to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την άρνηση της ICAP για σύναψη ΣΣΕ λόγω... δεοντολογίας

Με ερώτηση τους προς την υπουργό Εργασίας, 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν παρέμβαση κατά των αντεργατικών πρακτικών της εταιρείας ενοικίασης προσωπικού, πρακτικές που ανέδειξε το ρεπορτάζ του Left.gr - Τριμερή συνάντηση συγκάλεσε ο γ.γ. του υπουργείου, Ανδ. Νεφελούδης


Όπως κατήγγειλε στο Left.gr η πρόεδρος των εργαζομένων της εργολαβικής εταιρείας Icap Outsourcing Solutions, Β. Χριστοπούλου, σε προγραμματισμένη συνάντηση της  με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας, αφού έθεσε το ζήτημα της έναρξης διαβούλευσης για τη σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (Σ.Σ.Ε), έλαβε την κατηγορηματικά αρνητική απάντηση του εκτελεστικού διευθυντή.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τελευταίου, ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΝ.ΙΔ.Ε.Α. (Ένωση Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης), απαγορεύει στις επιχειρήσεις μέλη της να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους. Αντί αυτών, θα πρέπει να συνάπτονται αποκλειστικά ατομικές συμβάσεις εργασίας. 

Τον πρωτοφανή ισχυρισμό φέρνουν στο προσκήνιο, με ερώτησή τους (Πέμπτη 7/3/2019) προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι δεν πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας καθώς και ότι ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κατοχυρώνεται και προστατεύεται  στο Ελληνικό Σύνταγμα. 

Οι βουλευτές ρωτούν την αρμόδιο υπουργό κατά πόσο είναι νόμιμο να περιλαμβάνονται τέτοιου είδους όροι στον Κώδικα Δεοντολογίας μίας Ένωσης εργοδοτών και αν προτίθεται να λάβει μέτρα, ώστε να εξαλειφθούν τέτοιου είδους όροι.

Σημειώνεται ότι, μετά την επιστολή του σωματείου των εργαζομένων (και) προς το υπουργείο Εργασίας, ο Ανδ. Νεφελούδης συγκάλεσε τριμερή συνάντηση (με τη συμμετοχή του ίδιου, του σωματείου αλλά και της εργοδοτικής πλευράς), την ερχόμενη εβδομάδα. 

Αναλυτικά η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ:

\Users\e.pantalou\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\logo_syriza.jpg

Αθήνα, 7  Μαρτίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Καμία ανοχή σε αντεργατικές πρακτικές

Η σημερινή κυβέρνηση έδωσε μεγάλες μάχες, για να επανέλθουν σε ισχύ δύο σημαντικές αρχές, σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις, που είχαν καταργηθεί από μνημονιακούς νόμους παλαιότερων κυβερνήσεων. Ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, από τον Αύγουστο του 2018,  επανήλθαν σε ισχύ η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους, οι οποίοι υπέφεραν χρόνια από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την έλλειψη κανόνων.

Δυστυχώς, στην πράξη, όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατα δημοσιεύματα, υπάρχουν ακόμα εγχώριοι υπερασπιστές της  πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που δεν διστάζουν να αρνούνται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, καταρρακώνοντας κάθε έννοια συνδικαλιστικού δικαιώματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η περίπτωση των εργαζομένων της εταιρείας Icap Outsourcing Solutions, η πρόεδρος των οποίων, σε προγραμματισμένη συνάντηση της  με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας, αφού έθεσε το ζήτημα της έναρξης διαβούλευσης για τη σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (Σ.Σ.Ε), έλαβε την κατηγορηματικά αρνητική απάντηση του εκτελεστικού διευθυντή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η πρόεδρος των εργαζομένων, ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΝ.ΙΔ.Ε.Α. (Ένωση Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης), απαγορεύει στις επιχειρήσεις μέλη της να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους. Αντί αυτών θα πρέπει να συνάπτονται αποκλειστικά ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Επειδή, οι ενοικιαζόμενοι δεν πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. 

Επειδή, είναι απαράδεκτη μια τέτοια θέση περί απαγόρευσης σύναψης ΣΣΕ.

Επειδή, ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κατοχυρώνεται και προστατεύεται  στο Ελληνικό Σύνταγμα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Είναι νόμιμο να περιλαμβάνονται τέτοιου είδους όροι στον Κώδικα Δεοντολογίας μίας Ένωσης εργοδοτών;

  2. Προτίθεται να λάβει μέτρα, ώστε να εξαλειφθούν τέτοιου είδους όροι;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καφαντάρη Χαρά

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)