to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:59 | 06.03.2019

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Σε κινητοποιήσεις οι καθηγητές φροντιστηρίων για να μην ανατραπεί η διάταξη για τις 21 ώρες δουλειάς

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ) επισήμαναν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς με την προσφυγή ενάντια στη διάταξη για τις 21 ώρες απασχόλησης οι φροντιστηριάρχες μεθοδεύουν την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.


 Με κεντρικό αίτημα την απόσυρση της προσφυγής που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ), με την οποία ζητείται ακύρωση διατάξης, που ορίζει ως ωράριο πλήρους απασχόλησης τις 21 ώρες, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τον περασμένο μήνα τα μέλη του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ).

Στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), οι εκπρόσωποί τους επισήμαναν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στο επόμενο διάστημα, καθώς -όπως υποστηρίζουν- με τη συγκεκριμένη προσφυγή οι φροντιστηριάρχες μεθοδεύουν την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

"Οι φροντιστηριάρχες έχουν προσφύγει από το 2016 και ζητά η ομοσπονδία τους την κατάργηση του άρθρου 30 του νόμου 4415 του 2016, ενός άρθρου το οποίο ξεκαθάριζε ότι το ωράριο πλήρους απασχόλησης -άρα και πλήρους ασφάλισης στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσσών- είναι στις 21 ώρες κατ' αντιστοιχία με το δημόσιο σχολείο" ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΜΕΘ, Γιώργος Παπαγιάννης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κίνησή τους "προφανώς δεν είναι αθώα και σηματοδοτεί την επιθυμία τους να μειωθεί το ωρομίσθιο στα 3,5 ευρώ, μας αντιμετωπίζουν ως ανειδίκευτους εργάτες. Αν δεν ισχύουν οι 21 ώρες τότε τα 580 ευρώ του μισθού, στην καλύτερη περίπτωση, θα φτάσουν τα 280, γιατί κανείς μας δεν απασχολείται παραπάνω ώρες σε κάποιο φοντιστήριο".

Την κατάσταση που -όπως υποστήριξε- αντιμετωπίζουν οι απασχολούμενοι στα φοντιστήρια καθηγητές περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕΘ, Γιώργος Γεωργιάδης."Κυριαρχεί η αδήλωτη εργασία ή αναγνωρίζονται πολύ λιγότερες ώρες μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές. Οι περισσότεροι δουλεύουμε με συμβάσεις 8 μηνών (το πολύ), το καλοκαίρι ζούμε με το ταμείο ανεργίας - αν καταφέρουμε να συπληρώσουμε τα απαραίτητα ένσημα - ενώ κάθε χρόνο παζαρεύουμε αν θα δουλέψουμε στον ίδιο εργοδότη" σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΘ επισήμανε ότι το σωματείο είναι πλέον "σε πόλεμο με τους φροντιστηριάρχες και στοίχημά μας στο εξής θα είναι να σταματήσει η ανομία στα φροντιστήρια". Μάλιστα ανέφερε ότι είναι σε συνεννόηση με το ΕΚΘ, προκειμένου ομάδα υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, των λεγόμενων "Ράμπο", να κάνει αιφνιδιαστικές εφόδους και σε φροντιστήρια όπως πραγματοποεί και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους.

Νωρίτερα ο Γιώργος Παπαγιάννης εξήγησε πως αν δικαιωθούν οι φροντιστηριάρχες με αυτή την προσφυγή "οι απώλειες ειφορών για τον ΕΦΚΑ θα ξεπερνούν τα 120 εκατομύρια ευρώ, τα χρήματα από τις εισφορές θα φύγουν από τον ΕΦΚΑ και θα πάνε στις τσέπες των φροντιστηριαρχών".

"Αν εγκριθεί αυτή η προσφυγή θα θεσμοθετηθεί ένα καθεστώς εργασιακού κάτεργου" είπε η αναπληρώτρια γραμματέας του ΣΜΕΘ, Αναστασία Σαμαρά – Χρυσοστομίδου, η οποία επισήμανε ότι ο κύκλος των κινητοποιήσεων και δράσεων θα συνεχιστεί και πέραν της ημέρας συζήτησης της προσφυγής της ΟΕΦΕ στο ΣτΕ. "Προγραμματίζουμε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΟΕΦΕ στις 13 Μαρτίου και καλούμε σε κλαδική απεργία, διαδήλωση και πορεία προς το ΥΜΑΘ στις 19 του μήνα οπότε θα συζητηθεί η προσφυγή των φροντιστηριαρχών" υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)