to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 06.03.2019

Αυτοδιοίκηση

Ο Θανάσης Καποτάς στο left.gr: Για ένα Περιστέρι με ανοιχτούς ορίζοντες

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, το Left.gr συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων με υποψηφίους δημάρχους που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπαίνουν στη μάχη αυτή με συγκεκριμένες προτεραιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Στην κάμερα του Άγγελου Καλοδούκα μιλάει ο Θανάσης Καποτάς, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου


Η βασική πολιτική κατεύθυνση που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το πεδίο της αυτοδιοίκησης συνίσταται στη συγκρότηση ευρέων συμμαχικών συνδυασμών που θα διεκδικήσουν την πλειοψηφία και τη διοίκηση των δήμων με σαφή πολιτικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά: το μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, η υπεράσπιση και η διεύρυνση της δημοκρατίας, η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι οι βασικοί άξονες του πλαισίου, με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες και διαφορές. 

Στο πλαίσιο αυτών των συνεντεύξεων, ο Άγγελος Καλοδούκας συνομίλησε με τον Θανάση Καποτά, υποψήφιο δήμαρχο Περιστερίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες για το Περιστέρι»:

- Ποιες παρεμβάσεις προτείνετε στους πολίτες σας και τι θέτετε στο επίκεντρο;

* Ανοιχτή Δημοκρατία, Αξιοκρατία, Διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και Λογοδοσία

* Ζητούμενο είναι να ζωντανέψουν οι εγκαταλειμμένες γειτονιές του Περιστερίου

* Δημιουργία κέντρων καινοτομίας για να επιτύχουμε την καταπολέμηση ανεργίας, με αξιοποίηση  Προγραμμάτων που χάνονται λόγω έλλειψης σχεδιασμού.

* Σύνδεση των πολιτιστικών δρώμενων με την ιστορία της περιοχής μας

* Μετάβαση στην “έξυπνη” πόλη μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

*Οξυμένο πρόβλημα από την χρήση ναρκωτικών και την παραβατικότητα (Πάρκα χωρίς φωτισμό)

*Ουσιαστική μέριμνα και αλληλεγγύη για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

* Προστασία των αδέσποτων ζώων

- Πως εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Κατ’ αρχή ο νέος νόμος «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1» επιδιώκει να άρει στρεβλώσεις, να βελτιώσει διαδικασίες και να αποτελέσει «εργαλείο» για την παραγωγική ανασυγκρότηση καθώς και για τη δίκαιη ανακατανομή και τη δίκαιη ανάπτυξη. Πριν τη θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών ο συνδυασμός του δημάρχου της δεύτερης Κυριακής ελάμβανε το 60% των εδρών, ακόμη κι αν την πρώτη Κυριακή είχε λάβει πολύ μικρό ποσοστό. Ήταν ένα παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα που δεν αντιπροσώπευε τη λαϊκή βούληση και τους πραγματικούς συσχετισμούς.

Η απλή αναλογική είναι ένα βαθιά δημοκρατικό μέτρο που ευνοεί τις συνεργασίες και τις προγραμματικές συγκλίσεις, τις συνθέσεις, σε ένα πεδίο που το είδος και το μέγεθος των προβλημάτων διευκολύνει τις συναινέσεις ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Ωστόσο ο βαθμός επιτυχίας της απλής αναλογικής εξαρτάται κατά πολύ και από την κουλτούρα που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Πόλης και φυσικά των κατοίκων της. 

Η παράταξή μας ήδη έχει καλλιεργήσει το έδαφος για κάτι τέτοιο αφού έχει ξεκινήσει διάλογο με ευρύ φάσμα αυτοδιοικητικών της Πόλης χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας, συνεννόησης και συγκλίσεων με δυνάμεις και μεμονωμένα άτομα του δημοκρατικού προοδευτικού τόξου. 

