφαρμογής του νόμου για τις μη συστημικές τράπεζες. Δεν είναι κάτι το οποίο εμπνέει την οποιαδήποτε ανησυχία. Πάρα πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και σε σχέση με αυτό το ζήτημα, το οποίο, όπως σας είπα, αφορά μια λεπτομέρεια του νόμου.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάμε τώρα στα υπόλοιπα. Σε λίγες ώρες, σε δύο-τρεις ώρες θα έχουμε, συνεδριάζει στις 12, σε δύο-τρεις ώρες, λοιπόν, τέσσερις, θα έχουμε τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων ευρωβουλευτών. Φαντάζομαι ότι θα τα ανακοινώσετε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Έτσι δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα γίνει προφανώς μια συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούμε όλο αυτό το διάστημα που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές. Ούτως ή άλλως, το πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει σαφές από την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όταν και δηλώσαμε, είπαμε ότι η πολιτική μας στις ευρωεκλογές είναι μία προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στη λιτότητα, αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά. Με αυτή την έννοια θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο θα δίνει σάρκα και οστά, ακριβώς, σε αυτό τον πολιτικό στόχο.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Άρα θα αποτυπώνεται αυτή η στρατηγική πολιτική επιλογή, κύριε Τζανακόπουλε. Αυτό λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Θα αποτυπώνεται στο ψηφοδέλτιο αυτή η στρατηγική επιλογή, η οποία υπενθυμίζω ότι έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πλατύτερου μετώπου προοδευτικών δυνάμεων, δυνάμεων από την αριστερά της αριστεράς και μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία θα μπορέσει να αποτελέσει και ανάχωμα, αν θέλετε, στην άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό είναι το πλαίσιο με το οποίο πηγαίνουμε στις ευρωεκλογές και αυτό θα αποτυπώνεται και στα ψηφοδέλτια του.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Άρα, όπως το ρεπορτάζ λέει, κύριε Τζανακόπουλε, και επί της ουσίας μας το επιβεβαιώνετε, θα ακούσουμε ονόματα και προσωπικότητες …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... ονόματα. Εγώ δεν είπα για ονόματα.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Όχι, άλλο λέω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα προκύψουν …

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Όχι, μη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … θα προκύψουν μετά τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Δεν είπα ότι μας είπατε ονόματα. Λέω, θα προκύψουν …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα ότι θα γίνουν ανακοινώσεις ονομάτων. Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία θα συζητήσει και θα αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ήθελα απλώς να πω ότι θα αποτυπώνεται αυτό που ξέρουμε από το ρεπορτάζ, ότι, εν πάση περιπτώσει, στην προσπάθεια και στο θέμα ευρωεκλογές θα αποτυπώνεται απολύτως αυτή η φιλοσοφία. Αυτό ήθελα να πω. Δεν ήθελα …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, ακριβώς.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Παρά ταύτα, επειδή πήγατε εκεί δεν θα σας αφήσω έτσι. Ονόματα εν ενεργεία βουλευτών θα ακούσουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά σας είπα ότι είναι ζητήματα, τα οποία θα αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, εγώ θα επιμείνω λίγο, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να πω, ούτε να προεξοφλήσω, ούτε να προαναγγείλω κάτι το οποίο αφορά στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ωραία. Λίγο αλλιώς. Μαθαίνουμε ότι συζητείται η προώθηση της ρύθμισης για την κατάργηση του ασυμβίβαστου του υποψήφιου ευρωβουλευτή και του βουλευτή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα: Είναι ζητήματα που θα αποφασιστούν στην Πολιτική Γραμματεία σε σχέση με τη συμμετοχή ή με τη μη συμμετοχή βουλευτών. Επομένως, δεν μπορώ εγώ αυτή τη στιγμή να προαναγγείλω ή να προεξοφλήσω κάτι το οποίο θα συζητηθεί σε λίγες ώρες.