to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:40 | 11.03.2019

Οικονομία

Εurogroup: Θετικό μομέντουμ για την Ελλάδα, εφικτή η ολοκλήρωση των διαδικασιών ως τις 25/3

Στο Eurogroup επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος στην υλοποίηση των δράσεων από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης - Ευρεία συμφωνία για τους κεντρικούς του πυλώνες του πλαισίου προστασίας της α' κατοικίας, απομένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων - Εφικτή η ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων ως το EuroWorking Group στις 25/3


(στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση)

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημ. Τζανακόπουλος: Επιβεβαιώθηκε πως η Ελλάδα συνεχίζει την αναπτυξιακή της προσπάθεια

Στο σημερινό Eurogroup «κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου», τονίζουν πηγές του υπ. Οικονομικών, παρατηρώντας επίσης ότι επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος στην υλοποίηση των δράσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, πηγές από το υπ. Οικονομικών τόνιζαν πως «στη  σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για τη 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας». 

Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου». 

«Τον Απρίλιο τα συμφωνημένα μέτρα ελάφρυνσης» - Οι δηλώσεις Σεντένο, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup

Συζητήσαμε σήμερα στο Eurogroup την πολύ καλή πρόοδο που έκανε η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις . Εάν όλες οι δεσμεύσεις εκπληρωθούν θα εξετάσουμε τον Απρίλιο την περαιτέρω εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε στην συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση του Eurogroup o πρόεδρος της ευρωομάδας Μάριο Σεντένο.

Το μήνυμά μου στο Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα συνέχισε να σημειώνει καλή πρόοδο. Σχετικά με τα λίγα εκκρεμή ζητήματα, οι εποικοδομητικές συνομιλίες συνεχίζονται, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη . Έχουμε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί εγκαίρως για το επόμενο Eurogroup».

Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνοντας ότι υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που μένει να αποσαφηνισθούν και αυτό μπορεί να γίνει τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Aναλυτικά:

Για "πολύ σημαντική πρόοδο" στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος θα ληφθεί στο επόμενο Eurogroup, εφόσον αξιολογηθεί ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων.

Ειδικότερα, σημείωσε πως έχει σημειωθεί "πολύ σημαντική πρόοδος" σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα επιτύχει και φέτος το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και στις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες "λεπτομέρειες" να επιλυθούν σε κάποια ζητήματα όπως το διάδοχο σχήμα για το νόμο Κατσέλη, δηλαδή την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάλεσε, δε, το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου να εξετάσει το σχήμα που αναμένεται να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς προκειμένου να λάβει σχετική απόφαση το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

"Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ελληνική κυβέρνηση φέρνει σε πέρας τις δεσμεύσεις" που έλαβε μετά το τέλος του προγράμματος, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ χαιρέτισε την έκδοση δεκαετούς ομολόγου λέγοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα αναφορικά με την επιστροφή στην ομαλή πρόσβαση στις αγορές.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι "βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία" σε ό,τι αφορά το νόμο Κατσέλη, η οποία θα διασφαλίζει ότι προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

"Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου", υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γενικότερο κλίμα "πολύ θετικό".

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε επίσης την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το Eurogroup χρειάζεται μεγαλύτερη "σαφήνεια" για ορισμένα σημεία της συμφωνίας, η οποία είναι εφικτό να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 644 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SΜP) και 330 εκατ. από την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χάσει η Ελλάδα τα εν λόγω κεφάλαια, ο Μ. Σεντένο ξεκαθάρισε ότι το γεγονός ότι δεν λήφθηκε σήμερα η απόφαση για την εκταμίευση, δε σημαίνει ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα στην Ελλάδα δεν προχωράει και δεν υπάρχει πρόοδος, ενώ είπε ότι η πορεία της Ελλάδας αξιολογήθηκε πολύ θετικά. "Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο της συμφωνίας αλλά θα φτάσουμε", επισήμανε.

Στην ίδια γραμμή, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν πρέπει "να δραματοποιούμε" τις καταστάσεις και ότι δεν υπάρχει κάποιο "αγκάθι" που να "μπλοκάρει" τη συμφωνία, αλλά χρειάζονται μόνο κάποιες "τεχνικές διευκρινίσεις".

Τέλος, ο Κ. Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι τα εν λόγω κεφάλαια δεν κινδυνεύουν να χαθούν και ότι ο ESM αναμένει "το σήμα" από το Eurogroup προκειμένου να τα αποδεσμεύσει.

* * *

Η συζήτηση στο Eurogroup

Χωρίς απόφαση για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος ολοκληρώθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης. 

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η συζήτηση ήταν σύντομη και σε θετικό κλίμα, ενώ οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Σε ό,τι αφορά το βασικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη διαπιστώθηκε μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Εξάλλου, στο Eurogroup τέθηκε και το ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, για το οποίο αναμένονται από τις ελληνικές αρχές περαιτέρω στοιχεία.

* * *

Οι δηλώσεις πριν από τη συνεδρίαση

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων πριν από τη συνεδρίαση επιβεβαίωναν το θετικό κλίμα για την Ελλάδα, με αιχμή τη διαφαινόμενη συμφωνία για το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας και την εκταμίευση άμεσα του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Σεντένο: Eξαιρετικά νέα η έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα

"Eξαιρετικά νέα η έκδοση 10ετούς ομολόγου" ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στο Eurogroup σημειώνοντας ότι υπάρχει "θετικό κλίμα" σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

"Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς και θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα" είπε και πρόσθεσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει "πολλή δουλειά" και ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι "βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία" αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Mοσκοβισί: Τις επόμενες μέρες η συμφωνία

Τις "επόμενες μέρες" αναμένει o επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ενός δισ. μέχρι το Eurogroup του Απριλίου, "το αργότερο".

"Θα ενημερώσω το Eurogroup για τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των δεσμεύσεων έχουν προχωρήσει πολύ", σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι στο ζήτημα του νόμου Κατσέλη, έχει γίνει "καλή και πολλή δουλειά".

"Είμαι πεπεισμένος ότι το σημερινό Eurogroup θα καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί προκειμένου τις επόμενες μέρες και μέχρι το επόμενο Eurogroup να αποφασιστεί η εκταμίευση του ενός δισ.", ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με άλλα ανοιχτά ζητήματα, αναφέρθηκε στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια υπόθεση "ανταγωνισμού" και ότι σε ό,τι αφορά την εκταμίευση το Eurogroup θα πρέπει να επικεντρωθεί στο διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

"Το μήνυμα κατά τη γνώμη μου σήμερα πρέπει να είναι θετικό. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει επίσημη απόφαση σήμερα, αλλά θα λάβουμε υπόψη την πρόοδο που έχει σημειώθεί δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει η Επιτροπή", υπογράμμισε.

Β. Ντομπρόφσκις: Σημαντική η πρόοδος στις συζητήσεις για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

Την άποψη ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την περασμένη εβδομάδα σε ό,τι αφορά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Έχουμε ήδη δημοσιεύσει την προηγούμενη εβδομάδα την έκθεση προόδου η οποία δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς» δήλωσε ο Β. Ντομπρόφσκις, πρσθέτοντας ότι το βασικό ανοιχτό ζήτημα είναι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

«Από την προηγούμενη εβδομάδα και σε αυτό το σημείο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση. «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε αργότερα πού ακριβώς βρισκόμαστε», είπε.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Eurogroup

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)