to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 05.03.2019

Κοινωνία

Π. Κορφιάτης: Η εικόνα προσαρμογής των επιχειρήσεων στην αύξηση του κατώτατου είναι καλή

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Παναγιώτης Κορφιάτης, στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι η εικόνα προσαρμογής των επιχειρήσεων στο νέο εργασιακό περιβάλλον είναι καλή.


Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Παναγιώτης Κορφιάτης, στο Πρώτο Πρόγραμμα με την Στ. Χαρίτου και τον Ανδ.Παπασταματίου, δήλωσε σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για τον κατώτατο μισθό

Η παράταση της αύξησης του κατώτατου μισθού μέχρι τις 8 Μαρτίου, είναι κάτι που το ζήτησαν οι Οργανώσεις των Λογιστών της χώρας, λόγω φόρτου εργασίας και το ικανοποιήσαμε ως αίτημα. Όμως, επειδή η εφαρμογή του κατώτατου μισθού ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου, δεχόμαστε ήδη καταγγελίες για περιπτώσεις που κάποιος εργαζόμενος δει την μισθοδοσία του και διαπιστώσει ότι δεν πληρώθηκε με τον αυξημένο μισθό.

Το υπουργείο έχει τη δυνατότητα να επιβλέπει το ποσοστό συμμόρφωσης των εργοδοτών στις νέες εργασιακές σχέσεις. Απ’ ότι φαίνεται η εφαρμογή των επιχειρήσεων πάει πολύ καλά. Ταυτόχρονα τον Φεβρουάριο του 2019 είχαμε 27.840 νέες θέσεις εργασίας, που είναι η καλύτερη επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2001. Τα δεδομένα αυτά σηματοδοτούν ότι η αγορά συμμορφώνεται αρκετά γρήγορα και αρκετά καλά. Δεν έχουμε ούτε απολύσεις, ούτε παραβίαση συμβάσεων και σε κάθε περίπτωση εντοπίζουμε την παραβατικότητα όπου υπάρχει.

Για τις τριετίες

Όσες τριετίες έχουν θεμελιωθεί μέχρι 14 Φεβρουαρίου του 2012 πρέπει να αποδίδονται στους εργαζομένους. Όσοι διαπιστώνουν ότι δεν υπολογίζονται στις αποδοχές τους, μπορούν να μπουν οι ίδιοι στη διαδικασία της εργατικής διαφοράς, είτε ακόμη και με μια ανώνυμη καταγγελία στο 15512, ή στο sepe.gr μέσω διαδικτύου, μπορούν να προκαλέσουν έλεγχο όπου εμείς θα δούμε αναλυτικά τις μισθολογικές καταστάσεις των εργαζομένων και τι θα έπρεπε να λαμβάνουν ως αποδοχές.

Οι τριετίες υπολογίζονται στη βάση του κατώτατου μισθού και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να δίνουν αναλυτικά μισθολογικά σημειώματα για να φαίνεται πως δομούνται οι αποδοχές του κάθε εργαζόμενου. Είναι αυτοτελής παράβαση της εργατικής νομοθεσίας η μη απόδοση του μισθολογικού σημειώματος. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει γνώση του τρόπου με τον οποίο αμείβεται.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Το στοχευμένο «σαφάρι» του Σ.ΕΠ.Ε. και οι ακροβασίες του ΣΕΒ

Έλεγχοι

Θα κινηθούμε στοχευμένα και με δύο εργαλεία τα οποία έχουμε ενημερώσει ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε. Το πρώτο είναι η δυνατότητά μας την αμέσως επόμενη μέρα από τις 8 Μάρτη, να ελέγξουμε τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώθηκαν και θα έχουν πολύ σοβαρές κυρώσεις για τις παραβάσεις. Τα πρόστιμα για μια επιχείρηση είναι πολύ υψηλότερα, είναι πολλαπλάσια και της μηνιαίας και της ετήσιας αύξησης του μισθού του εργαζόμενου.

Η λογική της Επιθεώρησης Εργασίας είναι η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων. Οπότε, μια κύρωση δεν είναι κάτι που γίνεται χωρίς να υπολογίζουμε το μετά. Ο εργοδότης θα έχει να αντιμετωπίσει και επανελέγχους και μέσω άλλων εργαλείων της νομοθεσίας υπάρχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις που φτάνουν μέχρι και το κλείσιμο της επιχείρησης. Ο παραβατικός εργοδότης θα ελέγχεται συνέχεια και όχι μια στιγμή αποσπασματικά.

Η εικόνα προσαρμογής των επιχειρήσεων στο νέο εργασιακό περιβάλλον είναι καλή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)