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάμε, λοιπόν, να την προχωρήσουμε λίγο τη συζήτησή μας. Το είπατε και εσείς πριν από λίγο, το ανέφερε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ο Πρωθυπουργός, πως είναι στρατηγική επιλογή αυτή η δημιουργία του περίφημου προοδευτικού πόλου. Επίσης, μίλησε για ευθεία σύγκρουση ανάμεσα στο προοδευτικό και το νεοφιλελεύθερο και ακροδεξιό στρατόπεδο, με αναφορές βεβαίως και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πώς διαμορφώνονται εκεί τα πράγματα. Θέλω να σας ρωτήσω. Τελικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για τη δημιουργία αυτού του προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτό μπορεί να το αξιολογήσει και να το κατανοήσει ο καθένας ο οποίος παρακολουθεί την πολιτική σκηνή στη χώρα, ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ιδιαίτερα μετά την πολιτική τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής στη σχετική συζήτηση και στη σχετική αντιπαράθεση, όπου και ταυτίστηκε με τη ΝΔ, η οποία με τη σειρά της μετατοπίστηκε προς το δεξιό άκρο του φάσματος, νομίζω ότι δημιουργήθηκαν φυγόκεντρες τάσεις. Δημιουργήθηκε ένας κενός πολιτικός χώρος, που, όπως ξέρετε, η πολιτική, όπως και η ζωή, σιχαίνεται τα κενά. Πάρα πολλοί, οι οποίοι μέχρι όλο το προηγούμενο διάστημα πιθανόν να έβλεπαν με επιφυλακτικότητα τον ΣΥΡΙΖΑ, κατανόησαν ότι η μοναδική πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να εκφράσει αυτή την προοδευτική τάση, αυτό τον προοδευτικό κόσμο, τον κόσμο ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός ή ως σοσιαλδημοκράτης, αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς λόγω της διαρκούς μετατόπισης του ΚΙΝΑΛ και της ταύτισής του με τη ΝΔ. Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα πολιτικό υπόστρωμα, ένα κοινωνικό και πολιτικό έδαφος το οποίο ευνοεί τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου. Το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να συμμετέχει και είναι φυσικό να μην θέλει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, γιατί σας κατηγορεί για ηγεμονισμό, κύριε Τζανακόπουλε, στη διαχείριση όλου αυτού. Μιλάει για λεηλασία, επίσης. Χρησιμοποιώ όρους που οι ίδιοι έχουν…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, να δείτε. Δεν υπάρχουν στην πολιτική ούτε λεηλασίες, ούτε διεμβολισμοί, ούτε τέτοιου τύπου πολεμικές έννοιες μπορούν να εκφράσουν την πολιτική πραγματικότητα. Αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι το ΚΙΝΑΛ μετατοπίστηκε προς τα δεξιά. Έχασε τη δυνατότητα να εκφράζει έναν κόσμο της κεντροαριστερής διανόησης ή της σοσιαλδημοκρατίας. Έναν κόσμο προοδευτικό ο οποίος κατανοεί ότι δεν μπορούμε να πορευτούμε σαν σκαντζόχοιροι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Το ίδιο συνέβη και στα θέματα, αν θέλετε, της διεύρυνσης ή της ενίσχυσης των ατομικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Σιγά-σιγά η ταύτισή του με τη ΝΔ γινόταν προοδευτικά ολοκληρωτική. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα πολιτικά να εκφράσει αυτό τον πολιτικό χώρο και αυτό το πολιτικό προσωπικό, αυτό το προσωπικό των διανοουμένων …

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Τι λέει αυτή η άλλη πλευρά, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια άλλη πλευρά; Δεν κατανοώ.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Λέω τι λέει η πλευρά του ΚΙΝΑΛ. Ότι αυτά μπορούν να συμβούν και πάντα συνέβαιναν με βάση προγραμματικές συμφωνίες, προγραμματικές συγκλίσεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, ωραία. Για προγραμματικές συμφωνίες μιλάω κι εγώ. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι προγραμματική συμφωνία, για την οποία το Κίνημα Αλλαγής υιοθέτησε μια πολιτική ρητορική, η οποία σε πάρα πολλές από τις εκφάνσεις της θύμιζε την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ; Δεν υπάρχει ούτε ένα πολιτικό ζήτημα, την τελευταία 2ετία-3ετία, που το ΚΙΝΑΛ να μην έχει ταυτιστεί μέχρι κεραίας με την πολιτική αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ. Άρα, λοιπόν, εδώ πέρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή. Μιλάμε, προφανώς, για προγραμματικές συγκλίσεις, για μία προγραμματική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μέτωπο απέναντι στη λιτότητα, στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να συμμετέχει σε αυτή την πολιτική προσπάθεια και είναι λογικό. Διότι νιώθει πολύ πιο κοντά με τη ΝΔ ως κομμάτι του παλιού πολιτικού συστήματος, του παλιού πολιτικού καθεστώτος, το οποίο κατέρρευσε τον Γενάρη του 2015 και γι’ αυτό τον λόγο απομακρύνεται ή, εν πάση περιπτώσει, αποκλείει τη συμμετοχή σε αυτό το ευρύτερο μέτωπο. