to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:19 | 04.03.2019

Πολιτική

Λούκα Κατσέλη: Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και είναι εφικτή

«Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και είναι εφικτή» υπογράμμισε η συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη, Λούκα Κατσέλη. Παρουσιάζοντας στην εκδήλωση "Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη", τις βασικές πτυχές της έκθεσης η οποία στηρίζεται σε 110 προτάσεις, η κ. Κατσέλη τόνισε πως αποτελεί κείμενο αναφορά για διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων


«Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και είναι εφικτή» υπογράμμισε η συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη, Λούκα Κατσέλη. Παρουσιάζοντας στην εκδήλωση "Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη", τις βασικές πτυχές της έκθεσης η οποία στηρίζεται σε 110 προτάσεις, η κ. Κατσέλη τόνισε πως αποτελεί κείμενο αναφορά για διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων.

«Μπορεί όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα» αναρωτήθηκε αναφορικά με τα όσα προκύπτουν από την έκθεση της ανεξάρτητης αρχής «μπορούν τα λόγια να γίνουν πράξη;» συνέχισε για να απαντήσει στο ρητορικό της ερώτημα «πιστεύω ότι μπορούν τα λόγια να γίνουν πράξεις χρειάζεται συνέργια, χρειάζεται να βάλουμε πίσω τις αντεγκλήσεις, να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και τόλμη να αγωνιστούμε για μια βιώσιμη Ευρώπη, δημοκρατική δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη , η πρόκληση είναι μπροστά μας. Καλό μας αγώνα» τόνισε η κ. Κατσέλη απευθυνόμενη σε παλαιούς και νέους, όπως είπε, συντρόφους.

Πέραν του οικονομικού σκέλους της έκθεσης για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, η κ. Κατσέλη παρουσίασε τα στοιχεία που δείχνουν τα ποσοστά των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων μέσα στην Ευρώπη. «Πίσω από τα νούμερα βρίσκεται η οργή, ο φόβος η ματαίωση προσδοκιών. Η μεσαία τάξη σε όλη την Ευρώπη αισθάνεται έντονη ανασφάλεια για το αύριο» είπε η κ. Κατσέλη η οποία συνεχίζοντας την παράθεση στοιχείων, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες παρατηρούν τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ενώ επεσήμανε πως αυξήθηκαν και οι φτωχοί εργαζόμενοι καθώς τα εισοδήματα τους κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά και ανάμεσα στις περιοχές» είπε. Η κ. Κατσέλη στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πως τελικά αποτυπώθηκε η παγκοσμιοποίηση και ποιοι ευνοήθηκαν από αυτή λέγοντας ότι «147 πολυεθνικές ελέγχουν το 40% του παγκόσμιου πλούτου».

Η κ. Κατσέλη τοποθετήθηκε και για τους φορολογικούς παραδείσους, αλλά και για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ υπογράμμισε πως η Ευρώπη παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από τη δυνατότητα ελέγχου. « Η ανεξάρτητη επιτροπή λέει ναι, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα συγκλίσεων. Μπορούμε να αναστρέψουμε την πορεία με μια ρεαλιστική και τολμηρή στρατηγική» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η συν-πρόεδρος της επιτροπής.

«Το όραμα μας δεν μπορεί να είναι μόνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα χρειάζεται επανεκκίνηση. Με ευημερία για όλους και όχι για τους λίγους» επέμεινε η κ. Κατσέλη, θέτοντας ως προϋπόθεση «να αισθάνεται ο κάθε πολίτης ότι η φωνή του ακούγεται».

Η κ. Κατσέλη τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται μια τολμηρή μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης η οποία θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες:

-Ενδυνάμωση των πολιτών

-Εποπτεία και ρύθμιση των αγορών

-Κοινωνική δικαιοσύνη

-Κοινωνική οικολογική πρόοδος και

- Αλλαγή της χρηματοδότησης των δομών διακυβέρνησης

«Ως επιτροπή έχουμε αποφασίσει να επικεντρωθούμε σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για το οποίο απαιτείται συνέργια πολιτικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών σχεδιασμών που θα γίνονται από κοινού. Σε ένα σταθερό διαφανές ρυθμιστικό σχέδιο και σύστημα διακυβέρνησης» επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Κατσέλη.

Στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής περιγράφονται οι στόχοι για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία σε μια Ευρώπη χωρίς φτώχεια. Ενώ προκρίνεται και η αλλαγή του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε Σύμφωνο Ανάπτυξης.

«Αυτή η έκθεση για την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα πρόγραμμα Σοσιαλδημοκρατών, συνδέεται με τα οράματα και τους στόχους. Με αυτή την έκθεση έχουμε δώσει ένα τέλος στην αποσπασματική πολιτική. Ουσιαστικά θέλουμε να καλύψουμε τα πιο σπουδαία πράγματα ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια μοναδική απάντηση για τα όσα αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη» υπογράμμισε από την πλευρά του στον σύντομο χαιρετισμό του ο συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν (Poul Nyrup Rasmussen) και πρόσθεσε πως οι προοδευτικοί πολίτες και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)