-Ποιες θεσμικές αλλαγές προτείνετε προκειμένου η λειτουργία του δήμου να είναι πιο αποτελεσματική;

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, που αποτελεί δημοκρατική προϋπόθεση και δέσμευση για εμάς, είναι το ζήτημα της συμμετοχής των πολιτών. Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1» δίνει τέτοιες δυνατότητες,ωστόσο όλα κρίνονται στην πράξη. Πρέπει η γνώμη και οι προτάσεις των πολιτών να φτάνουν στους διοικούντες και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.  Αυτό μπορεί να γίνει είτε με συνοικιακές συνελεύσεις, οι οποίες θα προετοιμάζονται από τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων είτε μέσω διαδικτυακής πύλης όπου θα μπορεί ο πολίτης να προτείνει προς τη Διοίκηση του Δήμου ή και να κρίνει τις πράξεις της. Ένα είδος «ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος» στις μέρες μας είναι εφικτό.

Επίσης, πρέπει να περάσουμε στην «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ» στο Περιστέρι και αυτό έχει να κάνει κυρίως με την καθιέρωση συστημάτων και εφαρμογών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, όπως:                                                                                                                                                                   

-Παρεμβάσεις για άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στην καθημερινότητα των πολιτών (καθαριότητα, πράσινο, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, αποχετεύσεις κλπ.) .

-Διαρκώς εξελισσόμενο σχέδιο συγκοινωνιακής αποσυμφόρησης και σύντομης προσβασιμότητας στα διάφορα σημεία της Πόλης με δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς με δημοτικά μεταφορικά μέσα. Δημιουργία ποδηλατοδρόμων και κατάλληλων διαδρομών για περιπατητές κ.α.

-Ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των ΑΜΕΑ με μέτρα για την απρόσκοπτη κυκλοφορία στην Πόλη και κυρίως στις Υπηρεσίες. Μέτρα για την ισότιμη συμμετοχή των ΑΜΕΑ σε κάθε μορφής δραστηριότητες στην Πόλη, όπως στον αθλητισμό, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες.

Δημιουργία σχολείου με σύγχρονες προδιαγραφές για ΑΜΕΑ για όλο το φάσμα εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και Λύκειο).

-Ολοκληρωμένο σχέδιο Τοπικής Διαχείρισης Απορριμμάτων με αύξηση της ανακύκλωσης, της προλήψεις στην πηγή, κομποστοποίηση και δημιουργία πράσινων σημείων. Μετακύληση της εξοικονόμησης πόρων προς όφελος της Κοινωνίας και των πολιτών.

-Πρόγραμμα πολιτιστικών παρεμβάσεων στις γειτονιές. Δημιουργία πολιτιστικών πυρήνων σε κάθε συνοικία και σε συγκεκριμένους χώρους σε συνεργασία με σχολεία και φορείς (αθλητικούς και πολιτιστικούς)) καθώς και μεμονωμένους πολίτες που έχουν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα.   

Ο Θανάσης Καποτάς σε πρώτο πρόσωπο:

Γεννήθηκα το 1963 στο Περιστέρι, όπου και μένω μέχρι και σήμερα. Κατάγομαι από τις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας με ρίζες από τον Πόντο.  

Ως μαθητής φοίτησα σε σχολεία του Περιστερίου,  αρχικά στο 18ο Δημοτικό, συνέχισα στο ΚΓ Γυμνάσιο και στο Επαγγελματικό Λύκειο. Σπούδασα στο Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πατρών ενώ παρακολούθησα το πρόγραμμα του Οικονομικού  Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διοίκηση Ασφαλιστικών Οργανισμών. Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία στην Πολεμική Αεροπορία.

Επαγγελματική πορεία

Μετά τη θητεία μου ίδρυσα στο Περιστέρι Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών και έγινα εκπαιδευτής σε Κέντρα Λαϊκής Επιμόρφωσης. Άνοιξα το δικό μου Λογιστικό Γραφείο (άδεια Α’ κατηγορίας), εργάστηκα ως υπάλληλος ασφαλιστικών ταμείων στα ΤΑΤΤΑ (Ταμείο Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών), ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) και στον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).

Συνδικαλιστική Δράση

Υπηρέτησα το συνδικαλιστικό κίνημα όπου και εκλέχθηκα πρόεδρος του ΣΥΑΤ (Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων) και Πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής).

Διοικητικές θέσεις

Διετέλεσα Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΠΕΔΕ (Ταμείο Πρόνοιας εργοληπτών Δημοσίων Έργων) και ΕΤΑΠ ΜΜΕ(Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), Διοικητής του  ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), Διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) και Πρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων ΕΤΕΑ – ΕΤΕΑΕΠ.

Διετέλεσα Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚΤ (Εταιρία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων).  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)