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει να κατηγορεί κανένα για όσα συμβαίνουν και για τη μείωση της επιρροής του, εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Για να δούμε και κάτι άλλο. Διαβάζω σήμερα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μια σκληρή γραμμή έντονης αμφισβήτησης των εταιρειών δημοσκοπήσεων και όλα αυτά επειδή βλέπετε πως καταγράφεται μεγάλη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία και στηρίζουν αυτού του είδους την άποψη. Και σε δικές σας δηλώσεις, κύριε Τζανακόπουλε, και παρεμβάσεις με τις οποίες επιτεθήκατε σε εταιρείες δημοσκοπήσεων αμφισβητώντας τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιτέθηκα σε καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων. Εδώ και περίπου τρία χρόνια, όποτε με ρωτούν να σχολιάσω δημοσκοπήσεις, απαντώ με έναν σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο, λέγοντας ότι -κατά τη γνώμη μου- οι δημοσκοπήσεις πλέον λειτουργούν περισσότερο ως εργαλεία επικοινωνιακής πολιτικής για εκδοτικά συγκροτήματα και κομματικά επιτελεία και πολύ λιγότερο ως αποτύπωση της πραγματικότητας. Αυτή είναι μια πανομοιότυπη έκφραση, με την οποία εδώ και τρία χρόνια σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις. Επομένως, δεν καταλαβαίνω από πού ακριβώς προέκυψε αυτό το νέο εφεύρημα των δημοσιολογούντων στη χώρα μας ότι δήθεν η κυβέρνηση επιτίθεται στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Εξάλλου νομίζω ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός ιδιαίτερα για να βγάλει το συμπέρασμα ότι τα τελευταία επτά χρόνια- από το 2012 και μετά – καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν έχει καταφέρει να προβλέψει οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα σε πέντε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Επομένως, τι ακριβώς νέου τύπου συζήτηση είναι αυτή;

Εγώ αυτό το οποίο βλέπω, είναι ότι η πραγματικότητα την οποία προσπαθεί να οικοδομήσει το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του κυρίου Μητσοτάκη, ότι δήθεν υπάρχει μία διαφορά 15, 20, 30 μονάδων- δεν ξέρω τι ισχυρίζονται και τι φαντασιώνονται- είναι μια πραγματικότητα η οποία θα καταρρεύσει στις κάλπες των ευρωεκλογών και τότε θα είναι ο κύριος Μητσοτάκης εκείνος ο οποίος θα προσπαθεί να εξηγήσει στο κόμμα του, στους συμβούλους του, στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα τι ακριβώς συνέβη και τελικά δεν επετεύχθη αυτή η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπόσχεται στους φανατικούς οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας εδώ και τρία χρόνια. Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν μία έντονη πολιτική σύγκρουση και είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Άλλωστε, επαναλαμβάνετε σταθερά και εσείς -σας έχω ακούσει στις συνεντεύξεις σας- και ο Πρωθυπουργός, δίνετε εθνικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευρωεκλογές έχουν ένα σκληρότατο δίλημμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Δίλημμα μπορεί να έχουν κύριε Τζανακόπουλε, δεν το αμφισβητεί κανείς. Απλώς πάνε οι πολίτες –επίσης αποδεδειγμένο- με πιο χαλαρή διάθεση. Είναι μια πιο χαλαρή ψήφος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε διότι εδώ δεν πρόκειται για μια χαλαρή εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία, η οποία θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον της ηπείρου. Ξέρετε ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια «μαύρη διεθνής» στην Ευρώπη, μια διεθνής δυνάμεων με, από τη μια μεριά ακραία νεοφιλελεύθερων και από την άλλη μεριά ακραία δεξιών, ρατσιστικών, μισαλλόδοξων, δυνάμεων εθνικιστικών, οι οποίες στην πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης έτσι όπως την γνωρίσαμε. Άρα, λοιπόν εδώ τα πολιτικά διλήμματα είναι αμείλικτα. Και το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Όπου βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να φλερτάρει ανοιχτά με αυτού του τύπου τις νέες πολιτικές τάσεις της εναλλακτικής δεξιάς - των κυρίων Κουρτς, Όρμπαν κλπ- να υιοθετεί έναν λόγο, ο οποίος είναι μισαλλόδοξος, έναν λόγο, ο οποίος φλερτάρει ανοιχτά με τον εθνικισμό, φλερτάρει ανοιχτά με την ακροδεξιά και την ίδια στιγμή είναι ακραία νεοφιλελεύθερος. Λοιπόν, αυτή την πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, οι πολίτες θα πρέπει να την απορρίψουν στην κάλπη των ευρωεκλογών και αντίθετα να υποστηρίξουν την πολιτική γραμμή και εκείνο το πολιτικό στρατόπεδο που θέλει να αντιπαρατεθεί και με τη λιτότητα και να δημιουργήσει όρους ισότητας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)